You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Emotieregulatie: Omgaan met sterke emotionele reacties.

Emotieregulatie: Omgaan met sterke emotionele reacties.

We hebben allerlei strategieën om niet met emoties om te gaan;

van vermijden, negeren, onderdrukken tot en met afreageren of exploderen. Je begrijpt dat dit niet bijdraagt aan je welzijn en afreageren of exploderen kan het effect hebben dat mensen niet meer met je willen omgaan.

Je bent je er vaak niet bewust van dat je emoties vermijdt. Dus om je hier meer bewust van te worden is het handig om de test te doen. Wil je weten welke strategieën er zijn en welke jij hebt ontwikkeld?

Vraag de gratis strategieën om emoties te vermijden test aan:

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Welke gevolgen heeft jouw strategie in het omgaan met emoties voor jou en je omgeving?

Is er voldoende reden om te leren op een constructieve manier om te gaan met emoties en gevoelens?

Een reden kan zijn dat emoties er nu eenmaal zijn. Een andere reden kan zijn dat je relaties hebt die je dierbaar zijn of dat je niet wilt dat je je baan verliest.

Oordelen over emoties

Je ouders geven een voorbeeld in het omgaan met emoties en door hun reactie op het uiten van emoties neem je hun mening over.

Mijn vader zei, op het moment dat ik of mijn broers boos werd, heel duidelijk dat het geen zin had om boos te worden. Ik voelde dat het niet werd toegestaan. Omdat mijn ouders zelf geen enkele emotie toonden heb ik geconcludeerd dat emoties er niet toe deden. Eigenlijk kreeg ik het idee dat ze niet bestonden en niet oké waren. Pas rond mijn dertigste besloot ik dat emoties er mochten zijn.

Welke opmerkingen kreeg je als kind wanneer je een emotie uitte?

 • Stel je niet aan.
 • Jongens huilen niet.
 • Zit niet zo te grienen.
 • Huilebalk
 • Gevoelens zijn voor watjes
 • Meisjes worden niet boos

Een emotie erkennen en kunnen verwoorden

Het is belangrijk dat je besluit dat alle emoties en gevoelens er mogen zijn en dat je afscheid neemt van de oordelen die je hebt meegekregen. Wanneer ouders je niet hebben geleerd om woorden te geven aan bepaalde gevoelens zal dat best lastig zijn.

Het heeft bij mij jaren geduurd om de juiste woorden te vinden bij gevoelens. Daar heb ik ook hulp bij gehad. Het hielp mij doordat iemand met ervaring kon inschatten wat ik voelde.

Wat kan helpen is de emotie lijst. Vraag deze aan via het contactformulier dan stuur ik je deze gratis op.

Triggers herkennen

Wanneer je het gevoel hebt dat emoties je overkomen, overvallen of door iemand worden overgedragen dan kom je niet verder. Het is een misverstand dat emoties je overkomen of door iemand worden gegeven. Het is belangrijk dat je helder krijgt welke situaties of bij welk gedrag van mensen jij geraakt wordt in een emotie. Dat zijn de triggers die een emotie activeren. Het omgaan met emoties begint bij het herkennen van deze triggers.

Interpretatie van de triggers

Stel je krijgt kritiek op je werk en je wordt woedend. Wat je niet in de gaten hebt dat er tussen het moment van kritiek en jouw woede een moment is dat er een razendsnelle interpretatie is geweest, bijvoorbeeld de gedachte dat het helemaal fout gaat of dat je helemaal niets kunt of dat je denkt dat je wordt afgewezen. Dit zijn vaak oude aannames, waar je je wellicht niet bewust van bent.

Nog een voorbeeld; iemand in je omgeving negeert je, althans dat is al een interpretatie, want het kan zijn dat diegene je niet heeft gezien. Maar stel dat jij denkt dat diegene je bewust negeert. Deze interpretatie, deze gedachte maakt je woedend.

Je ziet hoe belangrijk het is dat je je bewust wordt van je interpretaties omdat zij een emotie kunnen aanwakkeren.

Kernovertuigingen herkennen

Tijdens de kinderjaren vormen we allemaal kernovertuigingen over wie we zijn. Deze ontstaan door de opmerkingen van onze opvoeders en de manier waarop ze op ons reageerden.

Zo kreeg ik vaak te horen als kind dat ik een lief meisje was en dat ik dingen zelf goed kon. Maar er ontstonden ook andere kernovertuigingen doordat mijn broer veel aandacht vroeg, dacht ik als kind; laat ik maar niet lastig zijn. Mijn vader zag ik als iemand die overal een oplossing voor had. Ik voelde me klein (en dat ben je ook als kind) en niet van waarde. Later in mijn volwassen leven reageerde ik emotioneel (boos of verdrietig) als een man met oplossingen kwam. Dit was een duidelijke trigger.

Voorbeelden van kernovertuigingen

 1. Ik doe er niet toe.
 2. Ik ben niet de moeite waard.
 3. Ik mag niet falen.
 4. Ik moet helpen.
 5. Ik hoor er niet bij.
 6. Ik mag niet lastig zijn.
 7. Ik moet mezelf redden.
 8. Anderen weten het beter.
 9. Ik weet het beter.
 10. Ik moet aardig gevonden worden.
 11. Ik heb recht op…….
 12. Ik kan alles aan.
 13. Ik ben machteloos.

Bewuste bedenktijd

Wanneer je in staat bent om even de tijd te nemen welke gevoelens je ervaart, wat de feitelijke situatie is en wat jouw interpretatie is, kun je het uiten van de emotie uitstellen.

De bedenktijd geeft je de mogelijkheid om te bepalen wat je wel of niet gaat doen. Dat is ook jouw verantwoordelijkheid. De bedenktijd kan ook een moment zijn dat je tot 10 telt om te voorkomen dat er vuur uit je mond komt, die achteraf niet terecht blijkt te zijn.

Wat je voelt, is lang niet altijd eenduidig. Je denkt misschien dat je woedend bent, maar als je erbij stil staat voel je ook dat je bang bent om afgewezen te worden of verdrietig bent omdat je je teleurgesteld voelt. De woede is dan een verdediging om deze gevoelens niet te ervaren. Dat is heel voorstelbaar, want angst en verdriet zijn pijnlijker. Woede en boosheid geeft je toch nog een gevoel van kracht. Maar het kan ook andersom zijn dat je gaat huilen als je boos bent.

Wanneer je oordelen hebt over bepaalde emoties kun je gevoelens ervaren van schaamte, schuldgevoel of angst wanneer je een zogenaamde verboden emotie ervaart.

Welke emoties ervaar je gemakkelijk?

Welke emoties ervaar je bijna noot?

Heb je bepaalde oordelen over deze emoties?

 

Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou de beste aanpak is.

Een intake-, kennismakingsgesprek is gratis.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die al even bezig is met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering.

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Zowel de coaching als de opleiding is in Amersfoort.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl