You are here: Home » Artikelen over liefde » De geheimen van een levenslange liefde

De geheimen van een levenslange liefde

Wat zijn de succesfactoren van een langdurige liefdesrelatie?

Wat maakt een relatie gelukkig, zodat beide partners bij elkaar willen blijven?

Jonge mensen lijken steeds sneller uit elkaar te gaan en relaties blijven oppervlakkig en vluchtig. Voor jou tien anderen. Het lijkt alsof er steeds meer van elkaar wordt geëist. Het idee dat je partner je behoeften moet vervullen en aan een ideaalbeeld moet voldoen is helaas een illusie. Het hebben van een goede relatie kan op alle vlakken in je leven bijdragen. Het zorgt voor een goede gezondheid en meer werkplezier omdat je steun en begrip bij elkaar vindt en je kan bijkomen van de stress op het werk.

De Duitse wetenschapsjournalist Werner Bertens schreef een boek aan de hand van honderden onderzoeken; Het geheim van lange liefde.

Geheim 1

Om kunnen gaan met eigen emoties en emoties kunnen reguleren, vooral boosheid zodat je escalerende ruzies of woedeaanvallen voorkomt. Dit vraagt om een mate van zelfbeheersing.

Geheim 2

Overeenkomsten in bijvoorbeeld opleidingsniveau, religie of dezelfde cultuur, zodat je elkaar gemakkelijker begrijpt. Het hebben van een aantal dezelfde interesses helpt ook. Wanneer je geen overeenkomsten hebt of niet dezelfde interesses, is de kans groot dat je ieder je eigen ding doet en uit elkaar groeit.

Geheim 3

Aandacht en begrip voor elkaars gevoelens, zodat je je gezien en gesteund voelt. Het vertrouwen voelen dat je bij je partner terecht kan, dat hij of zij je steunt als je dat nodig hebt, vergroot de relatiekwaliteit en sterkt je in het omgaan met de dagelijkse stress. Uit onderzoek komt naar voren als je in staat bent je emoties te herkennen en uit te spreken, verbetert de relatie aanzienlijk.

Geheim 4

Je partner accepteren met alle leuke en minder leuke eigenschappen. Dus ook met de eigenaardigheden waar je je gemakkelijk aan irriteert. Je kunt elkaar niet veranderen. Je kunt alleen zelf veranderen als je dat wilt. Niet als de ander dat wil, want dat geeft je eerder het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Humor is een effectief hulpmiddel. Lach om de eigenaardigheden van elkaar.

Geheim 5

Maatjes zijn waarbij je je eigen behoeften aan de kant kunt zetten en je partner regelmatig laat merken dat je hem/haar waardeert. Wanneer je vriendschap ervaart heb je meer voor elkaar over, ben je open en eerlijk tegen elkaar en zul je niet zo snel vreemdgaan.  Maatjes zijn betrokken bij elkaar en steunen elkaar door dik en dun.

Geheim 6

Gewoon aardig zijn tegen elkaar lijkt best moeilijk in een intieme relatie, terwijl we bij vriendschappen eerder ons best doen om een goede vriendschap te behouden, kunnen we ons nogal eens onaangenaam gedragen, zoals afreageren, chagrijnig zijn, elkaar afblaffen, je zin willen hebben of gelijk willen hebben. Om maar wat voorbeelden te noemen. Daarnaast lijkt het in een intieme relatie redelijk gemakkelijk om de ander verwijten te maken dat je niet tevreden bent. Dit negatieve gedrag kan leiden tot een negatieve spiraal die allen maar kan leiden tot een verdere verwijdering.

Dus dan ligt het voor de hand dat aangenaam en vriendelijk gedrag bijdraagt aan een positieve relatie, zoals een verwijt vertalen in een behoefte. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat je een keer chagrijnig bent en de ander afsnauwt of je partner verwijten maakt. In dat geval is het belangrijk dat je iets doet om de band weer te herstellen. Het minste wat je daarin kunt doen, maar voor velen heel moeilijk, is je spijt betuigen of gewoon vragen wat je kunt doen om het goed te maken.

Geheim 7

Zeker een van de belangrijkste kenmerken van een succesvolle relatie is de balans tussen geven en nemen.  Ga maar na als je alleen maar geeft, bloed je langzaam dood, want je krijgt geen emotionele voeding of voelt je een sloof in huis. Maar wanneer de ander alleen maar geeft en jij ontvangt, aandacht, zorg, hulp, ruimte om jezelf te zijn alles te doen wat je wilt, dan bouw je onbewust een schuld op, die op een gegeven moment niet meer in te lossen is. Geen balans, geen gelijkwaardigheid. Bij een gelijkwaardige balans is er minder spanning, minder onenigheid, minder verwijten, minder strijd. Dus meer tevredenheid en blijdschap.

Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie

Kom je er samen niet uit?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt. 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

    Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl