U bent hier: Home » Artikelen over verdriet » Omgaan met verdriet

Omgaan met verdriet

Omgaan met verdriet

Omgaan met verdriet

Er zijn verschillende situaties die verdriet kunnen oproepen; verlies, teleurstelling, na inspanning en bij hereniging. Je kunt van alles verliezen; materie, mensen en verlangens. Dat kan het verlies zijn van een dierbare persoon of dier maar ook het verlies van een huwelijk, baan, gezondheid of woonomgeving. Wanneer je gaat scheiden, verlies je naast je partner soms ook je kinderen, je huis en vrienden. Bij het verlies van een baan, verlies je naast het werk, het contact met collega’s en klanten, maar ook waardering en het gevoel dat je betekenis hebt. Bij een verhuizing, verlies je naast het huis, de bekende woonomgeving en sociale contacten. Als gevolg van het ene verlies, bijvoorbeeld werk, verlies je ook andere zaken, zoals collega’s. Geen wonder dat voorgaande situaties hoog op de lijst staan van stress verhogende levenssituaties. Daarnaast kun je ook een langgekoesterde verlangen verliezen. Denk aan het krijgen van kinderen, een eigen onderneming starten of een verhuizing naar het buitenland.

Verdriet kan ook een ontlading zijn van spanning die vrij komt, wanneer er een einde komt aan een zware periode, zoals het halen van een diploma of een spannend fysiek onderzoek. Het is een vorm van opluchting.

Copyright: Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl