You are here: Home » Artikelen over liefde » Een liefdevolle relatie begint bij jezelf.

Een liefdevolle relatie begint bij jezelf.

Alles wat je als kind leert over relaties begint bij je ouders

Je vormt een beeld of een idee over wat het betekent om man te zijn of vrouw te zijn in een relatie, op basis van wat je ziet en ervaart bij je ouders en hun omgang met andere volwassenen.

Je hebt de liefde van je ouders nodig om van jezelf te kunnen houden

Je leert van jezelf te houden wanneer je ouders je laten voelen dat zij van je houden. Dus de liefde van je ouders heb je nodig om te leren van jezelf te gaan houden. Maar als je ouders je niet laten merken dat ze van je houden of als (een van) je ouders veel afwezig waren, dan denk je al snel als kind dat ze geen interesse in je hebben of dat je er niet toe doet. Vervolgens ontwikkel je een negatief zelfbeeld of een minderwaardige houding.

Wanneer je een afwezige of afstandelijke vader en/of moeder hebt gehad is de kans groot dat je later een relatie aangaat met een afstandelijke/afwezige partner. Omdat je als kind zaken snel op jezelf betrekt, kun je gedacht hebben dat je vader of moeder zo afstandelijk is omdat jij niet goed genoeg of interessant genoeg was.  Dat is een pijnlijk gevoel.

De (valse hoop) dat je het goed kunt maken

Stel dat je moeder emotioneel tekortkwam door een (emotioneel) afwezige ouder, dan kan ze jou als kind gebruikt hebben om zich geliefd te voelen. Het kind wordt opgeslokt door de moeder. Later zul je moeite hebben je te binden uit angst weer opgeslokt te worden of geen lucht te krijgen.

Stel dat een van je ouders erg ongelukkig was of psychische problemen had, dan kun je uit angst voor verlating alles gedaan hebben om je vader of moeder op te beuren en te helpen. Je werd de ouder van je ouder. Dit patroon kan zich voortzetten doordat je op een kwetsbare partner valt die vooral jou nodig heeft. Uit angst voor verlies van je partner of uit angst voor afwijzing, pas je je te veel aan. Je helpt je partner zoals je je ouder hielp, met de bedoeling haar of hem gelukkig te maken. Je bent destijds gaan geloven dat je verantwoordelijk bent voor de gemoedstoestand van je vader of moeder. Je schaamt je voor je boosheid en voor je eigen behoeften. Het haalt je uit je kracht.

Het gevoel dat je niet de moeite waard bent, dat je in de kindertijd hebt ervaren, kan later onbewust in een liefdesrelatie terugkomen. Vervolgens ga je bijvoorbeeld je partner behagen omdat je nog steeds verlangt naar bevestiging dat er van je gehouden wordt. Je kunt niet spontaan zijn wie je echt bent, omdat je bang bent dat je dan wordt afgewezen. Je kunt je ook schamen voor je eigen behoeften. Dit haalt je volkomen uit je kracht.

Zelfliefde helpt je dit gekwetste innerlijke kind te zien en te troosten

Het is een illusie om te denken dat het leven rechtvaardig is. Daar mag je je best boos om voelen. Boosheid is een krachtige emotie, die je helpt op te komen voor jezelf. Boosheid is een natuurlijke reactie wanneer je je niet serieus genomen voelt of niet gezien en gehoord voelt. Kijk maar eens hoe gemakkelijk de meeste kinderen boos worden wanneer ze zich niet gezien of gehoord voelen. Misschien heb je momenten ervaren waarop je niet gezien werd of genegeerd werd. Je kan jezelf dan verliezen in kritiek op jezelf of op de ander. Je hebt er niet altijd invloed op wanneer een ander jou niet ziet of niet serieus neemt, maar je kunt wel jezelf zien, horen en serieus nemen.

Zelfliefde helpt je om begrip te hebben voor jezelf als je het moeilijk hebt i.p.v. jezelf verwijten te maken, anderen de schuld te geven of te doen alsof je er geen last van hebt. Je erkent de emoties die je ervaart en geeft er ruimte aan, terwijl je jezelf als een liefdevolle wezen benadert.

Oefening: Jezelf erkennen

Zoek een plek waar je ongestoord kunt zitten. Neem even de tijd om je lichaam te ontspannen.

Sluit je ogen en leg je handen op je hart.

Stel je voor dat je omringt wordt door een helend wit licht.

Denk aan een situatie waar je niet gezien werd of niet serieus genomen werd. Ervaar deze kwetsing. Zeg bij elke zin je naam;

Ik zie jou…

Ik hoor jou…

Ik voel jou…

Misschien merk je dat dit de pijn van het niet gezien worden, het niet gerespecteerd worden wat verzacht.  Laat deze woorden tot je hele wezen doordringen.

Van jezelf kunnen houden is een voorwaarde voor een gelukkige relatie

Het voorkomt dat je in een afhankelijkheidsrelatie terechtkomt, waarin de goedkeuring van je partner jou bestaansrecht moet geven.

Het voorkomt dat je jezelf weggeeft en de ander overstelpt met liefde, terwijl je vervreemd voelt van jezelf.

Het voorkomt dat je denkt dat jij ervoor moet zorgen dat je partner zich altijd prettig voelt.

Het voorkomt dat je je eenzaam voelt in de relatie.

Het voorkomt dat je voortdurend last hebt van verlatingsangst of schuldgevoelens

Vergeving als daad van liefde voor jezelf

Kunnen vergeven is een van de grootste geschenken die je jezelf kan geven. Zolang je niet vergeeft, zal je hart in oorlog zijn en zal het moeilijk zijn om in je eigen hart thuis te komen. En als je daar niet kan thuiskomen, waar dan wel?

Vergeving vraagt moed om je pijn te erkennen en te omarmen.

Vergeven is altijd moeilijk. Het inzicht dat iemand je niet bewust pijn wilde doen, kan je helpen op het pad van vergeving.

Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie

 

Heb je een en al succes maar voelt je leven desondanks leeg?

Weet je partner niet hoe het echt met je gaat?

Heeft je partner geen vermoeden hoe eenzaam je eigenlijk bent?

 

Wil je aan je relatie werken?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier dvoor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl