You are here: Home » Artikelen over angst » Angst begrijpen

Angst begrijpen

 

Angst is een natuurlijk onderdeel van onze biologie.

Angst helpt ons alert te zijn en energie te mobiliseren in situaties van gevaar.

Angst gaat altijd over wat er zou kunnen gaan gebeuren. Het waarschuwt je wanneer er gevaar is en wanneer je welzijn of leven wordt bedreigd. Levensbedreigende situaties in deze tijd zijn bijvoorbeeld verkeersongelukken en geweldsdelicten zoals een beroving en lichamelijk geweld. Angst is een instinctieve reactie die aanzet tot vechten, vluchten of bevriezen. Adrenaline giert door je lijf en maakt je super alert zodat je adequaat kunt handelen.

Ook al worden we in de westerse samenleving niet meer bedreigd door wilde dieren en leven we vergeleken met de stammen tijdperk in een veilige omgeving, toch voelen we ons vaak onnodig angstig.

Angst kan variëren van lichte bezorgdheid, bijvoorbeeld omdat je te laat komt op een afspraak, tot doodsangst bij een bijna auto-ongeluk.

Angst kan ook een gevoel van opwinding geven zoals bij gevaarlijke sporten als autoracen of bergbeklimmen. Angst gevoelens kunnen samen gaan met een ander gevoel zoals nieuwsgierigheid of een sterk verlangen. Zo kun je aan de ene kant een sterk verlangen hebben om bijvoorbeeld een verre reis te maken terwijl je tegelijkertijd angst kunt ervaren voor het onbekende.

Ik zie angst en nieuwsgierigheid samengaan als ik mijn kat in de tuin verrast zie worden door een egel.

Ze schrikt, kromt haar rug en maakt zich klaar voor de aanval. Maar als de egel verder niets doet wordt ze weer nieuwsgierig naar dit vreemde wezen. Haar gespannen lichaam beweegt zich langzaam naar de egel toe. Zodra de egel weer beweegt schrikt ze weer. Zo wisselt ze tussen angst en nieuwsgierigheid.

In ons dagelijks leven staan we er niet zo bij stil wat ons allemaal angstig maakt.

Het is niet stoer om te zeggen dat we ergens bang voor zijn. Angst is een gevoel dat we liever negeren. Maar we zijn vaker bang dan we denken.

Sterke angst gevoelens gaan vaak samen met fysieke reacties.

Door het stress hormoon adrenaline aan te maken bereid het lichaam zich voor om te vluchten of zich te verdedigen. De ene persoon is meer geneigd om de confrontatie aan te gaan terwijl een ander eerder zal vluchten. Zijn vechten of vluchten geen optie, dan kan de angst er voor zorgen dat je gaat bevriezen, zodat je niets meer voelt. Bevriezen is een ultieme poging om het gevaar af te wenden. Zoals dieren zich dood houden bij gevaar zo kunnen mensen in situaties waarin ze bedreigd worden zich zondemeer overgeven en doen wat er van ze gevraagd wordt. Het is een bevriesreactie om te overleven. Bevriezen is een vorm van verdwijnen.
In een artikel over woning overvallen vertelt een van de bewoners dat hij zonder na te denken begint te razen en te tieren terwijl hij helemaal geen vechtersbaas is:

Maar het eerste wat ik dacht toen ik dat pistool zag, was: dit is mijn huis en daar kom jij niet binnen. Desnoods schiet je mij maar voor mijn kop. Ik heb nooit geweten wat adrenaline met een mens kan doen. Onvoorstelbaar. Ik had nooit gedacht dat ik zo zou reageren.’
Volkskrantbijlage 20-02-2010

De volgende symptomen kun je bij angst ervaren:

• Ineenkrimpen van het lichaam
• Adem inhouden
• Snel ademen wat kan leiden tot hyperventileren
• Een droge keel
• Pupillen worden groter
• Het hart gaat sneller kloppen,
• Koude rillingen
• Misselijkheid
• Beven en klappertanden
• Zweten, klamme handen
• Knikkende knieën.
• Alertheid
• Afwezigheid
• Bleek wegtrekken.
• Het in je broek doen

Cursus Emoties wat moet ik ermee?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

In drie losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat.

Meer info 

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is? Meld je aan via het contactformulier.

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl