U bent hier: Home » Klik hier voor meer verlegenheid artikelen » Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Vind je het moeilijk om een praatje te maken?

Heb je een hekel aan small talk?

Wil je liever een goed gesprek?

Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Ik heb praatjes maken lang als onzin gezien. Maar dat was meer een afweer reactie omdat ik het lastig vond.  Misschien houd je net als ik meer van een goed gesprek wat echt ergens over gaat of meer van een persoonlijk gesprek.

Maar daarmee hoef je de waarde van een praatje maken daarmee niet weg te doen. Het hielp mij om een praatje maken te zien als contact maken, vooral met mensen die je niet of niet goed genoeg kent. Dat vraagt om een verkennings fase. Je moet elkaar eerst even aftasten.

Waarom hebben we die verkenningsfase nodig?

Omdat het blijkbaar toch kwetsbaar is om jezelf zomaar te laten zien.
Terwijl we allemaal gezien en gehoord willen worden. En ieder van ons heeft daar ervaringen mee. Vooral de ervaringen in de kindertijd hebben een grote impact gehad. Met name op je gevoel van eigenwaarde.

Het is best mogelijk dat je geen contact meer hebt met deze universele menselijke behoeftes, doordat je in de kindertijd niet voldoende gezien en gehoord bent. Dan ga je jezelf beschermen of je wordt onzeker of verlegen. Je kunt leren om weer aandacht te vragen voor een ditjes en datjes gesprek. Dat is de functie van aftasten.

Je hebt de ander als een spiegel nodig om jezelf te leren kennen

Je leert jezelf pas goed kennen als andere mensen je een spiegel voorhouden. Door grapjes over  je te maken, je complimenten te geven of serieuze feedback te geven. Op die manier worden jouw kwaliteiten, eigenaardigheden en vaardigheden duidelijk voor jou. Daar heb je een ander mens voor nodig, omdat we zelf wel een beeld kunnen hebben. Maar de grote vraag is of dat beeld dat we in ons hoofd hebben wel klopt met de werkelijkheid.

Daarnaast heb je waardering nodig om te voelen dat je de moeite waard bent. Zo groeit je gevoel van eigenwaarde.

Door te delen wat je meemaakt ben je niet alleen.

Wanneer je deelt wat je hebt meegemaakt, wat je bezig houdt of waar je je zorgen over maakt, kan je gesprekspartner met je meeleven. Gedeelde zorg is halve zorg, want je voelt je gezien en begrepen. Daarnaast is het fijn als iemand een klankbord kan zijn bij het maken van lastige keuzes. Je kunt in dat geval je overwegingen toetsen en iemand zijn mening vragen.

Om jezelf te kunnen laten zien moet je je veilig voelen.

Jezelf kunnen betekent dat je kunt uiten wat je voelt. Door je gevoelens te delen creëer je verbinding en intimiteit. Intimiteit betekent dat er een sfeer is van vertrouwelijkheid, waarbij je open kunt zijn en jezelf bloot kunt geven. Dat kan niet altijd en de meeste mensen hebben eerst een gevoel van vertrouwen nodig. Een praatje maken, small talk heeft hierin een belangrijke functie.

We hebben verschillende behoeftes als het gaat om een gesprek aangaan

De een wil een luchtig, gezellig gesprekje en een ander wil graag filosoferen of zijn zorgen delen. Wees je bewust van jouw persoonlijke behoefte en besef dat de ander wellicht een andere behoefte heeft. Als het dan niet klikt of iemand wijst je af, dan ligt dat niet aan jou maar aan de verschillende behoeftes. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

  • Een kennismakingsgesprek
  • Een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld wat je op TV of You Tube hebt gezien of waar je op vakantie bent geweest
  • Een discussie over een serieus onderwerp zoals de politiek,
  • Een diepzinnig, filosofisch gesprek
  • Een gesprek met humor, grappen maken
  • Een gesprek waarin je je zorgen kan delen
  • Een gesprek waarin je iemand advies kan vragen

Wist je dat er verschillende belemmeringen zijn om een praatje te maken?

Elke belemmering vraagt om een specifieke oplossing! Wat je dus eerst moet weten is wat is jouw specifieke belemmering is. Dan  krijg je helder waar jij precies tegen aanloopt!
Wil je weten welke belemmeringen het voor jou moeilijk maken om een praatje te maken?
In de introductie video van de gratis video cursus vertel ik hier iets meer over:
Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

Je kunt je ook gelijk aanmelden voor de gratis Video cursus; Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

Je krijgt elke dag, gedurende vijf dagen, een video met de vijf verschillende belemmeringen om een praatje te maken.

Ja, ik meld me aan voor de gratis video cursus

dit veld niet invullen s.v.p.

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *