U bent hier: Home » Artikelen over jezelf zijn » Waarom is veranderen lastig?

Waarom is veranderen lastig?

veranderen is lastig

Ans is al jaren bezig meer voor zichzelf op te komen maar telkens past ze zich toch weer aan, aan de wensen van anderen.

Henk probeert al jaren wat aardiger te zijn voor de mensen in zijn omgeving maar steeds weer neemt zijn kritische houding het over.

Je kunt je aardig machteloos voelen in alle pogingen om jezelf te veranderen. Op een gegeven moment denk je; ’zo ben ik nu eenmaal’ en leg je je er bij neer. Waarom is veranderen zo lastig?

Het lijkt alsof je met jezelf in conflict bent
Een deel van jezelf die graag wil veranderen, wordt tegengewerkt door een ander deel dat niet wil veranderen. Meestal zijn er delen in jezelf die in jouw leven een prominente rol spelen. Dat is bijvoorbeeld de Pleaser, die het iedereen naar de zin wil maken, de Vermijder die geen trek heeft in emoties of de Conflictvermijder, die bij elke onenigheid toegeeft. Deze deelpersoonlijkheden kunnen botsen met andere delen van jezelf, die ook gezien en gehoord willen worden, bijvoorbeeld de Egoïst die voor zichzelf kiest, de gevoelige die onzeker kan zijn of de Assertieve, die voor zichzelf opkomt. Sommige delen van jezelf worden door dominante delen overschaduwd. Hoe komt dat?

Je dominante delen willen niet dat je veranderd
Onze meest dominante delen heb je vaak al jong ontwikkeld. Ze hebben er voor gezorgd dat je positieve aandacht kreeg en dat je gewaardeerd werd. In feite hebben deze delen je beschermd tegen afwijzing of kwetsing en dat doen ze nog steeds. Nog steeds zetten ze zich in om je te beschermen. Het ‘probleem’ daarbij is echter dat hun perceptie van de omgeving niet mee is veranderd met de tijd. Alles om je heen is inmiddels veranderd, maar zij reageren nog precies als vroeger. Ze blijven pleasen, terwijl dat al lang niet meer nodig is of ze blijven juist dominant, terwijl daar geen enkele reden meer voor is.  Ze willen niet dat jij je gaat veranderen omdat ze er vanuit gaan dat ze jou nog steeds moeten beschermen. Ze verzetten zich tegen de verandering die jij wilt. Bovendien ben je vaak zo vereenzelvigd met sommige van je ‘ikken’, dat je niet in de gaten hebt dat je meer dan alleen maar bijvoorbeeld de Conflictvermijder of de Pleaser bent. Je zit je eigen verandering in de weg!

Wat heb je nodig om te kunnen veranderen?
Om te kunnen veranderen in de persoon die je wilt zijn, heb je eerst een deel in jezelf nodig die al deze deelpersoonlijkheden gaat beschouwen en die dat doet zonder oordeel. Dat is je Waarnemer, die zonder oordeel naar alle delen kijkt en hun wensen, zorgen en hun waarde ziet. Deze Waarnemer neemt alle delen serieus en bepaalt welk deel de ruimte krijgt. Op deze manier manage je jezelf. Het is een leerproces waarin je enerzijds ontdekt welke delen bij jou aan de macht zijn, met welke andere delen ze conflicteren en welke delen staan te springen om gehoord te worden.  Anderzijds leer je dat jij de baas bent over alle delen, zodat je de vrijheid ervaart om te kiezen welke ‘ik’ op welk moment naar voren komt. Dan heb je rust, net zoals Bruce Springsteen:

Bruce Springsteen vertelde in een interview dat hij rust had gekregen omdat hij al zijn innerlijke ‘ikken’ nu kende en er niet meer mee overhoop lag. Hij noemde o.a. de rocker, de zorgzame huisvader en de rokkenjager.

Deze methode heet Voice Dialogue
Deze methode die er van uit gaat dat je beïnvloed wordt door verschillende innerlijke delen die ieder hun eigen gevoelens, manier van denken en gedrag hebben.

Voor welke vragen helpt Voice Dialogue?
Wanneer je meer balans zoekt. Dat kan een balans zijn tussen werk en privé maar het kan elk balans zijn, bijvoorbeeld tussen geven en ontvangen, leiden en volgen of tussen je rationele en emotionele deel. 
Wanneer je graag zou willen veranderen maar steeds weer terug valt in oud gedrag. Voice Dialogue werkt goed wanneer je het lastig vind een belangrijk besluit te nemen en het is een mooie methode om jezelf beter te leren kennen.

Wil je eens een Voice Dialogue sessie ervaren om een innerlijke tegenstrijdigheid of een lastige keuze helder te krijgen?

Dat kan in een eenmalig kerngesprek van 50 minuten voor 50 euro. Meld je aan via het contactformulier.

Copyright Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl