Herken je het dat je uiteindelijk toch maar niet zegt dat je je irriteert of dat je best wel teleurgesteld of gekwetst bent.
Je slikt het liever weg dan je zo kwetsbaar op te stellen. Want misschien vindt de ander je wel zwak of een zeur. Maar wanneer de relatie je dierbaar is, kun je wel denken dat je daarmee de ander spaart, terwijl je onbewust toch wat afstandelijker wordt. Er staat iets in de weg wat niet uitgesproken is en dat zal voelbaar zijn in je doen en laten ten aanzien van de ander.
Waarom is het zo moeilijk om je emotioneel open te stellen?
Niemand wil zich afgewezen, veroordeelt of ongewenst voelen. De weerstand om je kwetsbaar op te stellen heeft meestal te maken met ervaringen uit de kindertijd waarin de dreiging van afwijzing en veroordeling reel was. Diep van binnen denk je dat je door je gevoelens te uiten de relatie gaat schaden of de ander boos maakt.
Het is belangrijk dat je het verleden van het heden gaat scheiden en het vertrouwen ontwikkeld dat je met een mogelijke vervelende reactie om kunt gaan. Je bent niet meer een kind dat totaal afhankelijk was van zijn ouders. Je weet nu dat het hebben van gevoelens normaal en menselijk is. Als het goed is zullen mensen die je dierbaar zijn respectvol met je omgaan bij het uiten van je gevoelens, anders kun je je afvragen of het wel dierbaren zijn. Het is een proces van herwaarderen wie je vrienden zijn en welke mensen het uiten en delen van emoties kunnen waarderen en zorgvuldig met jou omgaan.
Stap 1 Neem eerst de tijd om je gevoelens zelf te omschrijven.
- Welk verlangen of behoefte vraagt om aandacht?
- Wat heb je nodig?
- Zou het delen van je gevoelens bijdragen aan je verlangen en behoefte?
- Zou het uiten van je gevoel je opluchten?
- Wat is een goed moment om je gevoelens te delen?
- Voel je je veilig bij diegene om je gevoelens te delen?
- Vertrouw je erop dat diegene zorgvuldig met je omgaat als je je emotie uit?
Wanneer je begrijpt wat je gevoel je wilt zeggen, kun je bepalen hoe je je emotie wilt uiten naar de ander. Je kunt ook besluiten om je gevoelens niet te delen maar wel je behoefte. Bijvoorbeeld je voelt je teleurgesteld dat je leidinggevende weinig waardering uit voor je werk. In plaats van je teleurstelling te uiten zou je kunnen zeggen dat je het fijn vindt als hij of zij af en toe zijn waardering uit als hij of zij tevreden is over je werk.
Stel dat je je irriteert aan een collega die je werk voortdurend onderbreekt met hulpvragen. In plaats van je irritatie te uiten, kun je aangeven dat je graag wil dat hij of zij je in de lunchpauze aanspreekt met vragen omdat het belangrijk voor je is om je op je werk te kunnen concentreren.
Heb je moeite om je gevoel te beschrijven? Vraag de emotielijst aan via het contactformulier
Stap 2 Delen als de storm is overgewaaid
Om te voorkomen dat je dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt of dat je teleurgesteld wordt door de reactie van de ander kan het handig zijn om je gevoelens eerst te delen met iemand die buiten de situatie staat. Is er niemand op dat moment zou je je verhaal op kunnen schrijven alsof je die persoon een brief schrijft waarin je ongecensureerd je gevoelens uit. Wanneer je je hart op papier lucht, zijn de scherpe kantjes er meestal wel af. Uiteraard ga je deze brief niet versturen
Stap 3 Het uitspreken van wat je voelt.
Niemand kan ruiken wat er door je heen gaat, wat je voelt. Wellicht merkt iemand dat je opvallend stil bent, onrustig rondloopt of wat gespannen bent. Maar dat maakt niet duidelijk wat je dan precies voelt. Vermijdt lange verhalen. Het uiten van wat je voelt heb je maar weinig woorden voor nodig. Ik ben verdrietig, ik ben teleurgesteld, ik ben boos etc. maak je met een paar woorden duidelijk wat je voelt.
Het omzetten van gevoelens in woorden is een van de meest krachtige manier van communiceren en het zorgt voor een emotionele verbinding. Ga maar na als iemand zijn excuses aanbiedt voor iets wat iemand heeft nagelaten of veroorzaakt. ‘Het spijt me dat ik je heb gekwetst’, kunnen je weer dichter bij elkaar brengen. Het gaat erom dat je je op zo’n manier uit die respectvol is naar de ander en recht doet aan wat je voelt.
Neem de tijd om zorgvuldig je woorden te vinden. Ook als dat betekent dat je eerst met je aandacht naar binnen moet gaan.
Stap 4 Uitleggen wat de aanleiding is van jouw gevoelens
Gevoelens komen voort uit iets wat je meemaakt in je leven, iets wat gebeurt is, bijvoorbeeld, ontslag, het overlijden van je moeder of het einde van je relatie. Maar een emotie kan ook voortkomen uit een opmerking of nalatigheid van een vriend(in) of een collega. In dat geval wordt het belangrijk dat de ander bereid is om naar je te luisteren. Dat vraagt van je om je woorden zorgvuldig te kiezen en niet te vervallen in kritiek of verwijten.
Ook al heeft de ander jouw gevoelens getriggerd, het blijven jouw gevoelens en het is jouw gevoeligheid voor bepaald gedrag. In dit geval kun je het beste de regels van constructieve feedback hanteren.
Het delen en uiten van gevoelens is een proces van vallen en opstaan. Kans is groot dat je in het begin niet uit je woorden komt, dat je gelijk begint te huilen of hard wegloopt. Veroordeel jezelf hier niet om. Heb compassie voor je proces. Stapje voor stapje delen wat je voelt, kan je vertrouwen groeien dat je om kunt gaan met de reactie of geen reactie van de ander. Eerst moet je steeds je gevoel van ongemakkelijkheid overwinnen om je mond open te doen, totdat het gemakkelijker wordt. Oefening baart kunst.
Wanneer je je kwetsbaar opstelt, kan veel spanning en onrust geven. De angst kan zakken als je beseft dat het te maken heeft met vroegere ervaringen.
Realiseer dat het delen van je gevoelens ook bij de ander gevoelens van spanning en ongemakkelijkheid kan veroorzaken. Ook hiermee kun je leren omgaan en leren dat je hier niet bang voor hoeft te zijn. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de ander zich kan ontspannen.
Wat levert het op?
Door je gevoelens te delen zullen je relaties steviger, diepgaander en betrouwbaarder worden. Irritaties kunnen worden besproken en opgelost. Ruimte voor verdriet en angst zorgt voor meer ontspanning. Verdriet om gemis of door tegenslag leidt tot verbinding en innerlijke rust.
Door stil te staan bij je gevoelens kunnen onverwerkte zaken geheeld worden.
Copyright: Marja Postema Emotionele intelligentie Academie
Wil je leren meer je gevoelens te delen met je partner?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching
Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.
Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?
Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten. Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie. Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.
Online cursus Probleemloos communiceren met je partner
Willen jullie alles uit je relatie halen?
Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?