You are here: Home » Artikelen over kwetsbaarheid » Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?

Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?

Hoe herken je je innerlijke kind?

Op die momenten dat je je in de steek gelaten voelt.

Op die momenten dat je angstig wordt dat je het niet alleen redt.

Op die momenten dat je bang bent afgewezen te worden of bekritiseert.

Op die momenten dat je bang bent verlaten te worden.

Op die momenten dat je je niet gezien voelt of gehoord.

Op die momenten dat je kritiek krijgt en je het gevoel hebt dat je niets waard bent.

Op die momenten dat je denkt dat je niet iemand bent om van te houden.

Op die momenten dat je een compliment krijgt en je vindt dat je het niet verdient.

Op die momenten dat je je kwetsbaar opstelt en je bang bent gekwetst te worden.

Heb je moeite om hechte relaties aan te gaan of je kwetsbaar op te stellen in een vriendschap.

Heb je moeite om ‘nee’ te zeggen, wil je het anderen naar de zin maken, zodat ze jou een aardig persoon vinden?

In al deze bovenstaande situaties spreekt het Innerlijke kind. Alles wat je hebt meegemaakt en geleerd in je kindertijd is nog steeds aanwezig. Je bent gevorm door het voorbeeld van je ouders, hun opvoeding, maar ook door je plaats in het gezin. Elk kind past zich zo goed mogelijk aan zodat het gewaardeerd en geliefd wordt en zo min mogelijk wordt gekwetst. Dit is de basis van je persoonlijkheid. Dus dat Kind heeft ideeën over wat je zeker niet moet doen en hoe je het beste met anderen kunt omgaan met zo weinig mogelijk schade.

We hebben allemaal Innerlijk Kinderen in ons, die voor een deel ons doen en laten bepalen.

Wie zijn die kinderen in je?

Het zijn de stemmen in je die je behoeden om risico’s te nemen. Maar ze verwoorden ook je boosheid, je opwinding, en je vreugde. Voor veel mensen was er ook geen ruimte voor deze gevoelens in de kindertijd. Herken je dat, dat je je inhoudt wanneer je heel blij bent?

Je leerde wellicht dat het veiliger was om niet te voelen. Omdat voelen je brengt in een kwetsbaar gebied. En wanneer emoties in de thuissituatie werden genegeerd, niet serieus genomen of bekritiseerd, heb je besloten dat het niet veilig was om kwetsbaar te zijn.

Onze innerlijke kinderen kunnen kinderen van verschillende leeftijden zijn. Bij sommige mensen verschijnen verschillende innerlijke kinderen en bij anderen verschijnt steeds hetzelfde innerlijke kind.

Een innerlijk kind kan op een positieve manier verschijnen, als je zin hebt om gek te doen of een kinderlijk plezier beleefd aan een spel.

Maar een innerlijk kind kan ook verschijnen wanneer je je eenzaam voelt en alleen gelaten. Of als er iets van je gevraagd wordt waarvan je denkt dat het te moeilijk is. Je voelt je lichaam verkrampen omdat je bang bent dat je bekritiseerd wordt. Je wordt getriggerd door huidige situaties die doen denken aan situaties uit de kindertijd. Ze roepen bepaalde gevoelens op.

Jouw innerlijke baby

De mate waarin je in staat bent anderen warmte te geven, veiligheid te bieden en te vertrouwen, geeft aan hoeveel warmte, veiligheid en vertrouwen jezelf ondervonden hebt toen je een baby was. Je relatie met je moeder wordt de blauwdruk voor je latere intieme relaties. Als die eerste relatie zwak is, als je behoefte aan veiligheid, vertrouwen en warmte niet vervuld werden, kun je als volwassene bang worden voor intimiteit of in extreme mate behoefte hebben aan intimiteit. Stel dat je regelmatig aan je lot werd overgelaten terwijl je lag te huilen of als jouw signalen dat je honger had niet werden opgevangen of dat je geen warmte voelde als je werd vastgehouden, dan zul je je waarschijnlijk nooit veilig gevoeld hebben.  Als je je niet veilig voelde, kon je de ander niet vertrouwen. Later in je volwassen leven ga je of dwangmatig op zoek naar intimiteit, waarbij je je heel afhankelijk voelt of je vermijdt het liever, uit angst om gekwetst of afgewezen te worden.

Wanneer je vanuit een gevoel van afhankelijkheid een relatie aangaat, dan ga je deze relatie aan vanuit een innerlijke behoeftige baby.

Ga voor jezelf eens na wat de woorden veiligheid, vertrouwen en warmte voor jou betekenen.

Wanneer ben je voor het laatst liefdevol vastgehouden door iemand?

Welke mensen vertrouw je?

Kun je je veilig voelen bij bepaalde mensen?

Worden je behoeften vervuld in je intieme relatie en in vriendschappen?

Is er een balans tussen geven en nemen in deze relaties?

Ik ben het niet waard om geliefd te worden.

Omdat je niet kon begrijpen waarom je behoefte aan veiligheid en liefde niet werden vervuld, ben je het op jezelf gaan betrekken. Je hebt de oorzaak van het gebrek aan liefde bij jezelf gelegd. Misschien heb je geconcludeerd dat je niet goed genoeg was, je het niet waard was of dat je niet gewenst was en daarom de liefde en aandacht niet kreeg.  Daardoor kun je je gaan schamen dat je bepaalde emotionele behoeften hebt. Je kunt je zelfs schamen of schuldig voelen dat je bestaat. Je kunt het idee hebben dat het jouw schuld was dat je ouders niet goed voor je zorgden.

Het was niet jouw schuld! Als baby heb je er recht op dat jouw fundamentele behoeften vervuld worden. Je had recht op de verzorging en aandacht die je nodig had.

Door te werken met het innerlijke Kind leer je om te gaan met je kwetsbaarheid.

Ik, Marja Postema, help je graag

COACHING MOGELIJKHEDEN

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP 

Ben je al even bezig met bewustwording en je persoonlijke ontwikkeling?

Heb je behoefte aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen?

Heb je behoefte aan een persoonlijke- en/of professionele ontwikkeling?

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

 

Zowel de coaching als de opleiding vinden plaats in Amersfoort

 

Woon je te ver weg, maar wil je jezelf toch bevrijden van een aangepast zelf?

Dan kan de online cursus Ontspannen jezelf zijn je hierin helpen.

 

Heb je een vraag?

Laat het weten via het contactformulier

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl