Praten met elkaar, over onderwerpen die belangrijk voor je zijn of over gedrag waar je last van hebt en over je verlangens, draagt bij aan een betere relatie.
Want daarmee creëer je een emotionele veiligheid die nodig is voor een blijvende verbinding. Als je je veilig voelt en je voelt je gehoord ben je minder defensief en ga je minder in de aanval. Maar nog belangrijker is dat je een gevoel van veiligheid nodig hebt om je gevoeligheden te kunnen delen. Weinig mensen hadden ouders die nieuwsgierig waren naar de innerlijke wereld van hun kind. Je was vooral zichtbaar als je goede resultaten had op school of in sport en wanneer je moeilijkheden veroorzaakte. Juist als je deed wat je moest doen, kreeg je geen aandacht.
Om te voorkomen dat je niet goed naar elkaar luistert of dat de een praat en de ander alleen maar luistert is het goed om op een gestructureerde manier met elkaar te praten. Het is wat schools maar het draagt bij aan een betere relatie.
Dit is hoe je beter met elkaar leert praten:
Plan een goed moment om met elkaar te gaan praten.
Leer te praten vanuit je eigen ervaring.
In plaats van je te richten op wat je partner in jouw ogen verkeerd doet, deel je wat het gedrag voor effect op je heeft. Bijvoorbeeld in plaats van; Je bent nooit klaar als we afgesproken hebben om een bepaalde tijd weg te gaan. Zeg je; Ik vind het heel vervelend als ik op je moet wachten, als we hebben afgesproken een bepaalde tijd weg te gaan, want dat voelt alsof je het niet interesseert en je geen rekening met mij wilt houden. Dat voelt weer respectloos.
Herhaal wat er gezegd is zodat je partner zeker weet dat hij of zij goed begrepen wordt.
We zijn geneigd om gelijk in de verdediging te gaan of zelfs in de aanval, omdat het niet leuk is om te horen wanneer je een negatief effect hebt op je partner. Maar besef dat het herhalen van wat er gezegd is een verbindende werking heeft. Door in je eigen woorden te herhalen wat er gezegd is en welke gevoelens zijn gedeeld, laat je merken dat je aandachtig luistert en precies begrijpt wat je partner bedoelt en zijn of haar inbreng respecteert. Je hoeft niets op te lossen of je te verontschuldigen, je hoeft alleen maar in je eigen woorden te herhalen wat je partner heeft gezegd. Het lijkt heel simpel maar wordt meestal niet gedaan.
Vraag standaard: Wil je hier nog meer over vertellen?
Dit is een magische vraag doordat je wordt aangemoedigd kunnen er gedachtes en gevoelens naar boven komen waar je je nog niet bewust van was.
Verschillen erkennen
Wanneer er verschillen zijn tussen partners, hebben we de neiging om in discussie te gaan. Blijkbaar vinden we dat een van beiden gelijk moet hebben of dat er maar een mening mag zijn. Je zou kunnen zeggen dat we niet weten hoe we met die verschillen moeten omgaan. Vaak zijn het verschillen in behoeftes;
Ik wil thuisblijven en jij wilt uitgaan.
Ik wil praten en jij wil de krant lezen.
Ik wil samen iets doen en jij wilt alleen hobbyen.
Wanneer je deze verschillen erkend, ga je je partner zien zoals hij of zij is en niet zoals je zou willen dat hij/zij is. Dat voorkomt heel veel discussie en ruzie. Het is belangrijk dat je je partner ziet als een individu met eigen wensen, meningen en verlangens. Als je hier geen strijd meer van maakt dan voelt het als een verademing dat je beiden mag zijn zoals je bent. Niemand hoeft zich meer te verdedigen of in te houden. Je mag zijn zoals je bent en van daaruit kun je je met elkaar verbinden.
Je verplaatsen in je partner, je inleven in zijn of haar gevoelens.
Sommige mensen kunnen hun gevoelens heel duidelijk verwoorden, dan krijg je deze gevoelens aangereikt en zal het niet zo moeilijk zijn om je in te leven. Maar lang niet iedereen heeft deze woordenschat ten aanzien van gevoelens paraat. Dan kun je samen gaan zoeken naar gevoelens die er wel degelijk zijn. Denk aan de situatie dat je moet wachten op je partner. Wat voel je dan precies? Voel je je verwaarloost, niet serieus genomen, teleurgesteld, boos of verdrietig?
Empathisch en invoelend met elkaar kunnen omgaan, is een super boost voor een vreugdevolle, emotionele band, waarin je je veilig voelt.
Afkicken van ingebakken gewoontes.
In het begin zal deze manier van praten met elkaar, geforceerd aanvoelen. Je zult weerstand, weerzin en irritatie gaan voelen. Zie het als een uiting van ongemak. We zijn nu eenmaal gewoontedieren. Maar wanneer je de positieve effecten gaat ervaren, zul je het gaan waarderen.
Relatie boosters.
Het spiegelen van waardering: Wat ik in jou waardeer is………….
Spreek met elkaar af dat je samen een moment neemt om je waardering uit te wisselen. Misschien moet je daar eerst even voor gaan zitten om een lijstje op papier te zetten. Is tegelijkertijd een goede reminder, wanneer je even genoeg hebt van je partner.
Wensen vervullen voor elkaar.
Maak een lijst met zaken waarmee je partner jou een plezier kan doen; Ik zou graag willen dat je…………………….
Dat kan van alles zijn; zorg draagt voor het eten drie x per week, mij masseert 1 x per maand, mij een zoen geeft als je thuiskomt van je werk, vraagt hoe het met me gaat als je thuiskomt van je werk, we op zondag op bed ontbijten samen, mij een half uur met rust laat als ik thuiskom van mijn werk.
Je spreekt af dat je elke dag een wens vervult voor je partner ongeacht wat je op dat moment voelt, of je er nu wel of geen zin in hebt. Ook al voelt het alsof je doet alsof.
Het belangrijke effect van deze oefening is dat je meer gaat vertrouwen in de liefde van je partner. Een positieve inbreng lost spanningen op. Je partner doet dit omdat jij het fijn vindt, niet omdat er een belang of eigen wens achter zit. Dat werkt averechts.
Daarnaast leer je ook dat je gewoon om iets kunt vragen.
En deze oefening maakt ook duidelijk dat jullie twee verschillende mensen zijn met verschillende behoeften en verlangens. Je geniet van verschillende dingen. Daar gaat het ook nogal mis in, dat je datgene geeft waar jij van geniet, in de veronderstelling dat je partner daar ook van geniet.
Het is bij deze oefening ook een uitdaging om liefdevolle gebaren te kunnen ontvangen.
Liefde ontvangen en ervaren is veel moeilijker dan liefde geven.
Wil je meer verbinding creëren met je partner?
Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching of relatiecoaching
Neem contact op via het contactformulier voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan gaan we kijken wat voor jou of jullie de beste aanpak is.
Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de gratis Relatiescan
De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens deelt en bespreekt.
Heb je te vaak last van verwijten en ruzie met je partner?
Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten. Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie. Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.
Online cursus Probleemloos communiceren met je partner
Willen jullie alles uit je relatie halen?
Wil je optimaal van elkaar kunnen genieten?
Copyright: Marja Postema Emotionele Intelligentie Academie
Inspiratie: Krijg de liefde die je wilt. Auteurs: Harville Hendrix & Helen LaKelly Hunt