U bent hier: Home » Artikelen over eenzaamheid » Eenzaamheid aanpakken

Eenzaamheid aanpakken

Eenzaamheid

 

Veel mensen zijn alleen,

omdat ze muren bouwen in plaats van bruggen.

Anoniem

 

 

Eenzaamheid aanpakken

Je kent vast wel een periode uit je leven dat je je eenzaam voelde. Wellicht veroorzaakt door tijdelijke omstandigheden, zoals een verhuizing of een verandering van baan. Een verhuizing zorgt ervoor dat je je aangename bedding van een bekende omgeving, vrienden en mogelijk familie, kwijtraakt. Zij vervullen de primaire menselijke behoefte om deel te zijn van een groep, waar je gekend en geliefd wordt. Zij geven je gezelligheid en aandacht. Wanneer je verhuist naar een onbekende omgeving, sta je er alleen voor. Dat kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid, wat verdwijnt wanneer je je buren hebt leren kennen en opnieuw een sociaal leven hebt opgebouwd. Dan voel je je weer deel van je omgeving. Soms krijg je tegelijk met meerdere veranderingen te maken, bijvoorbeeld als je werk wordt overgeplaatst naar een andere stad, waardoor je zowel je collega’s kwijt raakt als je woonomgeving. Dat doet een groot beroep op je sociale en contactuele vaardigheden.

Eenzaamheid kan langdurig aanhouden, zoals bij oudere mensen die steeds minder contact hebben met hun omgeving. Wellicht omdat ze fysiek niet meer mobiel zijn of hun kinderen niet vaak komen, omdat deze te druk zijn met hun eigen leven. Iedereen kan zich de ondragelijke eenzaamheid voorstellen, wanneer iemand, na tientallen jaren lief en leed gedeeld te hebben, zijn partner verliest. Veel mensen denken dat alleen ouderen zich eenzaam voelen. Wat je niet zou verwachten, is dat eenzaamheid onder alle leeftijdscategorieën voorkomt.

Er is een verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Wanneer je alleen leeft hoef je je niet altijd eenzaam te voelen. Veel mensen vinden het heerlijk om alleen te zijn, want het heeft ook zo zijn voordelen; het geeft je de vrijheid zelf te bepalen hoe je wilt leven, hoeveel aandacht je aan werk of hobby’s besteedt, hoe je je huis inricht of hoe je je vakanties invult. Je bent aan niemand verantwoordelijkheid schuldig en je hoeft je niet aan te passen. Je kunt gaan en staan waar jij wilt. Mensen die zich in een relatie hebben weggecijferd kunnen zich na een scheiding heel bevrijd voelen. Daarentegen kan eenzaamheid een afgesloten gevoel geven. Afgesloten van jezelf of van je omgeving.

Copyright: Marja Postema

www.omgaanmetemoties.nl

marjapostema@outlook.com

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl