Wat is het geheim van contact maken?
Waarom is contact maken zo belangrijk?
Wat is de functie van contact maken?
Een mooi metafoor bij contact maken is het beeld van twee hondjes die aan elkaar snuffelen. Mensen snuffelen aan elkaar door over een oppervlakkig onderwerp te praten; iets zeggen over de omgeving, over het weer of iets wat je op dat moment opvalt. Het maakt niet uit waar het over gaat want je bent elkaar aan het aftasten.
Wat tast je dan af?
Je gebruikt al je zintuigen, behalve het snuffelen, om te zien, horen en voelen wat je bij die ander ervaart. Zoals, of het een aardig persoon is, of je je ontspannen of gespannen voelt bij diegene, of hij of zij zin heeft om een praatje te maken of met zijn gedachten ergens anders is. Misschien ben jij nieuwsgierig maar is diegene niet nieuwsgierig naar jou of andersom. Uiteindelijk zeggen we dat er een “klik” was of niet. Een klik betekent dus eigenlijk dat je het beiden leuk vindt om met elkaar in contact te komen.
Maar nog voordat je contact maakt is er een verkenningsfase.
Wanneer honden elkaar naderen zie je vaak dat ze nieuwsgierig zijn naar elkaar. Dat gebeurt al vanaf een behoorlijke afstand. Alleen wanneer het een ontmoeting is tussen een klein hondje en een grote hond, kan er een angstreactie ontstaan. Het kleine hondje begint hard te blaffen of verstopt zich achter zijn baasje.
De verkenningsfase bij mensen bestaat er soms ook uit dat je van een afstand de situatie inschat. Je komt bijvoorbeeld op een feestje of een bedrijfsborrel en scant rond of er mensen zijn die je kent. Als er geen mensen zijn die je kent kijk je rond om in te schatten of je met iemand of een groepje contact kunt maken. Wanneer je een keuze hebt gemaakt probeer je oogcontact te maken, want je hoopt dat diegene bij oogcontact met een glimlach reageert. Je wilt voorkomen dat je wordt genegeerd of afgewezen.
Stel dat iemand het oogcontact vermijdt, dan is dat een duidelijk teken dat diegene geen zin heeft in contact, hij ziet je niet of hij of zij is verlegen. Je kunt veel informatie halen uit lichaamstaal, vooral door gezichtsexpressie krijg je een idee of iemand het fijn vindt om je te ontmoeten. Kijkt iemand bijvoorbeeld nieuwsgierig rond of is de blik in zichzelf gekeerd?
Het geheim van contact maken is dat je tijdens de snuffelfase nagaat wat de behoefte is van de ander.
Via inhoud maak je aan elkaar duidelijk hoe je het contact ervaart
Je hebt onderwerpen nodig om contact te maken en contact te houden. Er zijn niet veel mensen die zich kunnen ontspannen bij iemand terwijl er niets gezegd wordt. Je wilt voorkomen dat je met de mond vol tanden staat en je ongemakkelijk gaat voelen. Dat hoeft ook niet want je kunt overal over praten; over je werk, je bezigheden, hoe je woont, je hobby’s. Vind je dat moeilijk dan kun je allerlei onderwerpen uit de krant halen of van internet. Verzamel onderwerpen zodat je altijd voorbereid bent. De inhoud is alleen maar een vorm om te ervaren waar je beiden behoefte aan hebt; een oppervlakkig praatje maken, een filosofisch gesprek of een persoonlijk gesprek?
Houd het contact vast door echte belangstelling.
Stel open vragen en herhaal wat de ander heeft gezegd in eigen woorden. Hierdoor voelt de ander zich gehoord en weet je zeker dat je het goed hebt begrepen. Door belangstelling te tonen vinden mensen je aardig; ‘Ik mag jou omdat jij mij mag’.
Het is belangrijk dat je afwisselend praat en vragen stelt zodat er een gelijkwaardig gesprek ontstaat met wederzijdse interesse. Check of de ander nog luistert door bijvoorbeeld te vragen of hij de situatie herkent of hoe hij er tegen aan kijkt.
Sta jezelf toe dat je onzeker mag zijn
Laat het beeld los dat je gevat of interessant moet zijn. Je bent zoals je bent, gevoelig, verlegen of onzeker. Het maakt niet uit. Sta je zelf toe te mogen zijn zoals je bent. Dat neemt een hoop spanning weg.
Je durft het niet maar doet het toch
Angst hoort bij het aangaan van uitdagingen. Ga eens na wat je allemaal hebt gedaan in je leven terwijl je gespannen was. Waar ben je precies bang voor en wat is daar erg aan? Overleef je dat niet? De meeste mensen zijn gespannen als ze iets nieuws ondernemen of nieuwe mensen ontmoeten. Dat hoort bij het leven. Daarnaast vinden de meeste mensen je aardig als ze zien dat je onzeker of gespannen bent, omdat het je menselijk maakt.
Stel open vragen
Er zijn twee belangrijke soorten vragen; open en gesloten vragen. Een open vraag laat ruimte voor een langer antwoord. Een open vraag begint met: Wat, wanneer, waar, wie, welke en hoe:
- Hoe heb je dat gedaan?
- Wie kunnen je daarbij helpen?
- Welke ideeën vind je interessant?
- Wat vind je daarvan?
Het gesprek verdiepen
Wanneer je een goed gevoel hebt over het gesprek en je gesprekspartner toont interesse, dan kun je over gaan naar meer persoonlijke onderwerpen. Je vertelt meer over jezelf en wat je bezig houdt in het leven.
Wist je dat er verschillende belemmeringen zijn om een praatje te maken?
Elke belemmering vraagt om een specifieke oplossing! Wat je dus eerst moet weten is wat is jouw specifieke belemmering is. Dan krijg je helder waar jij precies tegen aanloopt!
Wil je weten welke belemmeringen het voor jou moeilijk maken om een praatje te maken?
In de introductie video vertel ik hier iets meer over:
Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?
Je kunt je ook gelijk aanmelden voor de gratis Video cursus.
Je krijgt elke dag, gedurende vijf dagen, een video met de vijf verschillende belemmeringen om een praatje te maken.