U bent hier: Home » Artikelen over compassie » Compassie voor jezelf en anderen

Compassie voor jezelf en anderen

Compassie

Compassie is een oprechte uiting van liefde en mededogen. Dat kan gericht zijn op jezelf of op een ander. Compassie is een emotie die verbonden is met het hart en die spontaan tot uiting kan komen bij het zien van lijden. Dat kan het lijden van een dierbare persoon zijn, maar het kan ook een vreemde zijn, die je bijvoorbeeld op tv ziet.

In de westerse samenleving lijkt compassie een uitgestorven fenomeen, omdat het halen van resultaten, of het nu om onderwijs of het bedrijfsleven gaat, de boventoon voert. In een individualistische samenleving is het belangrijk, dat je je persoonlijke ambities vervult. Wie dat niet haalt, wordt zelf verantwoordelijk gesteld voor zijn situatie. We vergeten dat niet iedereen talent of geluk in het leven heeft. Daar tegenover zijn er steeds meer zogenaamde Reality shows op tv, waarin totale vreemden hun lijden zonder blikken of blozen tonen. Blijkbaar vinden we dat fijn, want de kijkcijfers van deze programma’s zijn hoog. Het lijkt of deze vorm van entertainment het lege emotionele gat vult in onze materialistische samenleving. Het voordeel van deze programma’s is dat we geraakt kunnen worden in ons gevoel van compassie.

Mededogen is gebouwd op de fundamenten van verdraagzaamheid, geduld, vergevingsgezindheid en begrip.

Christina Feldman

De emotie compassie is de sleutel naar het openen van je hart, de plek van waaruit je niet oordeelt en analyseert. Het hart heeft zijn eigen taal en zijn eigen wijsheid. De taal van een voelend begrijpen. Hierdoor kun je je verbinden met anderen en beseffen dat ieder mens moeilijke periodes doormaakt. Compassie werkt constructief, wanneer het je helpt verder te kijken dan uiterlijk gedrag. Zo kun je bij iemand angst zien, waar je eerst alleen maar arrogantie ervoer. Of ervaar je verdriet, waar je eerst alleen maar afstandelijkheid waarnam.

 

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl