You are here: Home » Artikelen over kwetsbaarheid » Waarom is het zo moeilijk om kwetsbaar te zijn?

Waarom is het zo moeilijk om kwetsbaar te zijn?

zelfbescherming

Ieder mens is kwetsbaar, maar meestal negeren we dit gevoel

Of we beschermen onze kwetsbaarheid door het weg te rationaliseren of tegen onszelf te zeggen dat ‘het’, dat wat ons raakt, ons niets doet.

Kwetsbaarheid en gevoelens zijn met elkaar verbonden, want wanneer we ons kwetsbaar voelen, voelen we ons geraakt, onzeker, angstig of verdrietig.   Dat zijn voor veel mensen lastige gevoelens om te erkennen.

Waarom is het zo moeilijk kwetsbaar te zijn?

In onze westerse samenleving, waarin prestatie en succes belangrijke waarden zijn, lopen we niet te koop met onze kwetsbaarheid. We zijn kwetsbaar als we pijn lijden of wanneer we onze verlangens kenbaar willen maken, maar wanneer we dit openlijk tonen, zijn we bang om gekwetst of belachelijk gemaakt te worden.

De volgende aspecten maken het extra moeilijk om kwetsbaar te zijn:

  1. Streven naar perfectie

Het streven naar perfectie is verbonden met de angst om te falen. Je hebt de veronderstelling als het niet perfect is dat er dan iets ergs gebeurt.  Dit maakt het onmogelijk om ontspannen in het leven te staan. Laat staan dat je bereid bent om je kwetsbaar op te stellen, want je wilt alles onder controle hebben.

2.  Geraakt zijn is zwak zijn

Wanneer je de overtuiging hebt dat je niet zwak mag zijn, wordt kwetsbaarheid veroordeeld en geblokkeerd. Wanneer je gevoelens van onzekerheid, angst of verdriet onderdrukt of veroordeeld, zul je ook je gevoel van kwetsbaarheid vermijden.

3. Gebrek aan eigenwaarde

Gebrek aan eigenwaarde komt voort uit de veronderstelling dat je niet de moeite waard bent, niet goed genoeg of niet iemand om van te houden. Het is moeilijk om kwetsbaar te zijn als je weinig eigenwaarde hebt, omdat deze veronderstelling moeilijk te verdragen is en je niet het risico wilt lopen dat mensen je afwijzen of belachelijk maken.

4. We hebben al jong beschermingsgedrag ontwikkeld

Om kwetsing, teleurstelling, vernedering en afwijzing te voorkomen en anderzijds om te worden geaccepteerd en gewaardeerd.  Wanneer je in de kindertijd niet de veiligheid en bevestiging hebt gekregen van je opvoeders om kwetsbaar te mogen zijn, bouw je een muur om je heen. Je past je aan, je bent attent, hulpvaardig, altijd aardig of het zonnetje in huis. Je doet wat jij denkt dat nodig is om waardering te krijgen en afwijzing te voorkomen.

5.  Zo ben ik nu eenmaal

Veel mensen denken dat ze zijn zoals ze zich gedragen. Ze zeggen ‘zo ben ik nu eenmaal’, terwijl ze zijn vergeten dat dit gedrag is ontstaan om de eigen kwetsbaarheid te beschermen. Het geeft een veilig gevoel, maar dat is een schijnveiligheid want achter de bescherming zit nog steeds de angst, gebaseerd op ervaringen uit de kindertijd, dat het niet veilig is om kwetsbaar te zijn. Eigenlijk zit je in een gevangenis, waarin je alles wat je voelt en verlangt verborgen ligt.

Wat kost het om je anders voor te doen dan je je voelt?

Wanneer je gedrag en je gevoel niet met elkaar overeenstemmen ben je heel kwetsbaar. Misschien krijg je veel waardering voor de resultaten in je werk maar heb je voortdurend het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Wanneer je gedrag gericht is op acceptatie van anderen, kost het je spontane, vitale levensenergie. Het gevolg is:

Dat je je anders voordoet dan je je voelt

Je gaat jezelf kleiner of groter voordoen, wat weer veel stress geeft

Je doet jezelf te kort en leeft maar half 

Je forceert jezelf en bent voortdurend bang dat je anderen teleurstelt

Je bent bang dat je door de mand valt

Denk aan werksituaties waar je over je grenzen gaat omdat je iedereen altijd wilt helpen. Dat kan niet goed gaan. Denk aan situaties dat je niet duidelijk weet wat er van je verwacht wordt maar je durft dit niet te vragen. Het kost veel stress en energie om emoties te onderdrukken en altijd naar perfectie te willen streven. Je kunt volledig uitgeput raken of last krijgen van stress gerelateerde lichamelijke klachten, vermoeidheid of een burn-out.

Je kunt leren emoties te ervaren en ermee om te gaan.

Je kunt leren weer bewust te worden van je emoties en ze gebruiken voor je eigen welzijn. Je kunt leren om te gaan met lastige emoties van jezelf en anderen zoals boosheid, verdriet en angst. Emoties kun je leren te accepteren als een natuurlijk onderdeel van jezelf. Emoties kun je leren gebruiken als een kompas in je leven en om diepgang te creëren in je relaties.

Wat is ervoor nodig?

Wat ervoor nodig is, is bereidheid om jezelf beter te leren kennen. Dat kan confronterend zijn omdat het beeld dat je van jezelf hebt misschien niet klopt. Sommige mensen denken dat ze nuchter zijn, maar blijken uiteindelijk heel gevoelig te zijn. Dit was ook op mijzelf van toepassing. Nadat ik al jong het contact met mijn emoties kwijt was heb ik jarenlang allerlei methoden ondergaan om weer te kunnen voelen en mezelf te accepteren als een gevoelsmens. Deze rijkdom aan methoden en ervaringen gebruik ik in de opleiding en tijdens coaching.

Wil je hier meer over weten:

COACHING MOGELIJKHEDEN

CURSUS EMOTIES WAT MOET IK ER MEE?

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Wil je eerst gratis kennismaken?
Meld je aan via het contactformulier.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl