You are here: Home » Artikelen over liefde » Zes beste oplossingen om eenzaamheid te overwinnen

Zes beste oplossingen om eenzaamheid te overwinnen

Voel je je eenzaam in je relatie?

Vind je het moeilijk om jezelf te laten zien?

Weet je niet hoe je een vriendschap moet verdiepen?

Veel mensen lijden onder eenzaamheid, jong, oud, single maar ook binnen een relatie kun je je eenzaam voelen.  Dat kan verwarrend zijn omdat je toch van je partner houdt. Je kunt ook heel veel vrienden en kennissen hebben, maar ook dan kun je je eenzaam voelen. Iedereen heeft in zijn leven wel eens een periode van eenzaamheid meegemaakt; toen je voor het eerst naar een vreemde school ging, alleen ging studeren, een nieuwe baan, een verhuizing, een scheiding of ontslag kunnen leiden tot een periode van eenzaamheid. Maar desalniettemin lijkt men zich hier voor te schamen omdat je bang bent dat mensen je als een looser zien.

Eenzaamheid is een knagende pijn van gemis aan verbinding. Chronische eenzaamheid kan leiden tot depressie en gezondheidsproblemen.

 Wat zijn de mogelijke oorzaken dat je je eenzaam voelt met je partner of onder vrienden?

  • Je laat te weinig van jezelf zien
  • Je bent gesloten deelt niet wat je echt bezig houdt
  • Het moet altijd gezellig zijn dan houd je het oppervlakkig
  • Je mist een open emotionele verbinding

Gevolgen van langdurige eenzaamheid

Hoe langer je eenzaam bent, des te behoeftige je wordt, waardoor je in nieuwe contacten zo graag wilt dat je gehoord en gezien wordt, dat je dreigt te vergeten dat de ander ook behoeftig is. We kennen allemaal wel iemand die veel alleen is. Op het moment dat je op bezoek komt wil diegene zijn of haar verhaal kwijt en toont geen enkele interesse voor de bezoeker. Dat is geen stimulans voor bezoekers om vaker te komen. Het is belangrijk om je van dit mechanisme bewust van te worden.

Omdat eenzaamheid zo’n pijnlijk gevoel is wil je dat niet meer meemaken. Daardoor loop je het risico dat je nieuwe situaties gaat mijden omdat je niet steeds teleurgesteld wilt worden. Je wordt pessimistischer in je kansen om uit je eenzaamheid te komen Je gaat er vanuit dat men toch niet in je geïnteresseerd is,  daardoor stel je je onzeker, afstandelijk of wantrouwig op. Het gevolg is dat mensen zich niet uitgenodigd voelen om naar je toe te gaan om een praatje te maken. Met als effect dat je denkt dat je inderdaad niet interessant bent en zo is de cirkel rond.

Zes beste oplossingen om eenzaamheid te overwinnen

1          Bewust worden van belemmerend gedrag

Door een pessimistische wantrouwende houding zorg je er voor dat anderen bij je weg blijven. Wellicht door je op de achtergrond te houden, niets te zeggen, geen vragen te stellen, of  afstand houden. Het klinkt misschien gek maar men kan denken dat je arrogant bent. Hoe doe jij dat?.  Ga je alleen praten, stel je geen vragen? Toon je geen belangstelling? Ben je kortaf of negatief in je uitingen? Wanneer je je hier eenmaal bewust van bent kun je dit gedrag stoppen.

2          Verander negatieve aannames in positieve scenario’s

Om dit belemmerende patroon te kunnen stoppen, zul je je eerst bewust moeten zijn van je  negatieve, pessimistische aannames. Geef jezelf een dosis optimisme en stel je voor hoe het er in een geslaagd scenario uit ziet. Wat denk je dan en wat zie je jezelf doen en hoe reageren anderen daarop. Het scenario van alleen komen te staan ken je al. Het is belangrijk om te beseffen dat je dat voor een groot deel zelf creëert.

3          Angst overwinnen

Uiteraard wil je niet afgewezen worden of het gevoel krijgen dat niemand in je geïnteresseerd is. maar angst leidt tot vluchtgedrag en passiviteit. Wat uiteindelijk leidt tot het gevoel dat je hulpeloos en bent. Je hebt een keuze om te blijven zitten of om in actie te komen. Dat vergt moed maar wat is jouw andere optie? Je zult jezelf meer kenbaar en zichtbaar moeten maken. Laten zien wie je bent en wat je denkt en voelt.

4          Kom in actie

Maak een lijst van mensen die je kent, wanneer de laatste keer was dat je contact hebt gehad en hoe goed je die persoon kent. Maak een volgorde van mensen die je het gemakkelijkst kunt benaderen en maak contact; mail of bel ze. Toon belangstelling en doe een voorstel om elkaar te ontmoeten . Wordt lid van meet-up websites. Deze heb je in alle soorten en maten. Soms gerelateerd aan een hobby of gewoon om met elkaar leuke dingen te gaan doen. Richt je op interesses, hobby’s, plezier, uitdagingen, vrijwilligerswerk, buurtwerk. Anders ben je alleen maar bezig met eenzaamheid vermijden. Kies een onderwerp waar je je in wilt verdiepen of scholen en zoek een groep of opleiding waar je je bij kunt aanmelden.

5          Verplaats je in de belevingswereld van de ander

Om vriendschappen te kunnen behouden of een intieme relatie te behouden is het belangrijk dat er een balans is tussen geven en nemen in belangstelling voor elkaar en in elkaar een plezier doen. Om die balans te kunnen houden is het belangrijk dat je je in de ander kunt verplaatsen. In een vaste relatie is het een illusie te denken dat men de partner goed kent.  Men neemt niet meer de tijd om zich in elkaar te verdiepen. Het vraagt tijd, aandacht en betrokkenheid om je het  gevoelsleven van je partner te verplaatsen. Je moet je proberen voor te stellen hoe bepaalde behoeftes of situaties voor iemand zijn. Je verplaatst je in die persoon in een bepaalde situatie. Hoe staat die persoon in het leven? Wat zijn haar of zijn zorgen en verlangens. Hoe kijkt zij/hij naar andere mensen in een bepaalde situatie. Wat is haar/ zijn angst? Het helpt als je meer weet over zijn geschiedenis, gevoeligheden en behoeftes.

6          Emotionele verbinding maken

Nadat je je verplaatst hebt in iemand zijn belevingswereld in een bepaalde situatie ga je dit uiten naar die persoon. Op die manier krijg je een intiem gesprek en hoor je of jouw aannames kloppen.

Voel je ondanks deze oplossingen ontmoedigd of valt het je zwaar om in actie te komen.

Wellicht kan ik je helpen om te onderzoeken wat je belemmert en wat je nodig hebt om in actie te komen. Ik help je graag.

Wil je los komen van jouw oude gedrag?

Wil je meer jezelf laten zien?

Wil meer kunnen genieten van je relaties?

Doordat je vast zit in oude gedragspatronen of  last hebt van een negatief zelfbeeld hebt waardoor je niet in staat bent om je te verbinden, kan het zinvol zijn om hulp te vragen of mocht je zo wie zo graag hulp bij dit proces, je bent altijd welkom.

Wat levert het op om meer jezelf te kunnen laten zien?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Wanneer je vast zit in een patroon zit je vaak vast aan bepaalde rollen. Bijvoorbeeld dat je altijd van jezelf aardig of behulpzaam moet zijn. Dat is alsof je in een doodlopende straat leeft. Het is een eenzaam gevoel want niemand ziet wie je echt bent. 

Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

Heb je liever individuele coaching

Wil je eerst een gratis kennismakingsgesprek?

Meld je aan via het contactformulier

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl