You are here: Home » Artikelen over liefde » Krijg de relatie die je wilt. Krijg de liefde die je wilt.

Krijg de relatie die je wilt. Krijg de liefde die je wilt.

Een breuk in de emotionele verbinding is vaak het grootste gemis in een relatie.

De ene partner verlangt ernaar of eist het op en de andere partner weet niet dat het überhaupt bestaat of wordt er gespannen van.

Als je geboren bent wil een baby maar één ding: emotionele verbinding, geborgenheid en veiligheid. Helaas hebben veel volwassenen hier moeite mee, waardoor kind wel eens een breuk heeft ervaren in deze emotionele verbinding, meestal door een gebrek aan affectie. Dat kan tijdelijk geweest zijn of beleeft tijdens het gehele opgroeien. Als gevolg van deze breuk ervaart het kind angst, voelt het zich afgewezen en raakt het in zichzelf gekeerd. Het idee je te verbinden wordt gevaarlijk terrein. Want het is verbonden met pijn en eenzaamheid.

In een intieme relatie kun je dezelfde ervaring hebben. Je voelt je niet meer verbonden met je partner of jij of je partner toont geen genegenheid meer. Dit is vaak een moment dat er kritiek en verwijten over en weer ontstaan. Of de één komt met verwijten en de ander trekt zich terug om de aanval te pareren.

Wanneer je in een machtsstrijd zitten is het praktisch onmogelijk om je te verbinden want je bent aan het strijden. Strijden zorgt juist voor verwijdering. Soms wil je onbewust verwijdering omdat je moeite hebt met intimiteit.

Hoe vermijd je intimiteit?

Hier zijn we heel creatief in:

  1. Letterlijk jezelf verwijderen door naar je werkkamer, garage of hobbyhok te gaan.
  2. Door veel activiteiten buiten de deur te organiseren; met vrienden, sporten, winkelen, vrijwilligerswerk of familiebezoek.
  3. Overwerken.
  4. Je op de kinderen te richten in plaats van je partner.
  5. Social media of computer verslaving.
  6. Lezen; urenlang de krant lezen of wetenschappelijke lectuur, omdat dat moet.
  7. In de avond vroeg in slaap vallen. Moe zijn.
  8. Later naar bed gaan dan je partner.
  9. Veel drinken.
  10. Niet willen praten.
  11. Met rust gelaten willen worden.
  12. Oogcontact vermijden.
  13. Te hoge verwachtingen hebben die leiden tot kritiek en ongenoegen.

Waarom wil je intimiteit vermijden?

Het vermijden van intimiteit kan voortkomen uit boosheid en teleurstelling. Tijdens de eerste romantische fase van de relatie lijkt alles perfect. Je partner laat op allerlei manieren blijken dat hij of zij van je houdt. Maar helaas is dat tijdelijk, vandaar de term romantisch. Nadat je gewend bent aan elkaar en vertrouwd dat je partner niet zomaar weggaat, val je terug in je gewoontegedrag. Wellicht gaat je partner verder met zijn of haar leven zonder de verbinding in stand te houden. Je voelt je in de kou staan en wordt boos. Vervolgens ga je op zoek naar verbinding buiten de relatie om.

Het vermijden van intimiteit kan voortkomen uit angst. Angst om verzwolgen te worden of de angst dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen. Maar het kan ook de angst zijn voor afwijzing, ruzie of kritiek. Om dit voor te zijn vlucht je in een van de vluchtopties.

Om de relatie duurzaam te maken zullen beide partners energie en tijd in de relatie moeten stoppen. Het lukt je pas om je met elkaar te verbinden als je fysiek en emotioneel voor elkaar beschikbaar bent.

Je kunt jezelf de vraag stellen, wat betreft jouw intimiteit vermijders:

Doe ik deze activiteit om te voorkomen dat ik tijd met mijn partner moet doorbrengen?

Als het antwoord ‘ja‘ is, dan weet je genoeg. Dan kun je jezelf vragen welke activiteit je kunt stoppen of verminderen.

Om veiligheid te creëren is het belangrijk dat je net als tijdens de huwelijksprocedure, afspreekt je te committeren aan deze partner en vermijding strategieën onder de loep neemt en kritisch beschouwt. Zeker voor een bepaalde periode als je relatie in zwaar weer zit om je problemen op te lossen en te komen tot een relatie met vreugde en verbinding.

Het is een voortdurende uitdaging om de emotionele verbinding in een relatie te onderhouden.

       Vijf kenmerken van een verbonden relatie:
  1. Je beseft dat (onbewuste) patronen die je in je jeugd hebt ontwikkeld tot uiting komen in de relatie.

Je beseft dat onvervulde behoeften uit de kindertijd aan de oppervlakte komen in de relatie.

Je beseft dat gevoeligheden en kwetsingen uit de kindertijd naar voren komen in jouw intieme relatie.

Je beseft dat je geconfronteerd wordt met de moeite om liefde werkelijk te geven of te ontvangen.

Je beseft dat het niet eenvoudig is je werkelijk emotioneel te verbinden.

Het belangrijkste besef is dat de relatie een middel is om bovenstaande thema’s samen aan te gaan en elkaar te helpen oude pijn uit de kindertijd een plaats te geven. In plaats je te richten op oppervlakkige wensen, leer je de onverwerkte kwetsing uit de kindertijd te herkennen en te erkennen. Dit lukt alleen als het voor beiden een veilige bedding is, waar je niet bekritiseerd of verwijten naar je hoofd geslingerd krijgt.

  1. Je leert je partner te zien zoals hij/zij werkelijk is

Tijdens de romantische fase heb je een droombeeld van je partner. Je droomt dat hij/zij al je onvervulde wensen en verlangens gaat vervullen, want hij/zij vult jou aan in hetgeen je zelf niet hebt ontwikkeld. Onbewust verlang je naar herstelde liefde uit de kindertijd. Je partner moet de schuld inlossen die je ouders niet hebben kunnen geven. Hij of zij wordt een vervangende ouder.  Hier gaat het natuurlijk mis want dit is een onmogelijke missie. De irritaties groeien even als de teleurstelling. Je partner is niet je redder, maar ook niet je vijand. Dit is de tweede fase in een relatie. Als je hier goed doorheen komt, leer je eindelijk je partner zien zoals hij /zij echt is. Een mens die ook worstelt met oude kwetsingen en zoekt naar echte verbinding.

  1. Je doet moeite om de innerlijke wereld van je partner te begrijpen.

Je laat je oordelen los en doet moeite om te begrijpen waarom je partner doet en denkt zoals hij of zij doet en denkt. Het is een ander mens en je partner is ook niet je moeder of vader, ook al zullen er vergelijkbare eigenschappen zijn. Relaties bieden je de kans om voortdurend nieuwe dingen te leren en vanuit een ander perspectief zaken te bekijken. Als je ontvankelijk wordt voor de beleving van je partner, gaat er een wereld voor je open. Door de innerlijke wereld aan opvattingen, ervaringen, meningen als een verrijking te zien, kun je het vermogen ontwikkelen om op een diep niveau van je partner te houden. In de eerste plaats ben je elkaars vrienden. Vrienden krijg je niet cadeau. Ze komen niet uit de lucht vallen. Een vriendschap moet gevoed worden met aandacht, nieuwsgierigheid, geduld en compassie, om tot een werkelijke vriendschap te kunnen komen. Om je begrip te verdiepen van de werkelijkheid van je partner, is het belangrijk dat je leert goed te luisteren. Ook al spreek je dezelfde taal en gebruik je dezelfde woorden, kunnen dezelfde woorden voor ieder van jullie een totaal verschillende betekenis hebben, want je bent opgegroeid in verschillende gezinnen met verschillende levenservaringen.

 Vragen is nodig en mag

Nadat je ontdekt dat je partner niet door je heen kan kijken en kan aanvoelen wat je nodig hebt, realiseer je je dat je dus duidelijk moet zijn in je wensen, verlangens en behoeften. Dat wil niet zeggen dat je partner op al je behoeften en wensen in kan gaan. Maar vragen is vrij. Vragen op een manier die ruimte laat voor een afwijzing. Dus niet eisen, smeken of op een andere manier zodanig manipuleren, dat je partner zich schuldig gaat voelen bij een ‘nee’.

  1. Zorg dragen voor je eigen behoeften

In een droom relatie denk je dat je partner al je wensen en verwachtingen gaat vervullen. Dat kan een grote teleurstelling zijn wanneer je ontdekt dat jullie enorm verschillen in behoeftes. De een vind het heerlijk om thuis te zijn en de ander wil op stap en dingen meemaken. Dat ga je voor een groot deel niet bij elkaar vinden. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om hier een invulling aan te geven. Vrienden en wellicht familie zijn belangrijk om hieraan vorm te kunnen geven.

Kom je er samen niet uit?
Wil je aan je relatie werken?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie

Inspiratie: Krijg de liefde die je wilt. Auteurs: Harville Hendrix & Helen LaKelly Hunt

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl