You are here: Home » Artikelen over boosheid » Vergeven of verbitteren? De keuze is aan jou.

Vergeven of verbitteren? De keuze is aan jou.

 

 

 

 

 

Vergeven of verbitteren? De keuze is aan jou.

Je komt niet van je verbittering af als je niet gaat vergeven, maar in plaats daarvan vol met woede en wrok te blijven zitten. Het gaat er niet om wat iemand je heeft aangedaan, dat het oneerlijk en onrechtvaardig is of dat je gelijk hebt. Shit happens, zoals zo zonder omhaal wordt gezegd. We leven niet in een rechtvaardige wereld.  Mensen en zelfs je dierbaren zijn niet perfect maar gewoon mensen die soms nare dingen doen of egoïstisch zijn.

Anderen vergeven bevrijd je uit de ketenen van wrok. Je vastklampen aan oude, nare situaties zal je niet gelukkiger maken. Door de schuld bij een ander te leggen en niet los te laten maakt je afhankelijk van de ander om de schuld te betalen. Dat gaat meestal niet gebeuren. Zo blijf je in een staat van oorlog.

De belangrijkste reden om te vergeven is los te komen van alle negatieve energie die jouw hele wezen verzuurd. Het gaat er niet om dat je akkoord gaat met hetgeen iemand je heeft aangedaan.  Maar het gaat erom dat je weer verder kunt en kunt genieten van het leven. Dus vergeven is loslaten. Vergeven maakt de stroom van liefde weer open. De keuze is aan jou.

Affirmaties kunnen je helpen vergeven.

De betekenis van affirmatie komt van het Engelse affirm, dat betekent bevestigen. Je bevestigd jezelf met een positieve uitspraak.De betekenis van affirmatie komt van het Engelse affirm , dat betekent bevestigen. Je bevestigt jezelf met een positieve uitspraak. We gebruiken de hele dag door affirmaties, maar meestal onbewust en vaak negatief. Bijvoorbeeld wanneer je denkt; Zie je wel, ik kan het niet, of Mensen vinden mij saai. Het zijn vaak irreële veronderstellingen en door het vaak te denken ga je erin geloven. Wanneer je iemand niet kunt vergeven heb je voortdurend niet vergevingsgezinde gedachten;

  • ‘Dit pik ik niet’
  • ‘Ik ga hem/haar betaald zetten’
  • ‘Dit vergeef ik nooit’.

Zo zit je in een spiraal van negatieve gedachten die jouw woede voeden. Hier kun je uitkomen door tegenovergestelde gedachten met regelmaat te denken om je in een andere staat van zijn te brengen.

De volgende Affirmaties kunnen je helpen vergeven:

Ik kan mijn gedachten veranderen

Ik bevrijd mezelf van het verleden

Ik kan vergeven

Ik kan een ander niet veranderen

Ieder mens heeft zijn eigen leerproces

Ik richt me op liefde, vergeving en dankbaarheid

Ik vergeef……….. (naam) en laat hem/haar liefdevol los

 

Heb je behoefte aan begeleiding hierbij? Ik help je graag.

Neem contact met mij op via de contactpagina.

Kijk naar de mogelijkheden voor coaching:

Individuele coaching

Copyright: Marja Postema Emotionele intelligentie Academie

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl