U bent hier: Home » Artikelen over jezelf zijn » Wat is een onrealistisch zelfbeeld?

Wat is een onrealistisch zelfbeeld?

zefbeeld

Sommige mensen hebben een onrealistisch zelfbeeld

Zo had ik een cliënt die dacht dat hij geschikt was voor een management functie. Hij zag zichzelf als  iemand die  goed met mensen om kon gaan en had het idee dat hij ook toegankelijk was.  Ik zag een gesloten man die moeilijk toegankelijk was en moeite had om contact te maken.  In dat geval is het zelfbeeld niet realistisch.

Een onrealistisch zelfbeeld zie je ook  bij mensen die allerlei ideeën hebben over hun toekomst, terwijl jij je afvraagt hoe diegene dat in godsnaam voor elkaar krijgt. We zeggen ook wel dat iemand met zijn hoofd in de wolken loopt. Wanneer je met je hoofd in de wolken loopt sta je niet met beide benen op de grond. Klinkt logisch. Met andere woorden iemand overschat zichzelf.

Een kennis van mij, zeg maar Hans, is altijd supervriendelijk en tolerant. Zaken en mensen die hem irriteren praat hij goed of hij relativeert de situatie. Misschien denk je, nou dat is toch mooi. Maar helaas het is onrealistisch, want we hebben nu eenmaal gevoelens van irritatie, want in het dagelijkse leven zijn er mensen die je onvriendelijk of onheus bejegenen. Als je voortdurend je irritaties negeert maken ze zich op een andere manier kenbaar. Hans heeft regelmatig hoofdpijn of hij maakt cynische grappen over anderen.  Ons zelfbeeld wordt voor een groot deel beïnvloedt door de normen en waarden waarmee we zijn groot gebracht. Gedrag en emoties die door de omgeving werden bevestigd en gewaardeerd heb je ontwikkeld en gedrag en emoties die werden genegeerd en afgekeurd heb je niet ontwikkeld. De ouders van Hans waren hulpverleners en stonden altijd klaar om mensen te helpen. De norm dat ieder mens in wezen goed is en recht heeft op hulp, liet geen ruimte voor eigen behoeftes.

Het is een natuurlijke behoefte om een goed gevoel over jezelf te hebben

En om aardig of interessant gevonden te worden door anderen. Dat kan er voor zorgen dat je je beter voordoet dan je werkelijk bent. Je doet alsof je altijd vrolijk of optimistisch bent, je doet alsof je altijd klaar staat voor een ander, je doet alsof je altijd de leukste of slimste bent. Je wilt hier zelf ook graag in geloven en zo ontstaat een onrealistisch zelfbeeld. Het voordeel is dat je positief over jezelf denkt. Dat geeft een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. De keerzijde is dat het vaak moeilijk is vol te houden omdat het niet realistisch is.

Anderen zien vaak meer dan je wilt.

Non-verbaal geef je meer van jezelf weg dan je lief is. De betweter die ongemakkelijk heen en weer beweegt of de verkrampte glimlach die aangeeft dat je toch niet zo vrolijk bent. Je houding, onbewuste bewegingen, gezichtsuitdrukking en de toon van je stem, verraden wat er door je heen gaat. Van je vrienden moet je het hebben. Weten hoe je overkomt is misschien confronterend, maar je leert jezelf wel beter kennen. Het kan helpen oude patronen los te laten, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je zelfbeeld klopt met wie je echt bent. Dat maakt een betrouwbare indruk.

Tijdens coaching word je altijd geconfronteerd met je zelfbeeld.  Eigenlijk wordt je geconfronteerd met een beeld dat niet klopt met de werkelijkheid. In plaats van tolerant blijk je ook heel intolerant te zijn of in plaats van nuchter blijk je bijvoorbeeld heel gevoelig te zijn. Dat lijkt heel simpel maar voor veel mensen is dat een grote verandering.  Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de normen en waarden van je ouders en andere belangrijke mensen uit je jeugd. Want deze normen en waarden heb je onbewust overgenomen.

Doe de gratis Zelfbeeld test en krijg een spiegel voorgehouden. Je ziet hoe je jezelf beoordeelt en wellicht hoe je moet zijn van jezelf.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl