You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Emoties leren verdragen

Emoties leren verdragen

 

 

 

 

Emoties komen en gaan als een golf, zolang je de emotie niet voedt met gedachten, verdwijnen ze vanzelf.

We zijn geneigd om lastige emoties zoals angst, verdriet en boosheid te willen onderdrukken, te negeren of te vermijden. Daar zijn we heel goed in. Alleen als je de emotie vasthoudt of tegenhoud blijf je lasthouden van de emotie.

Je bent je er vaak niet bewust van dat je emoties vermijdt. Dus om je hier meer bewust van te worden is het handig om de test te doen. Wil je weten welke strategieën er zijn en welke jij hebt ontwikkeld?

Vraag de gratis strategieën om emoties te vermijden test aan:

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Je hebt gek genoeg het minste last van emoties als je de emotie gewoon de ruimte geeft. Maar voor veel mensen is dat niet gewoon omdat ze dit niet geleerd hebben.

Emoties ervaar je in het lichaam

Omdat de emotie meestal een spanning geeft in het lichaam is dat de beste manier om erbij te blijven. Word je bewust van de spanning of ervaring in je lichaam, zoals het aanspannen van spieren, zweten, druk op de borst, brok in je keel. Het kan van alles zijn. Je hoeft niets te veranderen. Ervaar het bewust en laat het zijn zoals het is, ook al is het niet prettig. Je kunt tegen jezelf zeggen; ‘Ik geef de emotie de ruimte. ’Het gaat vanzelf weer over’.

De kans is groot dat de gewaarwording in je lichaam veranderd; wellicht verminderd de spierspanning maar voel je je warm worden of je voelt dat je moet huilen of dat je voelt dat je boos bent. Observeer de verandering. Huil als het zich aandient. Sta de emotie toe. Zie het als een golf die naar buiten komt. Voel je je boos zeg hardop; Ík ben boos’. Als de omgeving het toestaat kun je meer geluid maken of even schreeuwen.

Voor je gevoel duurt dit misschien heel lang maar meestal is het na 5 minuten wel voorbij.

Adem een paar keer diep in en uit. Ga voor jezelf na waar je nu behoefte aan hebt. Misschien wil je even liggen of een wandeling maken of met iemand praten.

Emoties helpen door dieper te ademen

Ga zitten of liggen waar je je prettig voelt. Ervaar hoe je lichaam zit of ligt. Geef je zoveel mogelijk over aan de zwaartekracht. Richt je aandacht op je ademhaling; de inademing en de uitademing. Ervaar hoe je buik en borst op en neer beweegt bij de ademhaling.

Ga met je aandacht naar de plek in je lichaam waar je de emotie ervaart. Adem dieper in en stel je voor dat de adem stroomt naar deze plek in je lichaam, wanneer je uitademt. Herhaal dit zolang je wilt. Hiermee nodig je de emotie uit om naar buiten te komen. Geef geluid aan de emotie. Het kan ook zijn dat de emotie eerst sterker wordt, blij erbij, denk aan die golf die komt en gaat. Maar de emotie kan ook veranderen of afzwakken.

Oefening Emoties onderzoeken

Stap 1. Sta de emotie toe en ervaar de sensatie het in je lichaam.

Stap 2.  Uit de emotie door bijvoorbeeld te huilen of boosheid te uiten of te benoemen wat je voelt; Ík voel me machteloos, wanhopig, teleurgesteld etc.

Stap 3. Vraag jezelf af of dit een bekend gevoel is. Welke herinneringen komen erop? Waar voelde je je eerder zo? Het kunnen herinneringen uit je jeugd zijn. Beleef deze ervaring en uit eventueel je emoties.

Stap 4. Houd jezelf vast, als je alleen bent. Laat je anders vasthouden. Geef jezelf troost en warmte.

Emotionele gebeurtenissen uit het verleden worden vaak opgeroepen door situaties in het heden omdat onze hersenen zo werken en omdat onverwerkte situaties nu eenmaal verwerkt willen worden.

Voorkom dat je in een moeras stapt van negatieve gedachten.

Wanneer je veel nare ervaringen hebt meegemaakt in je jeugd, is de kans groot dat je negatieve conclusies hebt getrokken. Kinderen maken aannames over zichzelf omdat ze de wereld nog niet goed kunnen begrijpen. Maar daar kun je nu wel iets aandoen omdat je de wereld beter begrijpt kun je je afvragen of deze aannames wel kloppen.

Negatieve aannames loslaten zoals:

  • Ik moet aardig gevonden worden.
  • Ik doe het ook nooit goed.
  • Ik ben waardeloos.
  • Ik ben slecht.
  • Ik kan het leven niet aan.
  • Het moet gaan zoals ik het wil.
  • Ik mag niet lastig zijn.
  • Ik moet alles aankunnen.
  • Ik kan niemand vertrouwen.
  • Ik krijg niet wat ik nodig heb.
  • Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid.
  • Ik kan tegenslag niet aan.

In je volwassen leven zijn dit irrationele gedachten.

Stel jezelf maar de vraag wat voor bewijs heb je dat de gedachte klopt?

De ervaringen uit je jeugd kun je niet veranderen maar je kunt wel het heden anders gaan interpreteren.

Je kunt ook besluiten het leven en jezelf anders te waarderen. In plaats van waardeloos kun je tegen jezelf zeggen ‘Ik ben waardevol’!

Lees meer over de kracht van affirmaties.

Aandacht geven aan fijne emoties

Bij fijne emoties denk je al snel aan plezier en ontspanning. We hebben beide nodig als tegenwicht tegen lastige of moeilijke ervaringen. Zo blijft je stressniveau in balans en ben je beter bestand regen tegenslag.

Plezier en ontspanning kun je dicht bij huis vinden. Denk aan alles wat je zintuigen ontvangen.; luisteren naar muziek, kijken naar een mooie film, de geuren in de natuur, lekker koken en genieten van al die lekkere smaken. Plezier kun je putten uit gezelligheid en intimiteit met je gezin, vrienden en familie. Plezier kun je krijgen van alles wat je met je handen maakt; knutselen, tekenen, schrijven, schilderen, je huis inrichten, in de tuin werken of iets bouwen. Plezier en voldoening krijgen door iets voor anderen te betekenen zoals vrijwilligerswerk, iets voor de buurt doen of voor een vereniging.

Wil je meer leren voelen en benoemen van je emoties?

Cursus Emoties wat moet ik ermee?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

In drie losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat.

Meer info over de cursus

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is?

Meld je aan via het contactformulier.

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl