You are here: Home » Klik hier voor artikelen over zelfvertrouwen » Hoe spelen emoties een rol in je persoonlijke uitstraling

Hoe spelen emoties een rol in je persoonlijke uitstraling

Persoonlijke uitstraling en emoties

Iedereen heeft een persoonlijke uitstraling. Je kunt veel uitstraling hebben of weinig. Deze wordt deels beïnvloed door uiterlijke kenmerken; je kleding, haar, make-up, je gedrag, manier van bewegen, lichaamshouding, gezichtsexpressie, oogcontact, je handdruk en je stem. Maar al deze uiterlijke kenmerken worden van binnenuit aangestuurd door wat je denkt en voelt. Bijvoorbeeld bij de keuze van je kleding; ik draag graag rood of oranje maar ik voel me niet altijd rood.

Waarom is je persoonlijke uitstraling zo belangrijk?

Het is altijd aanwezig. Mensen krijgen een (eerste) indruk van je door je persoonlijke uitstraling. De indruk die men krijgt, gaat vaak onbewust, is heel snel, maar is wel bepalend. Op basis van deze indruk reageren mensen op jou en trekt men conclusies over jouw persoonlijkheid; onzeker, zeker, arrogant, open, vriendelijk, onvriendelijk, gesloten, extrovert, introvert. Deze snelle interpretatie heeft een groot nadeel; men kan er naast zitten. Je kunt bijvoorbeeld een afwachtende uitstraling hebben, terwijl je een spontane persoonlijkheid hebt of je kunt heel vrolijk en onverschillig overkomen, terwijl je een serieus persoon bent.

Waarom willen we gelijk een indruk hebben van iemand?

Het is een instinctieve reactie, zo zit ons brein in elkaar. Dat heeft te maken met primair overlevingsgedrag; we willen weten of we iemand kunnen vertrouwen en we veilig zijn. Daarnaast is het leven eenvoudiger en gemakkelijker te hanteren wanneer je mensen in een hokjes kunt plaatsen met een etiket erop. Zo hoeven we niet teveel moeite te doen. Daarnaast ben je geneigd te geloven, dat die persoon alle kenmerken heeft die bij dat hokje horen. Zo kan men denken dat iemand die afwachtend is, niet initiatiefrijk is en geen interessante ideeën heeft of denkt men dat iemand die vrolijk is en grapjes maakt, zijn werk niet serieus neemt. Het is dus een misverstand te denken, wanneer je iemand in een hokje heb geplaatst, dat je weet wat je aan diegene hebt.

Hoe spelen emoties hierin een rol?

Emoties spelen altijd een rol en hebben een grote invloed op je totale functioneren. Ze spelen een rol in alle ontmoetingen: je voelt je op je gemak bij iemand of niet, je vertrouwd iemand of niet, je mag iemand of niet. Emoties hebben invloed op je gezondheid, je dagelijks functioneren, op de keuzes die je maakt, op je relaties, bij het verwerken van verlies en teleurstelling, bij het grenzen stellen. Je uitstraling wordt voor een groot deel beïnvloed door hoe je je voelt, omdat enerzijds gevoelens onderdeel zijn van je dagelijkse leven en anderzijds omdat jouw uitstraling een diepere achtergrond heeft. Aan de hand van drie gevoelens: zelfvertrouwen, vertrouwen versus wantrouwen, angst en macht versus machteloosheid krijg je daar meer zicht op:

De mate van een gevoel van zelfvertrouwen

0%_________________________________________________________100%

Ergens op deze lijn zit jij, want ieder mens heeft een basis gevoel van zelfvertrouwen. Dat kan weinig zijn of heel veel. Wanneer je je vaak zorgen maakt, heb je weinig zelfvertrouwen. Als je je nergens druk om maakt, heb je waarschijnlijk veel zelfvertrouwen.

De mate van vertrouwen versus wantrouwen

0%_________________________________________________________100%

Ieder mens heeft een bepaalde mate van vertrouwen; vertrouwen dat je leven goed gaat, vertrouwen in andere mensen. In de eerste jaren van je leven ontwikkel je een basisvertrouwen of een basiswantrouwen. Waar zit jij op die lijn?

De mate van angst

0%__________________________________________________________100%

Angst, je wilt niet weten hoeveel angsten er zijn. Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door angst; angst voor oordeel, afwijzing, faalangst, dat je niet goed genoeg bent, of niet aardig genoeg of niet hulpvaardig genoeg. Angst om iemand lastig te vallen, hulp te vragen.

De mate van een gevoel van macht versus machteloosheid

0%__________________________________________________________100%

Je hebt een basis gevoel van macht. Dat is anders dan het hebben van macht. Het is het gevoel dat je controle hebt over je leven en invloed kunt uitoefenen op de loop van je leven. Wanneer dat heel weinig is, zul je je vaak machteloos voelen.

Heb je een idee hoe dat bij jou zit?

Meld je aan voor de zelfbeeldtest en krijg een beter beeld van jezelf.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

Wil  je jouw persoonlijke uitstraling  van binnen uit versterken?

Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen?

Individuele coaching

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl