U bent hier: Home » Klik hier voor meer verlegenheid artikelen » Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Vind je het moeilijk om een praatje te maken?

Heb je een hekel aan small talk?

Wil je liever een goed gesprek?

Waarom is het praten met elkaar zo belangrijk?

Ieder mens wil diep van binnen gezien en gehoord worden. Je hebt de ander als een spiegel nodig om jezelf te leren kennen zodat jouw specifieke eigenschappen, die jou een uniek persoon maken, zichtbaar worden.  Daarnaast heb je waardering nodig om te voelen dat je de moeite waard bent Zo groeit je gevoel van eigenwaarde.

Door te delen wat je meemaakt ben je niet alleen. Wanneer je gesprekspartner laat merken dat hij je begrijpt, voel je je gezien. Daarnaast is het fijn als iemand een klankbord kan zijn bij het maken van lastige keuzes. Je kunt in dat geval je overwegingen toetsen en iemand zijn mening vragen.

Om jezelf te kunnen laten zien moet je je veilig voelen. Jezelf kunnen zijn en je gevoelens delen zijn met elkaar verbonden. Daar heb je intimiteit voor nodig. Intimiteit betekent dat er een sfeer is van vertrouwelijkheid, waarbij je open kunt zijn en jezelf bloot kunt geven. Dat kan niet altijd en de meeste mensen hebben eerst een gevoel van vertrouwen nodig. Een praatje maken, small talk heeft hierin een belangrijke functie.

We hebben verschillende behoeftes als het gaat om een gesprek aangaan

De een wil een luchtig, gezellig gesprekje en een ander wil graag filosoferen of zijn zorgen delen. Wees je bewust van jouw persoonlijke behoefte en besef dat de ander wellicht een andere behoefte heeft. Als het dan niet klikt of iemand wijst je af, dan ligt dat niet aan jou maar aan de verschillende behoeftes. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

  • Een kennismakingsgesprek
  • Een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld wat je op TV of You Tube hebt gezien of waar je op vakantie bent geweest
  • Een discussie over een serieus onderwerp zoals de politiek,
  • Een diepzinnig, filosofisch gesprek
  • Een gesprek met humor, grappen maken
  • Een gesprek waarin je je zorgen kan delen
  • Een gesprek waarin je iemand advies kan vragen
Wist je dat er verschillende belemmeringen zijn om een praatje te maken?
Elke belemmering vraagt om een specifieke oplossing! Wat je dus eerst moet weten is wat is jouw specifieke belemmering is. Dan  krijg je helder waar jij precies tegen aanloopt!
Wil je weten welke belemmeringen het voor jou moeilijk maken om een praatje te maken?
In de introductie video vertel ik hier iets meer over:
Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

Je kunt je ook gelijk aanmelden voor de gratis Video cursus.

Je krijgt elke dag, gedurende vijf dagen, een video met de vijf verschillende belemmeringen om een praatje te maken.

Ja, ik meld me aan voor de gratis video cursus

dit veld niet invullen s.v.p.

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *