Stel je voelt je teleurgesteld, geïrriteerd, afgewezen of gekwetst.
Wat doe je?
- Je negeert het en gaat door met je leven.
- Je wordt ziek en kruipt onder de dekens.
- Je gaat klagen over de situatie in de wereld, over je buren of collega’s.
- Je gaat piekeren en kunt niet slapen.
- Je gaat naar de dokter en vraagt antidepressiva.
- Je drinkt meer alcohol of snoept meer.
- Je zoekt afleiding en zorgt dat je weinig thuis bent.
- Je maakt ruzie.
- Je praat er over.
Je kunt je emoties wel onderdrukken, inhouden, verdoven, wegredeneren of negeren, maar daar betaal je een prijs voor.
Ontkennen of negeren van bijvoorbeeld een kwetsing, wil niet zeggen dat die er niet is. Je wilt de kwetsing niet onder ogen zien en de mensen om je heen mogen het ook niet zien. Dit leidt tot een verkramping in je lichaam en een verkramping in je doen en laten. Het onderdrukken van emoties ontregelt jouw hele organisme en het vraagt een behoorlijke lichamelijke inspanning. Ergens in je lichaam ga je je aanspannen om de natuurlijke energie van een emotie tegen te houden: je klemt je kaken op elkaar, je houdt je adem in of je spant je nek en je schouders aan. Daar begin je meestal al jong mee en op een gegeven moment is het een automatisme geworden. Het is een verzet tegen gevoelens die geuit willen worden.
Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid.
Bewust of onbewust ervaar je emoties, ook al heb je een effectieve strategie om emoties niet te voelen. Het kost energie om de natuurlijke stroom van emoties tegen te houden en ze gaan zich ondergronds in het lichaam kenbaar maken. Hoe langer je in een stressvolle situatie zit, hoe groter de kans dat het lichaam uiteindelijk gaat protesteren. Omdat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden geven de lichamelijke klachten aan dat het innerlijke evenwicht verstoord is. Zo kan angst je misselijk maken, stress je buikpijn geven en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar we hebben allemaal zo onze specifieke gevoelige plekken in ons lichaam waar we last van krijgen als we onze emoties te lang negeren of onderdrukken. Daarnaast kan het uit de weg gaan van emoties leiden tot cynisme, vervreemding of tot een depressie. Het beperkt je enorm in de kwaliteit van je leven en de kwaliteit van je relaties.
We zijn heel creatief in het vermijden van emoties.
Ik heb er 17 manieren ontdekt. Wil je weten welke strategie jij gebruikt om emoties te vermijden?
Veel mensen die niet naar hun gevoelens luisteren, negeren lichaamssignalen. Ze zien het lichaam niet als deel van zichzelf. Hoofdpijn lossen ze op door paracetamol te slikken, verstopte darmen met een laxeermiddel. Zo hebben ze alles onder controle denken ze. Maar wat als de regelmatige hoofdpijn zich ontwikkeld tot migraineaanvallen of de rugpijn tot een hernia? Wanneer je voortdurend last hebt van emotionele stress, ondermijn je je immuunsysteem. Daardoor ben je vatbaarder voor infecties.
WAT IS ZIJN DE GEVOLGEN ALS JE LANGDURIG EMOTIES ONDERDRUKT?
De strategieën om emoties te onderdrukken en delen van jezelf te ontkennen, hebben hetzelfde effect als het onder water duwen van een bal: het kost energie en het irriteert steeds meer, want de emotie komt steeds weer bovendrijven.
Spanning bouwt zich op
Ongemerkt verhard je, gebruik je meer wilskracht en moet je meer doen om irritatie kwijt te raken, bijvoorbeeld door veel te sporten. Je reageert bot op mensen die verdriet hebben, want je veroordeelt dat ze zwak zijn. Je mag immers zelf ook niet zwak zijn. Dit gedrag maakt je niet geliefd.
Je verliest sneller je zelfbeheersing
Je wordt driftig om niets; om het dopje dat niet op de tandpasta zit of om een kleine nalatigheid van je collega of medewerker. Ondertussen kost het je moeite om stil te zitten en je echt te ontspannen. Soms heb je het gevoel alsof iemand een zware deken over je heen heeft gelegd.
Fysieke klachten verergeren
Wanneer de fysieke klachten verergeren of niet over gaan, moet je er wel iets mee. Maar dat de klachten je iets willen vertellen over jezelf, komt waarschijnlijk nog steeds niet in je op. De dokter verwijst je door naar een medisch specialist, maar specialisten kijken naar een specifiek orgaan. Zij hebben vaak geen oog voor de samenhang tussen het lichaam en hoe mensen in het leven staan. Wellicht is er een tijdelijke oplossing door medicatie, maar de oorzaak is niet weggenomen. Fysieke klachten veroorzaakt door emotionele spanning of onderdrukking van emoties, zijn psychosomatisch.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders kampt met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen oorzaak kunnen vinden. Ze hebben pijn die de dokter niet kan verklaren. Ze voelen zich doodvermoeid, terwijl ze kerngezond zijn.
Uit: De dokter kan niets vinden
Jan Houtveen
WAT IS DE OORZAAK VAN PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN?
Het negeren van signalen van je lichaam
De oorzaak van veel onbegrepen klachten is dat mensen niet naar hun lichaam luisteren. Het lichaam laat je elk moment van de dag weten hoe het met je gaat. Je lichaam weet wanneer je bijvoorbeeld gespannen bent, angstig, boos, verdrietig of wantrouwig. Je hartslag, spierspanning, ademhaling, temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart. Met name de spieren reageren op emoties van jezelf en van anderen; wanneer iemand met een woeste blik op je afkomt lopen, gaan je spieren zich automatisch aanspannen. Maar ook je organen geven je een duidelijk signaal, denk aan een opgeblazen gevoel in de maag, verharde darmen, en buikpijn.
Leven vanuit een beeld hoe je zou moeten zijn
We zijn allemaal beïnvloed door de verwachtingen van onze ouders, schoolsysteem en waarden en normen in de samenleving. Veel mensen leven vanuit een voortdurende overspanning. Altijd bezig zichzelf te bewijzen, presteren, voldoen aan verwachtingen, alles onder controle willen houden, alles uit het leven willen halen, een vol sociaal leven, alles goed willen doen etc. Deze overspannen houding zorgt voor een voortdurende belasting. Dat kan te maken hebben met bepaalde veronderstellingen, bijvoorbeeld dat je alles aan moet kunnen, dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen, dat je altijd aardig of behulpzaam moet zijn of denkbeelden dat je niet goed genoeg bent of nergens bij hoort. Alles wat tegen jezelf is gericht, doet iets met je en kost energie.
Het vermogen om emotionele pijn te dragen en ervan te leren, hangt vooral af van de mate waarin je in de kindertijd de bevestiging hebt gekregen en hebt kunnen voelen dat er van je gehouden werd. Wanneer je in je jonge jaren ervaren hebt dat je mag zijn zoals je bent, dan heb je je geborgen gevoeld door de voor jou belangrijke volwassenen. Dat betekent dat je gezien en erkend bent in gevoelens van angst, verdriet, eenzaamheid en behoefte aan warmte. Vanuit die ervaring en bevestiging heeft zich een gevoel van zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen waardoor je tegenslag in je latere leven tegemoet kunt treden zonder dat je het gevoel hebt dat de grond onder je voeten verdwijnt.
Wanneer het gevoelsfundament niet voldoend eis ontwikkeld lijken alle leed en tegenslagen, zoals het verlies van een dierbare persoon, het verlaten worden door een geliefde, je onderuit te halen. Wanneer je niet geleerd hebt met vertrouwen om te gaan met nare ervaringen, is de kans groot dat je het gaat verdringen of ontkennen, al dan niet bewust. Maar het gevoel verdwijnt niet, het heeft juist de neiging om naar buiten te willen komen. Dat kost kracht en energie waardoor eerder gevoelens van apathie en somberheid kunnen optreden.
Wil je zorg gaan dragen voor jouw behoeften?
Wil je meer inzicht krijgen in de functie van emoties?
Wil je meer vat krijgen op je emoties?
Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching
Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.
Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.
OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP
Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.
Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.
De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.
Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek
Zowel de coaching als de opleiding is in Amersfoort.