You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » De kracht van affirmaties

De kracht van affirmaties

 

We gebruiken de hele dag door affirmaties, maar meestal onbewust en vaak negatief.

Bijvoorbeeld wanneer je denkt; Zie je wel, ik kan het niet, of Mensen vinden mij saai. Het zijn vaak irreële veronderstellingen en door het vaak te denken ga je er in geloven. Ga maar eens na hoe je over jezelf denkt of oordeelt. Je vindt jezelf slim, dom, mooi, creatief, onhandig, saai, etc.

De betekenis van affirmatie komt van het Engelse affirm , dat betekent bevestigen. Je bevestigd jezelf met een positieve uitspraak.

Positieve affirmaties  helpen je om meer eigenwaarde te krijgen.

Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: Ik ben goed zoals ik ben. Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, kun je er vanuit gaan dat je last hebt van zelfkritiek. Om meer zelfvertrouwen te krijgen en om angst en verlegenheid te overwinnen, zijn positieve affirmaties een krachtig middel. Ze beïnvloeden jouw onbewuste brein en her programmeren jouw overtuigingssysteem. Dat klinkt misschien gek, maar in feite zijn we allemaal geprogrammeerd of anders gezegd geconditioneerd en gesocialiseerd. Een negatief zelfbeeld ontstaat vaak in je jeugd doordat ouders te weinig positieve bevestiging gaven, teveel kritiek hadden of te hoge eisen aan je hebben stelden.

Hoe maak je een krachtige affirmatie?

Formuleer de affirmatie positief

Je beschrijft de staat van zijn die je wilt bereiken.  Bijvoorbeeld: Ik heb vertrouwen of Ik ben deskundig.

Formuleer de affirmatie in een zin met zo weinig mogelijk tussen woorden.

Dus niet: Ik ben misschien, sommige dagen goed zoals ik ben. Maar: Ik ben goed zoals ik ben.

Formuleer de affirmatie in de tegenwoordige tijd.

Dus Ik ben in plaats van Ik wordt of Ik zou willen. Je zegt tegen jezelf dat het op dit moment al zo is. Zo wordt jouw brein geïnstrueerd dat de situatie aantrekkelijk is en je nergens bang voor hoeft te zijn. Je kunt je ontspannen.

Een veelgemaakte fout is dat je beschrijft wat je niet meer wilt

Ik wil niet meer ongelukkig, verlegen of angstig zijn. De woorden die je gebruikt zijn heel belangrijk, Wanneer iemand de hele tijd zegt ik wil niet meer roken, is hij nog de hele tijd bezig met roken. Als hij zegt ik wil gezond zijn kan hij zich richten op activiteiten die gezond zijn. Dus iets niet willen werkt niet.

Gebruik je eigen woorden

want het is belangrijk dat de woorden voor jou herkenbaar zijn en jou een goed gevoel geven. Zeg de affirmatie zoveel mogelijk hardop. Dat dringt meer door dan wanneer je het alleen in gedachten doet. Het wordt nog krachtiger wanneer je jezelf toespreekt voor de spiegel, want dan is het net alsof iemand anders het tegen jou zegt.

Gebruik beeld en muziek.

De kracht van een affirmatie wordt versterkt als je er ook een beeld bij hebt. Welke beelden heb je wanneer je je voorstelt dat je vol vertrouwen door het leven gaat? Knip foto’s en teksten uit bladen en plak ze op een groot stuk karton. Zo krijg je een beeld impressie van hoe je graag wilt zijn. Je kunt ook muziek gebruiken om jouw affirmatie te ondersteunen.

De kracht ontstaat wanneer je de affirmatie eindeloos herhaalt

en het op een manier zegt dat je er een gevoel bij krijgt. Je zegt het met je volle bewustzijn, dus niet als een robot. Op een gegeven moment weet je dat het in jou is opgeslagen en geloof je er in.

Kies een of twee affirmaties gedurende een bepaalde periode. Schrijf ze op een klein kaartje en bewaar het op een plek waar je het vaak ziet, bijvoorbeeld in je portemonnee.

Werkt het niet snel genoeg, gebruik dan de volgende affirmatie: Ik geloof in mezelf en in mijn mogelijkheden. Wanneer je jezelf een leven lang negatief hebt benaderd of liefdeloos en hard of veel eisen aan jezelf hebt gesteld, dan kost het tijd. Jouw overtuigingssysteem vindt het wellicht onzin en geloofd er niet in. Houdt moed!

Door jezelf steeds op een positieve manier te bevestigen kun je veranderingen in je leven aanbrengen.

Bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: Ik ben goed zoals ik ben.

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, kun je er vanuit gaan dat je last hebt van zelfkritiek.

Om meer zelfvertrouwen te krijgen en om angst en verlegenheid te

overwinnen, zijn positieve affirmaties een krachtig middel.

Affirmaties voor een positief zelfbeeld

 • Ik ben de moeite waard
 • Ik mag er zijn
 • Ik kan genieten
 • Ik vergeef mijn onvolkomenheden
 • Ik voel me goed zoals ik ben
 • Ik ben liefdevol voor mezelf
 • Ik mag zijn wie ik ben
 • Ik heb veel te geven
 • Ik waardeer mezelf
 • Ik ben uniek
 • Ik bepaal hoe ik wil leven
 • Ik ben waardevol
 • Ik mag gevoelig zijn
 • Ik mag onzeker zijn
Doe de gratis zelfbeeld test en je krijgt een idee van jouw conditionering.

     

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl