U bent hier: Home » Artikelen over boosheid » Hoe moet je grenzen aangeven?

Hoe moet je grenzen aangeven?

grenzen aangeven

Praktische tips om grenzen aan te geven hebben een snel maar vaak ook een tijdelijk effect. Daarnaast gaat het er om diep van binnen het gevoel te hebben dat je recht hebt op eigen wensen en behoeften en dat je de moeite waard bent. Geen ‘Nee’ kunnen zeggen heeft vaak te maken met een gebrek aan eigenwaarde. Om dat te leren is het belangrijk om op een dieper niveau aan de slag te gaan met jezelf.

PRAKTISCHE TIPS

Uitstel vragen
Uitstel vragen werkt als een redder in nood. Meestal overvallen mensen je met hun wensen en verzoeken, smeekbeden en hulpvragen. Na hun vraag voel je de spanning stijgen en komt de angst of schuldgevoel naar boven en je twijfels of je hier wel tegen in durft te gaan. Een standaard antwoord die veel mensen helpt is te zeggen dat je daar eerst even over wilt nadenken en er op terug komt. Wanneer men je onder druk zet kun je antwoorden dat diegene je er mee overvalt en dat je geen keuzes wilt maken waar je weer op terug moet komen want dat is voor beide partijen vervelend.

Bedenktijd nemen
In de bedenktijd stel je jezelf de volgende vragen:
Stem ik in omdat ik het wil of omdat ik me anders schuldig of gespannen ga voelen?
Word ik blij van het verzoek of voelt het als een last?
Wat levert het op als ik ja zeg?
Wat levert het op als ik nee zeg?

Toch toegegeven?
Je mag altijd op je besluit terug komen. Dat is een assertief recht.
Het helpt als je je excuses aanbiedt:

’Het spijt me’ of

‘Ik vind het heel vervelend maar ik moet terug komen op de afspraak, want:’
‘Ik kan toch niet’.
‘Ik heb het te druk’.
‘Het belast me te veel’.

OP EEN DIEPER NIVEAU AAN DE SLAG

Assertieve houding ontwikkelen
Een assertieve houding betekent dat je opkomt voor je rechten. Je draagt zorg voor jezelf en je houdt daarnaast rekening met de ander. De onderstaande assertieve rechten kunnen je inspireren op te komen voor je eigen wensen, mening en gevoelens.

Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen, een verzoek te weigeren.
Je hebt het recht om van mening te veranderen
Je hebt het recht om fouten te maken
Je hebt het recht om met respect behandeld te worden
Je hebt het recht je mening te uiten
Je hebt het recht om voor jezelf op te komen

Inzicht krijgen in belemmerende veronderstellingen
Deze rechten zijn voor veel mensen enorm moeilijk. Vooral het recht om ‘nee’ te mogen zeggen. Wanneer je besluit te gaan staan voor je recht geeft dat veel spanning en kan het voelen alsof je leven er vanaf hangt. Om de angel van deze spanning eruit te kunnen halen is het heel belangrijk er achter te komen wat je veronderstellingen zijn. Ga de lijst met oorzaken na en kijk welke je herkent; angst voor afwijzing, kritiek, conflicten, stel je te hoge eisen aan jezelf, krijg je een schuldgevoel, wil je jezelf bewijzen, heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel?

Ondersteunende overtuigingen ontwikkelen

Om meer inzicht te krijgen in jouw thema is het belangrijk te onderzoeken wat de bron hier van is. Die vind je in jouw levensgeschiedenis en meestal in het gezin van herkomst. De bron is meestal gekoppeld aan kind overtuigingen. Het is belangrijk dat je vanuit je volwassenheid een ondersteunende overtuiging gaat formuleren die je helpt om ‘nee’te zeggen. Bijvoorbeeld ‘Ik mag voor mezelf kiezen’ of door tegen jezelf te zeggen dat je goed genoeg bent zoals het je bent.

De energie van boosheid aanboren

Boosheid is een krachtige energie. Het helpt je om stevig te staan en je te verweren tegen bijvoorbeeld manipulatie van anderen of grensoverschrijdend gedrag. Je hoeft niet boos te worden maar je kunt leren om de kracht van deze emotie in te zetten om je grenzen aan te geven.

Wil je leren om meer je grenzen aan tegen en ben je bereid om hier op een diep niveau mee aan de slag te gaan?

De training Emotioneel Meesterschap is een intensief traject van vijf losse dagen, waarin je leert om beter tot je recht te komen. Je krijgt op een diep niveau inzicht in jezelf en in de functie van emoties zodat meer voldoening haalt uit het leven en uit je werk. Elke maand kom je een dag samen gedurende vijf maanden en krijg je inzicht, ervaringen, verdieping, feedback en ondersteuning t.a.v. je persoonlijke leerdoel. Daarnaast krijg je huiswerk opdrachten. De training is zowel voor particulieren als voor organisaties. Lees meer

Extra aanbod

Mocht je meer inzicht willen hebben in de de belemmeringen die er voor zorgen dat je moeite hebt om grenzen aan te geven? In een kerngesprek van 50 minuten voor 50 euro help ik je hierop antwoord te geven. Meld je aan via het contactformulier.

Copyright Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl