You are here: Home » Artikelen over vreugde en geluk » Vreugde en de invloed van je lichaam

Vreugde en de invloed van je lichaam

 

 

 

 

Het volledige potentieel van je wezen herontdekken.

Lichaam, geest en emoties hebben een voortdurende invloed op elkaar. Jouw lichaam drukt uit wie je bent. Hoe meer levend jouw lichaam is, hoe meer je in de wereld bent. Wanneer je bijvoorbeeld moe bent, drukt je lichaam dit uit door bijvoorbeeld de zwaarte in je beweging of het gebrek aan resonantie in je stem. Ook kun je door de expressie van je lichaam opmerken wat je voelt. Boosheid produceert veel spanning in je lichaam. Liefde brengt een verzachting teweeg. Iemand zijn persoonlijke houding in het leven wordt weerspiegeld in de manier waarop hij zich beweegt en gedraagt. Is dat levendig, bewegelijk, licht of stijf, stram of gespannen? Zo zijn geest en levenskracht zichtbaar in het lichaam.

Jonge kinderen kunnen letterlijk dansen van vreugde.

Jonge dieren doen hetzelfde, ze springen in de lucht en rennen rond in vreugdevolle overgave aan het leven. De meeste mensen zijn in hun jeugd sterk beperkt in hun vermogen om het leven in zijn volheid te ervaren. Wanneer je begrensd en belemmerd werd om je spontaan te uiten, moest je het lichaam onder controle houden om te voorkomen dat je je ongecontroleerd ging uiten. Emotionele en fysieke spanning ontstaat door angst voor afwijzing en door boosheid over de ontzegging van vrijheid om te mogen zijn zoals je in wezen bent. Een levendig wezen.

Daarnaast ontstaan er jong illusies over het leven

Bijvoorbeeld als je hard werkt en succesvol bent, dat je dan gelukkig bent. Of als je je aanpast aan de verwachtingen van anderen dat het leven dan veilig zal zijn of dat je de liefde zult vinden als je maar genoeg geeft en niet lastig bent. Deze illusies leiden eerder tot eenzaamheid en depressie dan geluk.

Wanneer er een emotie wordt verboden en onderdrukt zal dat het effect hebben dat ook andere emoties met moeite of helemaal niet meer komen. Het veroordelen van een gevoel is het veroordelen van het leven. Het blokkeren van de natuurlijke energiestroom van emoties creëert een toestand van fysieke, mentale en emotionele spanning. De kaak en nek is bij veel mensen een gebied van chronische spanning. Je bijt de tanden op elkaar om zelfbeheersing te bewaren in een situatie die je verdrietig of boos maakt. Iedere spanning legt een beperking op aan je vermogen om je te uiten. Innerlijke vrijheid kenmerkt zich door de zachtheid en levendigheid van het lichaam. Helaas ligt dit natuurlijke zelf vaak verborgen onder lagen spanning.

Overgave aan het lichaam

Door je over te geven aan het lichaam keer je terug in de emotionele werkelijkheid. Je staat dan met beide benen op de grond, geaard. Wanneer je gespannen bent of rationeel ingesteld, is het moeilijk de grond te ervaren. Hoe levend je bent en hoeveel gevoel je hebt is een maatstaf voor je contact met de werkelijkheid. Om de grond te kunnen voelen moeten je benen levendig en beweeglijk zijn. Aarden is een energetisch proces waarbij de energie door je hele lichaam stroomt. Deze stroom is verbonden met de ademhaling. Beter ademen en bewegen hebben een invloed op beter voelen. Met je ademhaling kun je de stroom blokkeren of juist helpen te stromen door een diepe ademhaling. Fysieke spanning kan worden losgelaten wanneer je het gevoel uit dat in de spanning is besloten.

In een levenskrachtig lichaam, krijgen alle emoties de ruimte.

Voor het ervaren van je emoties is het nodig dat je je kunt overgeven aan je lichaam. Huilen is een acceptatie van pijn en teleurstelling van zowel het heden als het verleden. Wanneer je huilt besef je hoe ernstig je bent gekwetst. Ieder mens heeft wel iets om te huilen. Huilen werkt spanning ontladend voor het lichaam. Huilen kan zich uiten in hard snikken, jammeren of kreunen. Het is belangrijk te onderkennen dat de stem het expressiemiddel is van veel gevoelens. Wanneer de stem mechanisch of monotoon is, dan is dat een teken dat er geen connectie is met het lichaam. Iedere inperking van de stem is een inperking van de zelfexpressie.  Door het verdriet woorden te geven aan een pijn of gemis, werken geest en lichaam samen. Diep huilen kan ervoor zorgen dat je weer een vrijheid in jezelf gaat ervaren en kan er weer ruimte ontstaan voor vreugde.

Weerstand tegen huilen

Huilen wordt door veel mensen beschouwd als blijk van zwakte, kinderachtig of onvolwassenheid, daardoor loop je het risico dat mensen in je omgeving dit afkeuren. Vooral voor mannen kan het lastig zijn wanneer huilen wordt geassocieerd met hulpeloosheid. Je kunt al jong besloten hebben jezelf niet te laten kennen. Je kunt je verzetten tegen de overgave aan het lichaam omdat je je niet kwetsbaar wilt voelen of omdat je bang bent voor mogelijke pijnlijke emoties die naar boven komen. Wanneer je afgesneden bent van je lichaam, voel je je niet kwetsbaar.

Spanning in de nek is zo algemeen omdat we in ons hoofd leven en bang zijn “het hoofd te verliezen”.  Maar hoe kun je je dan overgeven aan het lichaam, aan gevoelens en aan het leven?  Hoe kun je verliefd worden als je je hoofd niet kan verliezen?

Je overgeven aan de gevoelens van je hart, betekent ook het risico nemen dat je in de steek gelaten of gekwetst wordt. Terwijl de warmte van de liefde een smeltend effect heeft op het lichaam. Liefde maakt iemand zachter.

Overgave aan je wezen in het lichaam kan een pijnlijk proces zijn.

Overgave aan het lichaam betekent het lichaam volledig en vrij te laten ademen. De angst voor overgave is verbonden met het vasthouden en beperken van de adem. Het beperken van de inademing, beperkt de hoeveelheid zuurstof die het lichaam opneemt en dat beperkt de stofwisseling, vermindert de energie, en tast het gevoelsleven aan. Door in je lichaam te komen, ga je de pijnlijke emoties ervaren. De pijn verdwijnt wanneer je je overgeeft aan deze emoties. Hoewel het vaak moeilijker is om emotionele pijn te verdragen dan fysieke pijn, want je voelt de emotionele pijn in je hele wezen. Je kunt op verschillende manieren emotioneel worden gekwetst; je kunt worden afgewezen, vernederd, bekritiseerd of uitgescholden. Emotionele pijn wordt ontladen door te huilen of boos te worden zodat het samengebalde lichaam zich kan ontspannen.

Als je gaat stilstaan bij het effect van de aspecten die jouw ontwikkeling hebben beïnvloed, kan er verdriet en boosheid opkomen. Dat is normaal. Het is de start van het proces om de macht van het verleden los te laten. Het heeft niets te maken met verwijten maken maar alles met het erkennen van jouw beleving van de kindertijd.

Dit proces wordt behandeld in de cursus Wie ben ik?

Of je kunt dit proces door middel van individuele coaching doorlopen.

Tijdens dit proces word je je bewust van jouw strategieën om emoties te vermijden en de achterliggende aannames over hoe je zou moeten zijn.

Krijg een leven dat meer bevredigend is.

Ervaar meer vreugde in je leven en ervaar meer intimiteit in je relaties?

Jouw wezen, van wie je bent wordt voor een groot deel gevormd door wat je voelt; wat je fijn vindt en wat je niet fijn vindt, wat je irriteert, uitdaagt, verdrietig maakt, verlegen van wordt. Het zegt alles over wie je als persoon bent. In het toelaten van je emoties vind je je authentieke zelf. Wanneer je jouw gevoelsleven onderdrukt of negeert, dan ontken je jouw wezenlijke zijn en breng je je eigen potentie om zeep. Gevoelens willen opgemerkt en erkend worden, dan zullen ze pas ophouden je aandacht te trekken.

Copyright: Marja Postema

Emotionele Intelligentie Academie

 

Inspiratie: Vreugde: overgave aan het lichaam Auteur: Alexander Lowen

 

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl