U bent hier: Home » Artikelen over angst » Angst overwinnen

Angst overwinnen

Angst

 

Laat je leven niet beperken door angst!

Een leven zonder angst bestaat niet, maar het is niet iets waar je elke dag bij stilstaat, want angst is niet stoer. Zo bestaat het leven uit een aaneenschakeling van veranderende situaties, waarbij je steeds dat wat veilig en bekend is, los moet laten.

 

Dat begint al bij de geboorte, wanneer je uit de vertrouwde warme omgeving van de baarmoeder wordt gestoten. De eerste schooldag kan heel angstig zijn, omdat je de veiligheid van de ouders en het ouderlijk huis moet loslaten. In het leven zijn steeds weer nieuwe situaties, die gepaard gaan met zowel fysieke als psychologische veranderingen. Denk aan de studententijd wanneer je mogelijk het ouderlijk huis verlaat en je eerste baan, waar men serieuze verwachtingen van je heeft. Elke nieuwe levensfase geeft nieuwe verantwoordelijkheden. Het loslaten van het veilige en bekende gaat meestal gepaard met angst. Dat kan de angst zijn dat je niet weet hoe je je moet gedragen in een nieuwe situatie, of je wel wordt geaccepteerd en of je de nieuwe verantwoordelijkheden wel aankunt. De behoefte aan zekerheid ligt ten grondslag aan de angst voor verandering. Het is de zekerheid dat het leven loopt zoals je gewend bent en je kunt voldoen aan de verwachtingen van de omgeving.

Angst kun je ervaren in verschillende gradaties; het kan variëren van bezorgdheid tot doodsangst. Angst geeft spanning. Dat zorgt ervoor dat veel mensen vluchtgedrag vertonen in een spanningsvolle situatie. Dat kan zich uiten door af te haken, iets uit te stellen of letterlijk of figuurlijk te verdwijnen. Maar je kunt ook vechtgedrag vertonen; in plaats van je angst toe te staan word je boos, geef je kritiek of ga je klagen. De mate van angst en hoe je ermee omgaat, wordt bepaald door je levensgeschiedenis, voorbeeldgedrag en je karakter.

Copyright: Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl