You are here: Home » Artikelen over in je kracht staan » Waarom is het belangrijk om grenzen aan te geven?

Waarom is het belangrijk om grenzen aan te geven?

Nee. Nee. Nee. Nee. Nee. Het is nee en het blijft nee. Nee. Duidelijk?

Niets anders dan nee. Voor altijd nee. Drieletters. N.E.E.

H. Vaandragers

Waarom is het belangrijk om grenzen aan te geven?

Grenzen aangeven vergroot je gevoel van eigenwaarde 

Door grenzen aan te geven, geef je aan dat je jezelf de moeite waard vindt. Wanneer je geen grenzen aangeeft verklein je je gevoel van eigenwaarde, omdat je je laat leiden door de wensen en behoeften van anderen en voorbij gaat aan jouw eigen wensen en behoeften. Wanneer je wel grenzen aangeeft vergroot je het gevoel van eigenwaarde omdat je jouw behoeften en je grenzen serieus neemt. Dit is geen reclame boodschap voor egoïsme, wat vaak een angst is voor mensen die altijd bezig zijn met anderen behagen. Het gaat erom dat je beseft wat het belang is om OOK voor jezelf te kiezen. Je kunt je eigen behoeftes wel negeren maar ze dienen zich onbewust toch aan door bijvoorbeeld gevoelens van somberheid of ontevredenheid. Kiezen voor jezelf betekent kiezen voor je eigen welzijn en geluk.

Grenzen aangeven zorgt voor een positief zelfbeeld

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je welzijn, zul je ervaren dat je jezelf een goed gevoel kan geven. Dat maakt je minder afhankelijk van anderen. Bij een positief zelfbeeld ga je er vanuit dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dat hoef je niet meer te bewijzen.

Door grenzen aan te geven zorg je voor je gezondheid

Wanneer je geen grenzen aan geeft wordt de draaglast groter dan de draagkracht. Dat gaat ten koste van je gezondheid. Je kunt je lichaam gebruiken als grensgever. Het maakt je duidelijk dat je te ver gaat. Zo kom je niet in een situatie terecht waarin je jezelf uitput voor anderen.

Jouw grenzen geven aan wie je bent

Je grenzen geven aan wat je belangrijk vind en wat niet, wat waardevol is en waar je voor gaat. Misschien ben je dat vergeten. In dat geval is het goed om te onderzoeken wat waardevol voor je is. Stel bijvoorbeeld dat de waarde ‘vrijheid ‘ belangrijk voor je is : Hoe kun je daar vorm aan geven in je leven, misschien door af en toe een week-end alleen op pad te gaan.

Wat kun je doen?

Een assertieve houding ontwikkelen

Door middel van een assertieve houding kom je op voor jouw rechten en wensen. Je draagt zorg voor jezelf en je houdt rekening met de ander. Deze rechten kunnen je inspireren op te komen voor je eigen wensen, mening en gevoelens. Vraag de checklist met assertieve rechten aan om je te helpen om voor jezelf op te komen:

Ja, ik meld me aan voor de checklist assertieve rechten
dit veld niet invullen s.v.p.

Inzicht krijgen in oude veronderstellingen

Deze rechten zijn voor veel mensen  moeilijk. Vooral het recht om ‘nee’ te mogen zeggen. Wanneer je besluit te gaan staan voor je recht geeft dat veel spanning en kan het voelen alsof je leven er vanaf hangt. Om de angel van deze spanning eruit te kunnen halen is het heel belangrijk er achter te komen wat je veronderstellingen zijn.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl