You are here: Home » Artikelen over boosheid » Hoe moet je grenzen aangeven?

Hoe moet je grenzen aangeven?

 

 

 

 

 

Na een cursus val je vaak terug in oud gedrag

Praktische tips om grenzen aan te geven hebben een snel effect maar tegelijkertijd vergroot het niet je gevoel van zelfvertrouwen. Daardoor val je weer terug in je oude gedrag. Het gaat erom dat je diep van binnen het gevoel hebt dat je recht hebt op eigen wensen en behoeften en dat je daarom je grenzen mag stellen.

Geen ‘Nee’ kunnen zeggen heeft vaak te maken met een gebrek aan eigenwaarde.

Om dat te leren is het belangrijk om op een dieper niveau aan de slag te gaan met jezelf.

Praktische tips om grenzen aan te geven

Uitstel vragen
Uitstel vragen werkt als een redder in nood. Meestal overvallen mensen je met hun wensen en verzoeken, smeekbeden en hulpvragen. Na hun vraag voel je de spanning stijgen en komt de angst of schuldgevoel naar boven en je twijfels of je hier wel tegen in durft te gaan. Een standaardantwoord die veel mensen helpt is te zeggen dat je daar eerst even over wilt nadenken en er op terug komt. Wanneer men je onder druk zet kun je antwoorden dat diegene je er mee overvalt en dat je geen keuzes wilt maken waar je weer op terug moet komen want dat is voor beide partijen vervelend.

Bedenktijd nemen
In de bedenktijd stel je jezelf de volgende vragen:
Stem ik in omdat ik het wil of omdat ik me anders schuldig of gespannen ga voelen?
Word ik blij van het verzoek of voelt het als een last?
Wat levert het op als ik ja zeg?
Wat levert het op als ik nee zeg?

Toch toegegeven?
Je mag altijd op je besluit terugkomen. Dat is een assertief recht.
Het helpt als je je excuses aanbiedt:

’Het spijt me, maar ik moet terugkomen op de afspraak, want….. ’ 

‘Ik vind het heel vervelend maar ik moet terugkomen op de afspraak, want……’
‘Ik kan toch niet’.
‘Ik heb het te druk’.
‘Het belast me te veel’.

Wil je op een dieper niveau aan de slag?

Wil je de bron aanpakken van jouw gebrek aan zelfvertrouwen?

Assertieve houding ontwikkelen
Een assertieve houding betekent dat je opkomt voor je rechten. Je draagt zorg voor jezelf en je houdt daarnaast rekening met de ander. Vraag de checklist assertieve rechten aan. Ze kunnen je helpen op te komen voor je eigen wensen, mening en gevoelens.

Ja, ik meld me aan voor de checklist assertieve rechten
dit veld niet invullen s.v.p.

Deze rechten zijn voor veel mensen enorm moeilijk. Vooral het recht om ‘nee’ te mogen zeggen. Wanneer je besluit te gaan staan voor je recht geeft dat veel spanning en kan het voelen alsof je leven ervan afhangt. Om de angel van deze spanning eruit te kunnen halen is het heel belangrijk erachter te komen wat je veronderstellingen zijn. Ga de lijst met oorzaken na en kijk welke je herkent; angst voor afwijzing, kritiek, conflicten, stel je te hoge eisen aan jezelf, krijg je een schuldgevoel, wil je jezelf bewijzen, heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel?

Ondersteunende overtuigingen ontwikkelen

Om meer inzicht te krijgen in jouw thema is het belangrijk te onderzoeken wat de bron hiervan is. Die vind je in jouw levensgeschiedenis en meestal in het gezin van herkomst. De bron is meestal gekoppeld aan kind overtuigingen. Het is belangrijk dat je vanuit je volwassenheid een ondersteunende overtuiging gaat formuleren die je helpt om ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld ‘Ik mag voor mezelf kiezen’ of door tegen jezelf te zeggen dat je goed genoeg bent zoals het je bent.

De energie van boosheid aanboren

Boosheid is een krachtige energie. Het helpt je om stevig te staan en je te verweren tegen bijvoorbeeld manipulatie van anderen of grensoverschrijdend gedrag. Je hoeft niet boos te worden maar je kunt leren om de kracht van deze emotie in te zetten om je grenzen aan te geven.

Wil je leren om meer je grenzen aan tegen?

Heb je behoefte aan begeleiding hierbij? Ik help je graag.

Neem contact met mij op via de contactpagina.

Kijk naar de mogelijkheden voor coaching:

Individuele coaching

Copyright: Marja Postema Emotionele intelligentie Academie

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl