You are here: Home » Artikelen over liefde » Waarom is liefde blind?

Waarom is liefde blind?

Je wordt verliefd.

De persoon waar je verliefd op wordt is de ware denk je.

De ware? Ja je voelt het in heel je lichaam. Het is je ziele maatje. Het is de persoon waar je diep van binnen altijd naar op zoek was. En daar staat hij/zij. Het voelt alsof al je issues, neuroses en problemen gaan verdwijnen. Je bent ziek van verliefdheid, want voelt diegene hetzelfde voor jou.  Je gaat door een achtbaan van gevoelens, angst en hoop, onzekerheid en verlangen. Als uiteindelijk blijkt dat hij/zij dezelfde gevoelens heeft zijn jullie in het paradijs beland. Hij/zij is de ware; lief, aanhankelijk, kwetsbaar, grappig, belangstellend, slim of sterk, zelfstandig, autonoom, eigenwijs, speels en mysterieus en alle andere overtreffende trap eigenschappen.

Jullie stralen van geluk en leven van de liefde. Wat wil een mens nog meer. Zelfs wanneer jouw beste vrienden een andere waarneming hebben, wuif je dat weg met; ‘je bent gewoon jaloers’.  Terwijl het enige wat ze proberen is jou wakker maken voor de realiteit of ze willen dit  ideaal beeld relativeren.

Waarom zijn de gevoelens van verliefdheid zo intens?

Mogelijkheid 1

Je wordt geraakt in een verlichte staat van zijn. Je ervaart hoe het is om in het diepst van je ziel te voelen wat liefde is. Je straalt de verlichte staat uit naar buiten en voelt je onoverwinnelijk.

Mogelijkheid 2

Je gelooft dat al je zorgen voorbij zijn en dat de liefde voor elkaar jullie zal helpen alle problemen te overwinnen. Alles wat in je leven is misgegaan wordt nu opgelost.

Mogelijkheid 3

Je gelooft dat de ander jou gelukkig gaat maken omdat hij/zij je ONnvoorwaardelijk lief heeft. Dat heb je sinds de kindertijd niet meer ervaren. Je gaat er vanuit dat je nu helemaal mag zijn zoals je bent.

Mogelijkheid 4

Jouw diepste gevoel van zelfafwijzing die je in de kindertijd hebt ervaren en die de bron is van jouw ongelukkig zijn, wordt door deze liefde opgelost. Doordat hij/zij van je houd kun jij ook van jezelf gaan houden

Waarom is verliefdheid blind?

Je gaat er vanuit dat de persoon waar je verliefd op bent jou onvoorwaardelijk lief zal hebben. Helaas is dat een illusie omdat alleen verlichte mensen dat kunnen.

Verliefdheid is een enorme projectie van je verlangens naar onvoorwaardelijke liefde. Geprojecteerd op deze ene persoon die dat in vervulling moet gaan brengen. Dat hoop je. Maar helaas kan niemand jouw minder waardigheidsgevoelens of jouw angst voor afwijzing oplossen of wegnemen. Dat is een illusie.

Wat is het gevolg?

Het dramatische gevolg van jouw geloof dat diegene je gelukkig gaat maken is dat je totaal afhankelijk wordt van jouw geliefde voor jouw geluk. Met andere woorden jouw geluk ligt in zijn/haar handen. In feite breng je jezelf terug in het verleden toen je als kind afhankelijk was van de liefde en aandacht van je ouders. Weet je nog wat je toen hebt gedaan om die aandacht te krijgen? Je hebt je aangepast en gedrag ontwikkeld om die aandacht en waardering (liefde was teveel gevraagd) te krijgen.  Maar dat gaat nu anders, denk je.

Tegenpolen trekken elkaar aan

Je kent vast de kracht van de aantrekkingskracht van tegenpolen. Tijdens de verliefdheid fase (ja het is maar een korte fase) vind je deze tegenpool geweldig. De ander kan wat jij niet kan, heeft vaardigheden die jij niet hebt of staat totaal anders in het leven.

Een van de tegenpolen die vaak voorkomt is introvert tegenover extrovert.  Een andere tegenpool is gevoelig tegenover rationeel, initiatiefrijk tegenover kunnen volgen of afhankelijk tegenover onafhankelijk. In mijn relatie ben ik introvert en mijn partner is extrovert. Ik laat me meenemen door de avontuurlijke impulsen van mijn man en mijn man laat zich leiden door mijn natuurlijke behoefte aan rust en stilte. Dit is een mogelijkheid maar het kan ook anders lopen. Laten we weer eens kijken naar de verschillende mogelijkheden:

1            Rolverdeling

Jouw gebrek aan bepaalde eigenschappen wordt vervuld door de ander. Hij/zij vult jouw onvermogen aan. Jij vult je partner aan. Zo kan er een duidelijke rolverdeling ontstaan met verantwoordelijkheden. Cliché is de verdeling tussen vrouwelijke eigenschappen; zorg voor kinderen, huishouden, verantwoordelijkheid voor sociale contacten. En de mannelijke rol; verantwoordelijkheid voor een inkomen, regelen van huis, auto, verzekeringen en alles wat een rationele benadering nodig heeft. Dit gaat goed zolang beiden tevreden zijn in hun rol. Maar als een van beiden uit de rol wil breken of deze rolverdeling ter discussie stelt kom je in een relatiecrises terecht.

2            Tegenpool wordt tegenstander

Na verloop van tijd, wanneer de verliefdheidsfase al een tijdje voorbij is, verdwijnt ook de bewondering voor de ander. Je gaat iemand steeds meer zien zoals hij/zij is. Iemand met kwaliteiten en zwaktes. De bewondering voor de tegenpool in al zijn kracht veranderd steeds meer in irritatie. Je ervaart de keerzijde van deze tegenpool.  Jouw sterke onafhankelijke partner lijkt zijn/haar eigen leven te leiden zonder zich iets van jou aan te trekken. Of jouw afhankelijke, gevoelige partner trekt wel erg veel aan jou. Je voelt je een vader of moeder die haar/hem steeds moet geruststellen. In plaats van bewondering komt er kritiek van de ander. Je voelt je afgewezen omdat je gevoelig bent, afhankelijk of omdat je ook je eigen gang wilt gaan. Je hebt het gevoel dat je stikt in de liefde of juist dat je partner nooit bereikbaar is. He waar doet je dit aan denken? Lijkt je partner ineens veel op een van je ouders?

3            Tegenpool wordt een uitdaging

Wanneer je bewondering voor de eigenschappen van je partner dreigt over te gaan in irritatie wordt het tijd om stil te staan bij het gegeven dat jij bepaalde eigenschappen mist die jouw partner in overvloed heeft. Of beter gezegd je hebt ze niet ontwikkeld. Ga eens na voor jezelf waarom je deze eigenschappen niet hebt ontwikkeld. Was er geen ruimte voor in het gezin waarin je bent opgegroeid of werd het veroordeeld of belachelijk gemaakt? Mocht je je eigen gang niet gaan omdat dat als egoïstisch werd beschouwd of kon je je gevoeligheid niet  tonen omdat je anders werd uitgelachen?

De grote boosdoener van dit hele proces van verliefdheid, bewondering, irritatie en uiteindelijk strijd en afwijzing is dat je, lang voordat je verliefd werd, vast zit in een negatief zelfbeeld

Lees hierover mijn andere artikelen:

Mijn partner wil dat ik meer van mezelf laat zien

Om afwijzing te voorkomen ga je je anders voordoen dan je bent

 

Heb je te vaak ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Probleemloos communiceren met je partner

 

Willen jullie alles uit je relatie halen?

En inzicht krijgen wat nodig is om optimaal van elkaar te kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

 

Heb je behoefte aan relatie coaching?

Ik, Marja Postema help jullie graag om je relatieproblemen op te lossen

Lees meer over relatiecoaching

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl