You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Waarom is het moeilijk om van jezelf te houden?

Waarom is het moeilijk om van jezelf te houden?

 

 

 

 

 

De kracht van zelfliefde

Heb je het gevoel dat je de moeite waard bent?

Heb je het gevoel dat je goed genoeg bent, wat je ook doet?

Hoef je niet perfect te zijn?

Handel je vanuit zelfliefde of richt je je op de liefde van de ander?

Hoe belangrijk is het voor je wat anderen van je vinden?

Als je liefde wilt ontvangen en wie wil dat nou niet, dan zul je het gevoel moeten hebben dat je de liefde waard bent om te ontvangen.

Dan moet je loslaten wat anderen van je denken en het gevoel koesteren dat je goed genoeg bent zoals je bent. Zit je vast aan de verwachtingen van anderen dan ben je voortdurend bezig jezelf te bewijzen. Jezelf te moeten bewijzen is het tegendeel van zelfliefde of zelfcompassie.

De meeste mensen zijn opgegroeid vanuit voorwaardelijke liefde.

Daardoor kreeg je het gevoel dat je pas goed was en liefde krijgt als je aan bepaalde voorwaardes voldeed. Zoals:

 • Ik ben goed als ik lief ben.
 • Ik ben goed als ik hard werk.
 • Ik ben goed als ik liefde geef.
 • Ik ben goed als ik aan verwachtingen voldoe.
 • Ik ben goed als ik succesvol ben.
 • Ik ben goed als ik rijk ben.
 • Ik ben goed als ik in mijn kracht sta.
 • Ik ben goed als ik niet lastig ben.
 • Ik ben goed als ik mezelf red.
 • Ik ben goed als ik voor anderen zorg.
 • Ik ben goed als ik vrolijk ben.

Zelfacceptatie

Om jezelf te accepteren zoals je bent en een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zul je de voorwaardes waar je aan vastzit, moeten loslaten. Je hoeft ze niet te volgen. Ze waren wellicht in de kindertijd nodig om geaccepteerd te worden maar nu mag je je eigen leven leiden.

We denken vaak dat we ons moeten aanpassen om erbij te horen. Je hebt al jong geleerd wat je moet doen en laten om geaccepteerd te worden.

Voor mij betekende het dat ik niet lastig was, geen hulp vroeg, alles zelf oploste en mezelf dus redde. Pas nadat twee keer een partner tegen mij zei dat hij niet begreep waarom ik een relatie had, want ik gedroeg me alsof ik niemand nodig had, ging ik me afvragen waarom ik me zo gedroeg. Blijkbaar kon ik geen liefde ontvangen omdat ik ergens diep van binnen de overtuiging had dat ik niet iemand was om van te houden.

Maar aanpassing, je gedragen zoals je denkt geaccepteerd te worden staat een echte verbinding in de weg, want je doet je anders voor dan je werkelijk bent en je wacht op goedkeuring van de ander.  Het gevoel dat je niet goed genoeg bent sluipt onbewust je zelfbeeld binnen; Ik ben niet slim genoeg, ik ben niet interessant genoeg, ik ben niet fanatiek genoeg, ik ben niet aantrekkelijk genoeg, ik ben niet rijk genoeg, ik ben niet sportief genoeg etc. Met al deze beelden staan we op en gaan er mee naar bed. Vind je het gek dat je gestrest en uitgeput raakt?

Alleen wanneer je jezelf bent kan er een hartsverbinding ontstaan. Jezelf mogen zijn met al je eigenaardigheden, kwaliteiten, talenten en beperkingen. Haal de meetlat weg, stop met vergelijken, tel je zegeningen en richt je op al die minder grote dingen waar je dankbaar voor bent. Je gewone leven. Dat je goed bent zoals je bent.

Je zult dus eerst van jezelf moeten houden voordat je liefde kunt ontvangen.

Zelfliefde, van jezelf houden betekent dat je liefdevol tegenover jezelf bent.

Hoe kom je tot zelfliefde, zelfcompassie en zelfaanvaarding?

Tot zelfliefde komen is een proces van inzicht in alle belemmeringen, alles wat in de weg staat. Het zijn vaak overtuigingen en aannames waarom je geen recht hebt op liefde en het gevoel dat je de liefde niet waard bent. Deze overtuigingen hebben geleid tot bepaald gedrag. Gedrag waarbij je jezelf inhoud, aanpast, terugtrekt, jezelf geweld aandoet of overschreeuwt.

De negatieve invloed van gevoelens van schaamte.

We kennen allemaal het gevoel van schaamte. Schaamte ontstaat doordat je het gevoel kreeg als kind dat je aan bepaalde voorwaardes moest voldoen en dat niet lukte. Je werd boos terwijl er van je verwacht werd dat je lief en gehoorzaam moest zijn. Je moest voor je broertje of zusje zorgen terwijl je daar geen zin in had. Dat was slecht van je. Je moest een 8 halen op school in plaats van een 6, anders zou je in de goot belanden. Je mocht niet opscheppen, maar moest bescheiden zijn. Trots zijn was niet goed. Je moest je schamen. Wat zouden de mensen wel niet denken? Je wilt je ouders toch niet teleurstellen?

Schaamte is in feite angst dat je de liefde niet waard bent.

We zijn bang dat we worden afgewezen als we ons niet houden aan al die verwachtingen en regels die we hebben ervaren in de kindertijd. Zo worden we de beste, de liefste, de perfecte zoon en dochter. Schaamte zorgt ervoor dat je je netjes gaat gedragen, zoals het hoort, zoals er van je verwacht wordt.

Schaamte is een lastige emotie.

Schaamte veroorzaakt schaamte, dat wil je het liefs verdringen of negeren. Schaamte geeft je het gevoel dat je slecht bent of niet goed genoeg. Je bent het niet waard om van te houden. Het begon met de voorwaardelijke liefde van je ouders en nu doe je dat bij jezelf. Dat is niet iets wat je naar buiten brengt. De kans is groot dat je dit gebrek aan zelfliefde compenseert door eten, drinken, snoepen, roken, shoppen, seks, gamen etc. Een andere reactie op schaamtegevoelens is jezelf isoleren omdat je dan het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn en je geen schaamte ervaart in de ogen van de ander. Je kunt wel in een ivoren toren gaan zitten of jezelf beschermen door een onaanraakbaar harnas aan te trekken, maar daarmee doe je jezelf tekort. Het lijkt eerder op zelfkastijding. Het hoeft niet meer, je mag tevoorschijn komen zoals je echt bent.

Het herkennen en erkennen van schaamtegevoelens is belangrijk om te beseffen dat ze niet meer nodig zijn. Je mag ze loslaten. Nadat je het inzicht hebt gekregen in jouw patroon is de volgende stap dat je dit gedrag loslaat.

Je kunt ervoor kiezen om trouw te zijn aan jezelf.

Jezelf niet meer te verloochenen. Hier is moed voor nodig en volharding, omdat de omgeving steeds weer een beroep op je aangepaste zelf zal doen. Vrienden, familie, collega´s kunnen het gevoel hebben dat je ze in de steek laat. Dat vraagt tijd en geduld om aan te geven en soms uit te leggen hoe je wilt zijn, wie je echt bent. Wanneer je jezelf vanuit je eigenheid en kwetsbaarheid aan de wereld laat zien, is het pijnlijk als mensen dit afwijzen. Maar je bent ook een voorbeeld voor anderen, dat het echt kan en mag. Dat je in staat bent om van jezelf te houden. Doe je het niet dan loop je het risico door onderdrukking van je authenticiteit dat je geplaagd wordt door perfectionisme, depressie, eetstoornis, zelfkritiek, woede-uitbarstingen en onverklaarbare ziektes.

Perfectionisme is de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen, vanuit de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt onze vleugels uit te slaan.

Brené Brown

 

Prachtig lied van Ramses Shaffy

Voor diegene in een schuilhoek achter glas,
voor diegene met de dicht beslagen ramen,
voor diegene die dacht dat hij alleen was,
moet nu weten, we zijn allemaal samen.

Voor diegene met het dicht geslagen boek,
voor diegene met de snel vergeten namen,
voor diegene met het vruchteloze zoeken,
moet nu weten, we zijn allemaal samen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder niet zonder ons

Voor diegene met de slapeloze nacht,
voor diegene die ’t geluk niet kan beamen,
voor diegene die niets doet alleen maar wacht,
moet nu weten we zijn allemaal samen.

Voor diegene met zijn mateloze trots,
in zijn risicoloze hoge toren,
op zijn risicoloze hoge rots,
moet nu weten zo zijn we niet geboren.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder niet zonder ons

Voor diegene met het open gezicht,
voor diegene met het naakte lichaam,
voor diegene in het witte licht,
voor diegene die weet we komen samen.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder niet zonder ons

 

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft bijna dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl