You are here: Home » Artikelen over liefde » Wil je meer intimiteit in je relatie?

Wil je meer intimiteit in je relatie?

We worden geboren met de behoefte aan intimiteit.

Het is een van de sterkste en meest primaire behoeften die we hebben. Maar helaas hebben veel mensen moeite intimiteit te ervaren en is het vaak gekoppeld aan afwijzing.

Wanneer de ervaringen met intimiteit in de kindertijd negatief waren, denk aan een gebrek aan aandacht, knuffels, afwijzing van emoties of een oordeel op kwetsbaarheid, dan zijn je intieme ervaringen verbonden aan nare gevoelens.

De behoefte aan intimiteit wordt vaak vervangen door activiteiten die kortstondig een geluksgevoel geven; eten, drinken, seks, shoppen, gamen etc. Deze substituten kunnen nooit de behoefte aan werkelijke intimiteit bevredigen.

Wat is intimiteit?

Emotionele intimiteit betekent dat je een sterke band hebt met iemand en dat je veilig bent bij die persoon. Je kunt kwetsbaar zijn zonder dat je bang hoeft te zijn dat de ander je belachelijk maakt. Je vertrouwt erop dat de ander je niet zal afwijzen of veroordelen wanneer je je kwetsbaar opstelt.

Wanneer je bent opgegroeid in een warm gezin met betrouwbare ouders dan heb je intimiteit ervaren als een natuurlijk onderdeel van je jeugd. Maar wanneer je bent opgegroeid met afstandelijke en koude ouders en belachelijk gemaakt bent wanneer je bijvoorbeeld verdrietig was, dan voel je je erg ongemakkelijk bij intimiteit.

Hoe kun je leren intimiteit toe te staan?

Door te begrijpen wat jouw moeite is met intimiteit en jezelf de tijd te geven om stap voor stap intimiteit toe te staan, kun je alsnog leren je veilig te voelen bij een ander en van intimiteit te genieten. Om intimiteit te kunnen ervaren bij een ander moet ook de ander intimiteit kunnen en willen ervaren. Er zijn twee mensen voor nodig.

Wanneer je angstig, boos of wantrouwig wordt bij intimiteit kun je ervanuit gaan dat je vervelende ervaringen hebt gehad als kind. Je hoeft er niet van weg te lopen. Probeer dat helder te krijgen voor jezelf. Vraag je broers en/of zussen eens hoe zij dit hebben ervaren. De oude signalen uit je jeugd komen naar boven. Probeer deze gevoelens te plaatsen in het verleden, zodat je met andere ogen naar het heden kunt kijken. Zeg tegen jezelf: Mijn partner is niet mijn moeder/vader. Hij/zij is iemand anders die echt van mij houdt en die veilig is.

Wat levert intimiteit op?

Je kunt eerlijker met elkaar communiceren.

Je voelt een diepe verbinding in plaats van vijandschap of bedreiging.

De liefde verdiept zich.

Conflicten kun je beter oplossen.

Acht sleutels om intimiteit te vergroten

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigengedrag

In plaats te verwachten dat je partner moet veranderen, ga je onderzoeken wat je zelf kan veranderen. Wat kan jouw bijdrage zijn om de intimiteit te verbeteren.

Verantwoordelijkheid nemen voor je behoeften

In plaats te verwachten dat je partner automatisch je behoeften vervuld is het belangrijk dat je zelf onderzoekt wat je behoeften zijn en hoe je je eigen behoeften kunt vervullen zonder afhankelijk te zijn. Een partner kan niet al je behoeften vervullen.

Kwetsingen uit het verleden niet projecteren op het heden.

Het is een gegeven dat je ervaringen uit het verleden, vooral uit de kindertijd, je gedrag in het heden voor een goot deel beïnvloeden. Dat gaat vaak automatisch en onbewust. Het zijn de krenkingen, wantrouwen, gemis aan liefde en geborgenheid die je gedrag bepalen. Het is dus gemakkelijk om op te merken dat je het verleden los moet laten, maar dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om een proces van bewustwording en het delen van je gevoeligheden.

Gevoelens op een respectvolle manier kenbaar maken.

Als je een gesloten boek bent voor je partner, dan is intimiteit uitgesloten. Je partner zal moeten gissen wat erin je omgaat. Dat is niet de bedoeling en het is een illusie om te denken dat je partner door je heen kan kijken. Over het algemeen is irritatie een emotie die bij veel mensen gemakkelijk te uiten is. Alleen brengen deze emoties je niet dichter bij elkaar. Maar helaas is irritatie en boosheid vaak een masker voor achterliggende gevoelens zoals, teleurstelling, verlangen en gekwetstheid. Deze moet je eerst wel kunnen herkennen en erkennen bij jezelf.

Met empathie luisteren naar de gevoelens van de ander.

Echt kunnen luisteren naar je partner is voor veel mensen een uitdaging. Vooral wanneer je je aangevallen voelt of verantwoordelijk voor het geluk van je partner. Mannen willen vaak iets oplossen als hun vrouw verdriet heeft. Maar iets oplossen is meestal niet de behoefte van je vrouw, ze wil gewoon haar verhaal en haar emoties delen. Gewoon luisteren is voldoende en met begrip reageren; ‘wat naar voor’ je of ‘wat kan ik voor je doen’.

Ik geef mijn partner bevestiging en waardering.

Hoe moeilijk is het toch om complimenten te geven. Veel mensen vinden dat nog lastiger dan kritiek geven. Het zit zo in onze cultuur ingebakken om geen complimenten te geven. Hoe vaak hoor ik niet; ‘Ik hoor pas iets van mijn baas als er iets niet goed gaat’. Terwijl iedereen zo opbeurt van een compliment en je gevoel van zelfvertrouwen groeit erdoor. Dus stap over je ongemak heen en geeft je partner elke dag een compliment of een bevestiging.

Ik vind het mooi hoe je….

Ik vind het knap hoe je…

Ik ben je dankbaar voor….

Ik waardeer…….

Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie

 

Wil je meer intimiteit met je partner?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching

Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.

 

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Online cursus Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl