U bent hier: Home » Artikelen over zelfvertrouwen » Zelfvertrouwen ontwikkelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen

 

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Zelfvertrouwen ontwikkelen

 

Zelfvertrouwen is een gevoel van vertrouwen in jezelf. Dat kan te maken hebben met het gevoel van vertrouwen dat je de moeite waard bent als mens, of met het vertrouwen dat je ergens goed in bent. Zelfvertrouwen bestaat uit een aantal aspecten: zelfwaardering, gevoel van eigenwaarde, geloven in je mogelijkheden en compassie voor je beperkingen. De mate van zelfvertrouwen wordt beïnvloed door de manier waarop je over jezelf denkt en door de ervaringen in de kindertijd. Zo zorgt een positief beeld van jezelf voor meer zelfvertrouwen.

 

Zelfvertrouwen geeft je het gevoel dat je invloed hebt op de invulling van je leven. Het helpt je te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je wilt doen. Tevens wordt het gemakkelijker uitdagingen aan te gaan en risico’s te nemen, zowel op werkgebied als privé.

Je kunt zelfvertrouwen ervaren in bepaalde aspecten van je leven en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben in een ander aspect van je leven. Zo kun je veel zelfvertrouwen hebben als het gaat om je werk, waarin je vertrouwt op je deskundigheid. Tegelijkertijd kun je een gebrek aan zelfvertrouwen hebben als het gaat om intieme relaties. Zo kun je onzeker zijn over het uiten van gevoelens in een intieme relatie.

Zelfvertrouwen is nodig in situaties waarin je jezelf moet profileren, zoals op het werk wanneer van je verwacht wordt dat je jouw deskundigheid voren brengt of wanneer je een eigen onderneming start, is het belangrijk dat je zelfvertrouwen hebt, zodat je jezelf en jouw onderneming in de wereld kunt zetten.

Copyright: Marja Postema www.omganmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl