You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Wat zijn de verschillen tussen introverte en extraverte mensen?

Wat zijn de verschillen tussen introverte en extraverte mensen?

Ben je introvert?

Sommige introverte mensen denken dat er iets mis met ze is omdat het extravert zijn meer lijkt te worden gewaardeerd. Maar er is niets mis met je, je bent gewoon introvert. Introvert zijn is een onderdeel van wie je bent. Het is geen ziekte en het is ook geen verlegenheid, hoog gevoeligheid of sociale angst. Dat wil niet zeggen dat ze niet samen kunnen gaan. Je kunt introvert, verlegen, hooggevoelig en bang zijn voor contact. Dan heb is het leven wel een uitdaging.

Wanneer je erkent dat je introvert bent kan dat een enorme opluchting zijn omdat je niet meer hoeft te doen alsof je extravert bent. Dus je hoeft je niet meer anders voor te doen dan je bent. Dat begint er mee dat je je eigen introverte behoeftes begrijpt en je jezelf serieus neemt. Maar dat is niet even een kwestie van een knop omdraaien.

Laten we eerst eens kijken waar je staat op de lijn tussen introvert en extravert.

Als je je een schaal voorstelt dan sta je ergens op die schaal met aan de ene kant introvert en de andere kant extravert. Je kunt 100 % introvert of extravert zijn dan heb je te maken met een aantal valkuilen. Deze lees je verder in het artikel.

100% introvert                                                                               100 % extravert

___________________________________________________________________________

Het betekent niet dat je vastzit op deze lijn. Je kunt leren om te bewegen naar de andere kant van de lijn Maar je zult je daar nooit helemaal thuis voelen. Het is belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om het beste tot je recht te komen.

Kenmerken die introverte mensen typeert

Het belangrijkste kenmerk van introvert zijn is dat je energie krijgt door op jezelf te zijn, na te denken over jezelf en over de wereld of gewoon lekker in je eentje bezig zijn op je computer of lekker klussen of vissen in je eentje.

Je begeeft je niet graag in grote groepen of drukke menigten. Je kunt erdoor overweldigd en overprikkeld raken. Dat kan heel vermoeiend zijn, je kunt er ook geïrriteerd door raken of het gevoel krijgen dat je murw geslagen bent.

Je hebt tijd nodig om over zaken na te denken. Daardoor heb je er een hekel aan wanneer er druk wordt uitgeoefend om gelijk met een mening te komen. Extraverten kunnen daardoor het idee hebben dat je wat rond zit te lummelen. Maar dat is omdat je aan de buitenkant niet actief bent. Helaas is niet te zien dat je aan de binnenkant wel actief bent.

Je houdt van een omgeving met weinig prikkels.

Je hebt een rustige plek nodig om zaken te overdenken

Wanneer je te veel zaken tegelijkertijd gaat aanpakken raak je overvoerd en word je onrustig. Dan kun je je niet meer concentreren.

Je houdt ervan om je te verdiepen in een paar onderwerpen en op informatie te herkauwen als koeien in de wei. Je hebt er dan ook een hekel aan om onderbroken te worden wanneer je geconcentreerd aan het werk bent

Je hebt het liefst een paar goed vrienden waarmee je diepgang en intimiteit kunt ervaren

De kwaliteiten die uit deze kenmerken voortkomen zijn:

Je denkt gedegen na over zaken voordat je met een mening of voorstel komt

Je kunt goed luisteren en je verplaatsen in anderen

Je kunt je goed concentreren op een activiteit of taak

Je kunt goed waarnemen

Je bent zorgvuldig

Je denkt diepgaand over zaken na

Waarom hebben introverten tijd nodig om op zichzelf te zijn?

Introverten zuigen alle informatie die er op hen afkomt op als een spons, bewust of onbewust. Ze zitten dus snel vol met indrukken en gevoelens.  Het is alsof er heel veel mensen je huis binnen komen en er letterlijk geen ruimte meer is voor jou. Zo raak je jezelf kwijt. Als je vol zit heb je het idee dat je niet meer goed na kunt denken of geblokkeerd bent. Dat is het hoogtijd om alleen te zijn op een plek waar je je kunt ontspannen.

Valkuil van introvert zijn

Je kunt de neiging hebben om te veel alleen te doen vanuit de gedachte dat je niemand nodig hebt en dat je je prima vermaakt in je eentje. Ook al is dat allemaal waar daarnaast heb je mensen nodig. Waarom? Voor je emotionele welzijn. Omdat we sociale dieren zijn. Omdat we anderen nodig hebben om jezelf te leren kennen, je te laten raken, gezien en gehoord te worden. Dit zijn primaire menselijke behoeftes die je misschien onderdrukt. Te veel allen zijn kan leiden tot eenzaamheid.

Te veel alleen zijn kan leiden tot een beperkte denkwereld zoals jij de wereld ziet. En de wereld is zoveel malen complexer omdat ieder mens complex is met een eigen belevingswereld. You are missing out.

Wanneer je niet leert om met mensen om te gaan kun je verstarren in je sociale vaardigheden. Daardoor word je afstandelijk of angstig om de wereld in te gaan. Wellicht ben je online sociaal maar dat is een heel andere beleving dan in werkelijkheid.

Je kunt de neiging hebben om te lang over zaken na te denken voordat je ze naar voren brengt. Het moet te perfect zijn.

Daarnaast kun je de neiging hebben je emotioneel af te sluiten van je medemens omdat je moeite hebt om jezelf te laten zien

Uitdaging voor introverten

De grootste uitdaging is enerzijds jezelf te accepteren zoals je bent en anderzijds ervoor waken dat je niet jezelf isoleert. Blijf, hoe lastig ook, mensen opzoeken en activiteiten ondernemen. Het gaat uiteindelijk om een goede balans. Ruimte om bij jezelf te zijn en tijd om jezelf te laten zien in de buitenwereld.

Ben je extravert?

Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Je krijgt energie van interactie met andere mensen en door activiteiten in de buitenwereld Je wordt door anderen gezien als open en spontaan. Als extravert maak je vaak en gemakkelijk contact en je vindt het niet moeilijk om met jezelf voor de dag te komen.

Kenmerken die extraverte mensen typeert

Je bent actief op zoek naar prikkels

Je houdt ervan om veel mensen en bedrijvigheid om je heen te hebben

Je doet kennis op van veel verschillende zaken

Je ordent het liefst je gedachten hardop.

Je kunt goed uit je woorden komen, bent verbaal sterk

Je kent het liefst veel mensen

Je wilt veel dingen meemaken

Je bent een generalist

De kwaliteiten die uit deze kenmerken voortkomen zijn:

Je bent verbaal sterk, dus een makkelijke prater

Je bent sociaal vaardig, kunt gemakkelijk een praatje maken

Je bent spontaan

Je kunt jezelf gemakkelijk presenteren en mensen overtuigen

Je bent levendig en ondernemend

Valkuil van extravert zijn

De grootste valkuil voor een extravert is rusteloosheid, doordat je altijd bezig moet zijn en prikkels wilt hebben. Je vermijdt het om alleen te zijn en daardoor heb je moeite om je te ontspannen.

Je vindt het moeilijk om niets te doen. De leegte ga je al snel vullen door iets te gaan doen in de buitenwereld.

Omdat je zo snel bent in je denken ben je geneigd oppervlakkig te blijven en te snel beslissingen te nemen of met een mening te komen. Je hebt moeite om je voor langere tijd te concentreren.

In het contact met anderen vind je het heerlijk om te praten en de aandacht naar je toe te trekken maar heb je moeite om te luisteren.

Door altijd maar door te gaan, ben je gevoelig voor een burn-out.

Uitdaging extraverten

Momenten van stilstaan in lassen; letterlijk om tot rust te komen en figuurlijk om het contact met jezelf te voelen en het contact met je emoties.

 De belangrijkste verschillen tussen introverte en extraverte mensen

De manier waarop ze energie opladen; alleen zonder prikkels tegenover in de buitenwereld met veel prikkels.

De reactie op prikkels; vermoeiend tegenover verfrissend

Het vergaren van kennis; oppervlakkig en veel kennis tegenover een focus op een paar onderwerpen en verdiepen

Reflecteren: in de diepte tegenover in de breedte

Extraverte mensen worden over het algemeen overgewaardeerd en introverte mensen ondergewaardeerd. Dat heeft er mee te maken wie opvalt en hard genoeg schreeuwt de meeste aandacht krijgt.

Extraverte mensen houden ervan om hardop na te denken, te sparren en te brainstormen, daarentegen hebben introverte mensen veel denktijd nodig voordat ze iets zeggen.

Nieuwsgierig hoe introvert en/of extravert je bent?

Ja, ik meld me aan voor de test
Ben ik meer introvert of meer extravert?

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je meer extravertheid ontwikkelen? Met andere woorden wil je jezelf meer laten zien.

Wil je meer introvertheid ontwikkelen? Met andere woorden meer rust in jezelf vinden.

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

Wat levert het je op?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Meer innerlijke rust
INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl