You are here: Home » Artikelen over in je kracht staan » Ik voel me machteloos

Ik voel me machteloos

 

 

Geef mij de moed te veranderen wat ik kan veranderen.

Geef mij inzicht te accepteren wat ik niet kan veranderen

en de wijsheid om het verschil te zien.

Gebed AA

Ieder mens wil graag controle over zijn leven hebben, want dat geeft een gevoel van zekerheid en rust.

Maar ondanks de vermeende controle loopt het leven vaak anders dan je gepland hebt. Je levensplan kan bijvoorbeeld gedwarsboomd worden door ziekte, werkloosheid of een gemis aan capaciteiten. Je dromen komen niet altijd uit; de gedroomde partner blijft weg of een langgekoesterde wens naar kinderen wordt niet vervuld. In al die situaties waarin je geen invloed hebt, kun je je machteloos voelen. Wanneer dierbare mensen iets naars overkomt, kun je vaak alleen maar machteloos toezien. Zo is de dood een onherroepelijke, ongenaakbare gebeurtenis. Maar ook langdurige, nare situaties, zoals werkeloosheid, ziekte of ongewild alleenstaand zijn, kunnen leiden tot een chronisch gevoel van machteloosheid. Het is een zeer onaangenaam en moeilijk uit te houden gevoel. Vandaar dat men machteloosheid vaak uit door boos te worden, te schreeuwen of ergens tegen aan te trappen.

In verschillende situaties waarin je je machteloos voelt, kun je worden geconfronteerd met jezelf.

Stel dat je je machteloos voelt, omdat jouw verhaal niet overkomt bij anderen. Je kunt hen de schuld geven dat ze jou niet begrijpen, maar je kunt ook onderzoeken hoe dat komt. Wellicht ontdek je dat je bang bent om in het middelpunt van de belangstelling te staan of dat je er bij voorbaat vanuit gaat dat jouw verhaal niet interessant is. Machteloosheid is in dit voorbeeld een symptoom van een gebrek aan zelfvertrouwen, waaraan je kunt werken.

Daarnaast kan machteloosheid in situaties waarin je met jezelf wordt geconfronteerd een symptoom zijn van een gebrek aan vaardigheden, miscommunicatie of verschillen in belangen. Elk beroep vraagt om bepaalde vaardigheden, maar ook in je privéleven heb je bepaalde vaardigheden nodig. Stel dat je niet weet hoe je een gesprek op gang houdt, hoe je irritaties uit of hoe je voor jezelf opkomt. Dat kan een machteloos gevoel geven, maar is op te lossen door hulp te vragen of een cursus te volgen. Het is anders in situaties waarin je geen enkele macht hebt.

Onherroepelijke situaties kunnen je confronteren met machteloosheid

Zoals bij de dood van een dierbaar persoon en je niets kunt doen behalve rouwen. Bij rouw zijn emoties een uiting van liefde, pijn en gemis. Het is de enige manier om een verlies te verwerken en machteloosheid te accepteren. Wanneer je gewend bent om je altijd machtig te voelen, is het moeilijk te accepteren dat je bijvoorbeeld vastzit in een destructieve relatie of in een hopeloos project op het werk. Je loopt het risico dat je een Don Quichot wordt, die tegen de windmolens vecht.

Ans is projectleider. Ze kreeg de opdracht onderzoek te doen naar een mogelijke belangrijke overname. Omdat er haast bij was, het ging om de toekomst van de organisatie, werkte ze hieraan een maand lang, zeven dagen in de week, zonder te klagen. Op een dag kreeg ze te horen dat ze met het onderzoek kon stoppen, want de overname ging niet door. Het was een korte mededeling, geen bedankje, geen uitleg, niets. Ze voelde zich volkomen machteloos.

Er zijn dus enerzijds situaties die je niet kunt veranderen, zoals de dood van een dierbaar persoon, maar ook een scheiding of ontslag kan onherroepelijk zijn. Anderzijds zijn er situaties waaraan je iets kunt doen door vaardigheden te ontwikkelen, in therapie te gaan om jezelf beter te leren begrijpen of een cursus te volgen.

In onze Westerse samenleving lijkt alles maakbaar.

Je kunt bij wijze van spreken succesvol en gelukkig worden in tien stappen. In deze maakbaarheidsvisie wordt vergeten dat je bij bijna alles wat je in je leven doet, afhankelijk bent van anderen. Je bent afhankelijk van werk om een goed salaris te kunnen verdienen. Op het werk ben je afhankelijk van collega’s en leidinggevenden om op een prettige manier te kunnen samenwerken en je werk goed te kunnen doen. Bij familie of vrienden moet bereidheid zijn om je in moeilijke tijden te willen helpen. Zonder partner of vrienden ga je je eenzaam voelen. Deze afhankelijkheden kun je eindeloos verder invullen, want in essentie zijn we totaal afhankelijk. Wanneer je dit beseft zul je eerder investeren in relaties en mensen met hun eigenaardigheden makkelijker accepteren, want dan zul je minder machteloos zijn wanneer jij iemand nodig hebt. Dat is de wet van wederkerigheid.

Het ultieme gereedschap om je minder machteloos te voelen zijn de assertieve rechten. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en laten zich gemakkelijk manipuleren. Vraag de assertieve rechten aan en gebruik ze om beter tot je recht te komen.

Ja, ik meld me aan voor de checklist assertieve rechten
dit veld niet invullen s.v.p.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl