You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Je kunt emoties wel onderdrukken maar daar betaal je een prijs voor!

Je kunt emoties wel onderdrukken maar daar betaal je een prijs voor!

Stel je voelt je teleurgesteld, geïrriteerd, afgewezen of gekwetst.
Wat doe je?
  • Je negeert het en gaat door met je leven.
  • Je wordt ziek en kruipt onder de dekens.
  • Je gaat klagen over de situatie in de wereld, over je buren of collega’s.
  • Je gaat piekeren en kunt niet slapen.
  • Je gaat naar de dokter en vraagt antidepressiva.
  • Je drinkt meer alcohol of snoept meer.
  • Je zoekt afleiding en zorgt dat je weinig thuis bent.
  • Je maakt ruzie.
  • Je praat er over.
Je kunt je emoties wel onderdrukken, inhouden, verdoven, weg- redeneren of negeren , maar daar betaal je een prijs voor.

Het onderdrukken van emoties ontregelt jouw hele organisme en het vraagt een behoorlijke lichamelijke inspanning. Ergens in je lichaam ga je je aanspannen om de natuurlijke energie van een emotie tegen te houden: je klemt je kaken op elkaar, je houdt je adem in of je spant je nek en je schouders aan. Daar begin je meestal al jong mee en op een gegeven moment is het een automatisme geworden.

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid.

Bewust of onbewust ervaar je emoties ook al heb je een effectieve strategie om emoties niet te voelen. Het kost energie om de natuurlijke stroom van emoties tegen te houden en ze gaan zich ondergronds in het lichaam kenbaar maken. Hoe langer je in een stressvolle situatie zit, hoe groter de kans dat het lichaam uiteindelijk gaat protesteren. Omdat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden geven de lichamelijke klachten aan dat het innerlijke evenwicht verstoord is. Zo kan angst je misselijk maken, stress je buikpijn geven en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar we hebben allemaal zo onze specifieke gevoelige plekken in ons lichaam waar we last van krijgen als we onze emoties te lang negeren of onderdrukken. Daarnaast kan het uit de weg gaan van emoties leiden tot cynisme,  vervreemding of tot een depressie. Het beperkt je enorm in de kwaliteit van je leven en de kwaliteit van je relaties.

We zijn heel creatief in het vermijden van emoties.

Ik heb er 17 manieren ontdekt. Wil je weten welke strategie jij gebruikt om emoties te vermijden?

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Veel mensen die niet naar hun gevoelens luisteren, negeren lichaamssignalen. Ze zien het lichaam niet als deel van zichzelf. Hoofdpijn lossen ze op door paracetamol te slikken, verstopte darmen met een laxeermiddel. Zo hebben ze alles onder controle denken ze. Maar wat als de regelmatige hoofdpijn zich ontwikkeld tot migraine aanvallen of de rugpijn tot een hernia? Wanneer je voortdurend last hebt van emotionele stress, ondermijn je je immuunsysteem. Daardoor ben je vatbaarder voor infecties.

WAT IS ZIJN DE GEVOLGEN ALS JE LANGDURIG EMOTIES ONDERDRUKT?

De strategieën om emoties te onderdrukken en delen van jezelf te ontkennen, hebben hetzelfde effect als het onder water duwen van een bal: het kost energie en het irriteert steeds meer, want de emotie komt steeds weer boven drijven.

Spanning bouwt zich op
Ongemerkt verhard je, gebruik je meer wilskracht en moet je meer doen om irritatie kwijt te raken, bijvoorbeeld door veel te sporten. Je reageert bot op mensen die verdriet hebben, want je veroordeelt dat ze zwak zijn. Je mag immers zelf ook niet zwak zijn. Dit gedrag maakt je niet geliefd.

Je verliest sneller je zelfbeheersing
Je wordt driftig om niets; om het dopje dat niet op de tandpasta zit of om een kleine nalatigheid van je collega of medewerker. Ondertussen kost het je moeite om stil te zitten en je echt te ontspannen. Soms heb je het gevoel alsof iemand een zware deken over je heen heeft gelegd.

Fysieke klachten verergeren
Wanneer de fysieke klachten verergeren of niet over gaan, moet je er wel iets mee. Maar dat de klachten je iets willen vertellen over jezelf, komt waarschijnlijk nog steeds niet in je op. De dokter verwijst je door naar een medisch specialist, maar specialisten kijken naar een specifiek orgaan. Zij hebben vaak geen oog voor de samenhang tussen het lichaam en hoe mensen in het leven staan. Wellicht is er een tijdelijke oplossing door medicatie maar de oorzaak is niet weggenomen. Fysieke klachten veroorzaakt door emotionele spanning of onderdrukking van emoties, zijn psychosomatisch.

Ongeveer een half miljoen Nederlanders kampt met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen oorzaak kunnen vinden. Ze hebben pijn die de dokter niet kan verklaren. Ze voelen zich doodvermoeid, terwijl ze kerngezond zijn.
Uit: De dokter kan niets vinden
Jan Houtveen

WAT IS DE OORZAAK VAN PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN?

Het negeren van signalen van je lichaam
De oorzaak van veel onbegrepen klachten is dat mensen niet naar hun lichaam luisteren. Het lichaam laat je elk moment van de dag weten hoe het met je gaat. Je lichaam weet wanneer je bijvoorbeeld gespannen bent, angstig, boos, verdrietig of wantrouwig. Je hartslag, spierspanning, ademhaling, temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart. Met name de spieren reageren op emoties van jezelf en van anderen; wanneer iemand met een woeste blik op je afkomt lopen, gaan je spieren zich automatisch aanspannen. Maar ook je organen geven je een duidelijk signaal, denk aan een opgeblazen gevoel in de maag, verharde darmen, en buikpijn.

Leven vanuit een beeld hoe je zou moeten zijn
We zijn allemaal beïnvloed door de verwachtingen van onze ouders, school systeem en waarden en normen in de samenleving. Veel mensen leven vanuit een voortdurende overspanning. Altijd bezig zichzelf te bewijzen, presteren, voldoen aan verwachtingen, alles onder controle willen houden, alles uit het leven willen halen, een vol sociaal leven, alles goed willen doen etc.. Deze overspannen houding zorgt voor een voortdurende belasting. Dat kan te maken hebben met bepaalde veronderstellingen, bijvoorbeeld dat je alles aan moet kunnen, dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen, dat je altijd aardig of behulpzaam moet zijn of denkbeelden dat je niet goed genoeg bent of nergens bij hoort. Alles wat tegen jezelf is gericht, doet iets met je en kost energie.

Wil je zorg gaan dragen voor jouw behoeften?

Wil je meer inzicht krijgen in de functie van emoties?

Wil je beter kunnen omgaan met emoties? Lees artikel:

Door beter met emoties om te gaan kun je je gezondheid verbeteren

Wat kan de opleiding Emotioneel Meesterschap voor je betekenen?

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen. Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR IEDEREEN

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je professional?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door de volgende beroepsorganisaties:

Het Registerplein waaronder klachtenfunctionarissen in de gezondheidszorg (62 registerpunten)

Algemene Beroepsvereniging voor Counseling (52 p.e. punten)

Het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register  (52 p.e. punten)

Het accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (52 punten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl