You are here: Home » Artikelen over boosheid » Hoe ga je om met het gevoel van onrecht?

Hoe ga je om met het gevoel van onrecht?

 

 

 

 

Heb je het gevoel dat je iets is aangedaan?

Heb je de neiging om wraak te willen nemen?

Voelt het niet eerlijk wat je is overkomen?

Het gevoel van onrecht ontstaat wanneer je vindt dat jij geschikt bent voor een bepaalde baan, opleiding of carrière stap, veel hebt geïnvesteerd maar wordt afgewezen, bijvoorbeeld bij een sollicitatie, bij een carrière stap, niet toegelaten wordt op een opleiding of wanneer je ontslagen wordt. Je ervaart het als onrecht omdat deze opleiding het enige was wat je wilt, de baan helemaal aansloot bij jouw ervaring, kennis en vaardigheden, je verdiende de carrière stap en ontslagen worden na tientallen jaren trouwe dienst is heel zuur. Volgens jou is het allemaal oneerlijk gegaan, vriendjespolitiek of een onmenselijke behandeling.

Ook in een relatie kun je onrecht ervaren. Vooral wanneer je veel investeert in de relatie en meer verantwoordelijkheid op je neemt dan je partner. Je vindt dat je partner er meer voor je moet zijn, hij/zij zou meer in het huishouden moeten bijdragen of meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor intimiteit en seks. Hetzelfde kan je overkomen in een werkrelatie, dat je meer verantwoordelijkheid op je neemt maar een collega met de eer strijkt.

Het verschil tussen emotionele onrecht en werkelijke onrecht.

Je kunt emotionele onrecht ervaren wanneer het leven niet gaat zoals je wilt, verwacht, vindt dat het moet zijn of op hoopt. Het is in jouw beleving niet eerlijk, niet rechtvaardig, gemeen of je vindt dat men het fout ziet of niet goed doet. Je kunt je de hele dag opwinden over het onrecht in de wereld of het onrecht in je leven.  Door boos te zijn op de wereld om je heen, waar je meestal geen invloed op hebt, vermijd je een werkelijkheid die dicht bij jezelf plaats vindt. Jouw pijn en verdriet over persoonlijke teleurstelling en tegenslag.  Pas als je bereid bent om je eigen pijn onder ogen te komen, kun je weer verder gaan met je leven.

Emotioneel onrecht hoeft niet te betekenen dat het gevoel van onrecht ook een werkelijk onrecht was. Ontslagen worden na dertig jaar trouwe dienst kan heel onrechtvaardig voelen maar een begrijpelijke, rationele keuze zijn van het bedrijf. Het bedrijf kan er niet om aangeklaagd worden.

Een groot feitelijk onrecht is de kinderopvangtoeslagenaffaire. Daar zal iedereen het over eens zijn. Veel mensen zijn ernstig geschaad door de doorgeschoten fraudejacht van de belastingdienst.

Je neemt er geen genoegen mee! Je bent woedend.

Het kan zijn dat je het bij het rechte eind hebt en de mensen die je hebben benadeeld bij het verkeerde eind. Wanneer je een tegenslag of teleurstelling hebt te verwerken kun je daar heel boos om zijn. Dat is begrijpelijk. Maar wat zijn dan je opties?

Ga je een harde confrontatie aan?

Ga je kwaadspreken over je collega of je partner?

Overzie je de gevolgen wel, wanneer je geen invloed hebt?

Was het onrecht intentioneel of kwam het voort uit onverschilligheid of egoïsme?

In een relatie kun je een gevoel van onrecht ervaren tussen wat jij investeert en wat je partner of je collega investeert. Boos worden is niet altijd effectief. Bespreken dat er een disbalans is tussen geven en ontvangen is wel effectief.

Soms moet je gewoon erkennen dat bepaald gedrag laakbaar is en dat je op die manier niet samen kunt leven of werken.

Wie wil niet dat de wereld rechtvaardig is, en dat mensen zich eerlijk gedragen?

Maar helaas, is er veel onrechtvaardigheid, eigenbelang, vriendjespolitiek etc. Daar moeten we mee zien te leven en leren accepteren dat er nu eenmaal onrecht bestaat.  Om het gevoel van onrecht en genoegdoening los te kunnen laten is het zinvol om ruimte te geven aan je emoties.

Vind je dat je aanspraak op iets hebt?

Dat je recht hebt op een goede baan, goede opleiding of een vervullende relatie?

Enerzijds is dat mooi, want het zal je motiveren om er werk van te maken. Maar anderzijds als deze verwachting niet uitkomt, wat kan gebeuren omdat tegenslag een onderdeel is van ieders leven, zul je er moeite mee hebben om dit te accepteren. Je vraagt je af waarom je niet krijgt waar je meent recht op te hebben. Je vraagt je af wat er mis is met je werkgever, je partner of misschien wel met de wereld, dat zij je niet geven wat je wilt hebben. Je vindt wanneer iemand je in de weg staat of je behoeften torpedeert dat diegene moet worden gestraft.

Jouw analyses zullen zich richten op de opzettelijke intenties van anderen. Je gaat mensen zien als egoïstische, ongevoelige wezens die het koud laat wat jij voelt.

Wanneer je vooral bezig bent met de ander, vergeet je om na te gaan hoe je je verlangens wel kunt verwezenlijken. Het is eigenlijk verspilde energie. Vooral als je geen invloed hebt. En helaas hebben we nauwelijks of geen invloed op anderen. Zeker niet wanneer je de ander aanvalt. Je kunt deze energie beter gebruiken om andere opties te bedenken of vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken.

Wil je een snelle oplossing?

We willen vaak een snelle oplossing om snel van een gevoel van onvrede af te komen. Snelle oplossingen zijn meestal tegenvallers omdat goede oplossingen nu eenmaal meer tijd vragen.

Het onrecht loslaten

Gedachten beïnvloeden je gevoelens

Wanneer je anderen gaat beschuldigen kun je de volgende gedachten hebben?

‘Ik accepteer het niet dat dit me is aangedaan, ik zal ze krijgen.’

‘Ik zal het ze betaald zetten.’

Gedachten die je boos maken gaan uit van het idee dat je ergens recht op hebt en dat de ander rechtvaardig had moeten handelen. Je wilt eigenlijk dat de wereld niet zo is als het is.

Misschien heb je wel gelijk, maar daarmee kun je er niet voor zorgen dat anderen zich gedragen zoals jij vindt dat het hoort. Er is niets moeilijker dan een ander veranderen en zeker niet wanneer je druk uitoefent, verwijten maakt en de ander beschuldigd van laakbaar gedrag.

Realiteitsbesef

Wanneer je vanuit het besef dat de wereld nu eenmaal niet altijd eerlijk en rechtvaardig is kun je anders gaan denken. Gedachten die beter passen bij de realiteit van de situatie. Het kan helpen om je te verdiepen in het verhaal en de intentie van de ander, zodat je het gedrag enigszins kunt begrijpen.

Gedachten die je kunnen helpen om de situatie los te laten zoals

‘Mijn normen en waarden worden niet door iedereen gewaardeerd.’

‘Rechtvaardigheid is voor mij belangrijk maar ik accepteer dat dat niet voor iedereen geldt.’

“Ik accepteer dat ik niet overal invloed op heb”

“Bij tegenslag verander ik mijn route.”

Grenzen stellen

Moet je overal dan genoegen meenemen? Natuurlijk niet. Het is belangrijk dat je leert voor jezelf op te komen en grenzen stelt wanneer een situatie voor jou niet meer werkt of iemand te veel van jou vraagt of wanneer je je onrechtvaardig behandelt voelt. Het gaat alleen om de manier waarop. Wil je echt effect hebben en een verandering bereiken dan maak je de meeste kans als je met respect voor de ander, feedback geeft.

Verlies, teleurstelling en tegenslag verwerken

Verwerken betekent dat je ruimte geeft aan emoties. Verdriet en frustratie ervaart, boosheid en machteloosheid de ruimte geeft. Het mag er zijn. Je hoeft het niet weg te rationaliseren

Vergeven

Wanneer je leven in het teken staat van jouw strijd tegen onrecht loop je gevaar om verbitterd te raken. Je kijkt alleen nog maar door de bril van onrecht en zint op wraak als een reactie op geleden onrecht. Je krijgt de neiging om het de ander betaald te zetten. Ten diepste wil je dat de ander voelt hoeveel pijn hij of zij je heeft gedaan. Wraak kan je even een gevoel geven van genoegdoening. Maar het lost niets op. Je maakt er meer mee kapot dan je lief is en je krijgt een slechte naam.

Een diepgaande manier om onrecht los te laten is door te vergeven. Ook al staat dit heel erg ver van jouw gevoel af, kun je je afvragen wat het je oplevert om genoegdoening te willen hebben. Helpt dat?

De ander vergeven betekent dat je de behoefte aan genoegdoening opgeeft. De ander vergeven betekent niet dat je het gedrag goed vindt, maar dat je jezelf bevrijdt uit de greep van woede en wraak en richt je je op de volgende stap in je leven.

Wil je begrijpen hoe vergeven werkt?

Lees mijn artikel over vergeven.

Valt je relatie tegen? Wil je je gelijk of wil je geluk?

Lees al mijn artikelen over het krijgen van de relatie die je wilt.

 

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl