You are here: Home » Klik hier voor meer verlegenheid artikelen » 6 redenen waarom het praten met elkaar zo belangrijk is

6 redenen waarom het praten met elkaar zo belangrijk is

 

 

 

 

 

Vind je het moeilijk om een praatje te maken?

Heb je moeite om jezelf te laten zien en horen?

In dit artikel ga ik het hebben over het belang van praten. Dat begint met een praatje maken:

 1. We hebben een verkenningsfase nodig

Toen ik besefte dat een praatje maken een manier is om contact te maken, vooral met mensen die je niet of niet goed genoeg kent, hielp het mij om het aan te gaan. Een praatje maken is een verkenningsfase. Je moet elkaar eerst even aftasten, omdat het blijkbaar toch kwetsbaar is om jezelf gelijk bloot te geven. Ook al wil ieder mens, diep van binnen, wel gezien en gehoord worden, veel mensen zijn wantrouwig of schuw. We hebben allemaal ervaringen met aandacht krijgen en gezien worden. Vooral de ervaringen in de kindertijd hebben een grote impact gehad, omdat hier je basis vertrouwen of wantrouwen wordt ontwikkeld in je medemens. Het is best mogelijk dat je geen contact meer hebt met deze menselijke behoefte, om gezien te worden. Of je bent jezelf door een gevoel van wantrouwen gaan beschermen door afstand te nemen..

Gelukkig ben je nu volwassen en kun je opnieuw besluiten om de mensheid een kans te geven. Daar kan een oppervlakkig gesprekje jou bij helpen.

2. Je hebt de ander als een spiegel nodig om jezelf te leren kennen

Je leert jezelf pas goed kennen als andere mensen je een spiegel voorhouden. Door grapjes over  je te maken, je complimenten te geven of serieuze feedback te geven. Op die manier worden jouw kwaliteiten, eigenaardigheden en vaardigheden duidelijk voor jou. Daar heb je een ander mens voor nodig, omdat we zelf wel een beeld kunnen hebben. Maar de grote vraag is of dat beeld dat we in ons hoofd hebben wel klopt met de werkelijkheid.

3. Je hebt waardering en bevestiging nodig

Ieder mens vindt het fijn om gewaardeerd te worden en betekenis te hebben. Je wilt het gevoel hebben dat je de moeite waard bent.  Zo groeit je gevoel van eigenwaarde. Het is fijn en vaak ook moeilijk om complimenten te ontvangen. Dit gebeurt alleen als je met elkaar gaat praten.

4. Door te delen wat je meemaakt ben je niet alleen.

Wanneer je deelt wat je hebt meegemaakt, wat je bezig houdt of waar je je zorgen over maakt, kan je gesprekspartner met je meeleven. Gedeelde zorg is halve zorg, want je voelt je gezien en begrepen. Daarnaast is het fijn als iemand een klankbord kan zijn bij het maken van lastige keuzes. Je kunt in dat geval je overwegingen toetsen en iemand zijn mening of advies vragen.

5. Om jezelf te kunnen laten zien moet je je veilig voelen.

Jezelf kunnen zijn betekent dat je kunt uiten wat je voelt. Door je gevoelens te delen creëer je verbinding en intimiteit. Intimiteit betekent dat er een sfeer is van vertrouwelijkheid, waarbij je open kunt zijn en jezelf bloot kunt geven. Dat kan niet altijd en de meeste mensen hebben eerst een gevoel van vertrouwen nodig. Een praatje maken, small talk heeft hierin een belangrijke functie. Zie punt 1.

6. Je hebt een eigen behoefte in het praten

We hebben verschillende behoeftes als het gaat om een gesprek aangaan. De een wil een luchtig, gezellig gesprekje en een ander wil graag filosoferen of zijn zorgen delen. Wees je bewust van jouw persoonlijke behoefte en besef dat de ander wellicht een andere behoefte heeft. Als het dan niet klikt of iemand wijst je af, dan ligt dat niet aan jou maar aan de verschillende behoeftes. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

  • Een kennismakingsgesprek
  • Een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes, bijvoorbeeld wat je op TV of You Tube hebt gezien of waar je op vakantie bent geweest
  • Een discussie over een serieus onderwerp zoals de politiek,
  • Een diepzinnig, filosofisch gesprek
  • Een gesprek met humor, grappen maken
  • Een gesprek waarin je je zorgen kan delen
  • Een gesprek waarin je iemand advies kan vragen

Wist je dat er verschillende belemmeringen zijn om een praatje te maken?

Elke belemmering vraagt om een specifieke oplossing! Wat je dus eerst moet weten is wat is jouw specifieke belemmering is. Dan  krijg je helder waar jij precies tegen aanloopt!

Wil je weten welke belemmeringen het voor jou moeilijk maken om een praatje te maken?

In de introductie video van de gratis video cursus vertel ik hier iets meer over:

Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

Je kunt je ook gelijk aanmelden voor de gratis Video cursus; Waarom is het zo moeilijk om een praatje te maken?

Je krijgt elke dag, gedurende vijf dagen, een video met de vijf verschillende belemmeringen om een praatje te maken.

Ja, ik meld me aan voor de gratis video cursus

dit veld niet invullen s.v.p.

38 succesvolle vragen voor small talk

Vraag ze gratis aan:

 

Ja, stuur mij de lijst met de
38 beste vragen
dit veld niet invullen s.v.p.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl