You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Introverte mensen: Stille waters hebben diepe gronden

Introverte mensen: Stille waters hebben diepe gronden

Hoe moet je als introvert mens leven in een extraverte wereld

Aanpassen of verdwijnen

In onze westerse samenleving is er veel waardering voor mensen die extrovert zijn, zich profileren en wedijveren. Alsof het leven een gevecht moet zijn en je alleen voor vol wordt aangezien als je overal zichtbaar bent. Introverte mensen zijn vanuit deze visie zwak, niet goed genoeg of zelfs ongewenst. Ze worden onder druk gezet om zich aan te passen en zich te ontwikkelen tot extraverte mensen. Hoe ga je hier mee om? Pas je je aan of probeer je zoveel mogelijk te verdwijnen?

Wat is de betekenis van introvert?

Het belangrijkste kenmerk van introvert zijn is dat je energie krijgt uit jouw innerlijke wereld van ideeën, concepten, gevoelens en waarnemingen. Je kunt gemakkelijk overweldigd en overprikkeld raken door alle indrukken in de buitenwereld. Dat kan heel vermoeiend zijn. Je kunt daardoor geïrriteerd raken of het gevoel dat je murw geslagen bent.

Introvert zijn is een onderdeel van wie je bent. Het is geen ziekte en het is ook geen verlegenheid, hooggevoeligheid of sociale angst. Dat wil niet zeggen dat ze niet samen kunnen gaan. Je kunt introvert, verlegen en bang zijn voor contact. Als je je een schaal voorstelt dan sta je ergens op die schaal. Het betekent niet dat je daar vast zit. Je kunt leren om te bewegen naar de kant van extravert gedrag. Maar je zult je daar nooit helemaal thuis voelen. Het is belangrijk dat je weet wat je nodig hebt om het beste tot je recht te komen.

Er is niets mis met je,  je bent gewoon introvert. Het is een enorme opluchting als je je niet meer op hoeft te houden of doen alsof je extravert bent. Dat begint er mee dat je je eigen introverte behoeftes begrijpt en je jezelf accepteert zoals je bent.

Jouw werkwijze kan heel frustrerend zijn voor extroverten, vooral op het werk, bijvoorbeeld bij het plannen van projecten. Je wilt de stappen eerst doordenken en onderzoeken wat de obstakels kunnen zijn, terwijl een extrovert al halverwege is. Extroverten moeten leren dat introverten tijd nodig hebben om een mening te vormen en uit te spreken.

Er zijn veel misvattingen over introverten.

Veel mensen denken dat introverte mensen een teruggetrokken leven leiden. Maar dat hoeft helemaal niet. Je vindt introverten in alle lagen van de bevolking, alle leeftijden, en alle mogelijke functies. Een introverte persoon kan net zoveel ambitie hebben als een extravert persoon. Misschien nog wel meer omdat ze door hun behoefte om zich in materie te verdiepen uitgroeien tot top professionals. De misverstanden die er zijn hebben er mee te maken dat introverten tijd nodig hebben om na te denken. Dat kan geïnterpreteerd worden als afstandelijk, onverschillig of desinteresse. Het tegendeel is waar want door na te denken over zaken zijn ze juist bezig met hun omgeving. Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk bij introverten omdat ze denken dat ze iets achterhouden. Vooral de extraverten kunnen zich hieraan irriteren omdat ze gelijk een reactie willen.

Een andere misvatting is dat introverte mensen niet sociaal zijn maar dat is niet waar. Je bent sociaal met mensen waar je je fijn bij voelt, niet in grote groepen. Je houdt niet van babbeltjes maar van een goed of een intiem gesprek.

Het verschil met verlegen mensen is dat het bij verlegen mensen eerder gaat om een gebrek aan zelfvertrouwen of een minderwaardigheidsgevoel in de sociale omgang. Ze kunnen het idee hebben dat anderen van alles over hun denken in negatieve zin.

Het verschil met hoog gevoelige mensen is dat hoog gevoelige mensen een hekel hebben aan groepen omdat ze door hun sterke intuïtie veel waarnemen en ervaren op een gevoelsmatig niveau.

Een aantal kenmerken die introverte mensen typeert:

Je houdt van een omgeving met weinig prikkels.

Je hebt een rustige plek nodig om zaken te overdenken

Wanneer je teveel zaken tegelijkertijd gaat aanpakken raak je overvoerd en word je onrustig. Dan kun je je niet meer concentreren.

Je houdt ervan om je te verdiepen in een paar onderwerpen

Je hebt het liefst een paar goed vrienden waarmee je diepgang en intimiteit kunt ervaren

Je houdt ervan om op informatie te herkauwen als koeien in de wei.

Je hebt er een hekel aan om onderbroken te worden wanneer je geconcentreerd aan het werk bent

De kracht van introvert zijn

Je verdiept je graag in gerichte onderwerpen met een sterke focus en behoefte aan verdieping

Jouw creativiteit wordt geactiveerd doordat je je graag in iets verdiept.

Je hebt doorzettingsvermogen om iets te onderzoeken of problemen op te lossen

Je kunt mensen verrassen met jouw rijke kennis

Je hebt een onafhankelijke geest. Je bent meestal niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Je hebt een sterk zelfreflectie vermogen doordat je over veel zaken nadenkt ben je ook geneigd over jezelf na te denken.

Valkuil voor introverten

Je kunt de neiging hebben om te voorzichtig of passief over te komen.

Je hebt moeite om stelling in te nemen wanneer je niet zeker bent van je zaak.

Je laat weinig non/verbale expressie zien, waardoor anderen geen idee hebben hoe je erbij zit.

Je hebt de neiging om oogcontact te vermijden omdat je je dan beter kunt concentreren op je gedachten en wat je wilt zeggen.

Je kunt er gesloopt uit zien als je te lang in een groep aanwezig bent of als je onder druk staat

Je komt traag op gang in een gesprek

Je wordt over het hoofd gezien.

Wanneer je aarzelend met jouw inbreng komt kan jouw expertise gewantrouwd worden. Of een extrovert denkt dat je het achterste van je tong niet laat zien. Er kan een onbegrip ontstaan waarom je niet gewoon meedoet. Men kan denken dat je niet betrokken bent of dat je geen bijdrage wilt leveren. Je inbreng wordt niet serieus genomen wanneer je aarzelend je mening naar voren brengt.

Uitdagingen voor een introvert mens

Grenzen stellen aan jouw sociale contacten zodat er een goede balans ontstaat tussen tijd alleen doorbrengen en tijd met anderen in de buitenwereld doorbrengen

Jouw vermogen vergroten om  je op de schaal te verplaatsen naar meer extrovert gedrag als dat nodig of zinvol is

Dat je laat zien wat je bezig houdt

Dat je laat zien waar je goed in bent

Hoe je je energiepeil goed kunt managen

6 Praktische Tips voor introverte mensen om je balans te houden tussen tijd alleen en tijd met anderen

Tip 1    Word je bewust van energieslurpers

Met andere woorden; welke activiteiten kosten veel energie. Dat merk je wanneer je moe en geïrriteerd raakt of je niet meer kunt concentreren.

Word je bewust van de symptomen die aangeven dat je bij moet komen, zoals de neiging om je terug te trekken en wat ik hiervoor aangaf; moeite om je te concentreren.

Tip 2    Time management.

Maak een prioriteiten lijst. Wanneer er teveel drukke activiteiten op staan, verplaats er een aantal zaken naar een ander moment. Kun je in een activiteit een pauze inlassen?

Als het gaat om sociale activiteiten vraag jezelf af hoe belangrijk deze activiteit is en wat deze activiteit van je vraagt. Bijvoorbeeld wordt er een actieve bijdrage van je verwacht of kun je je op de achtergrond houden? Zijn er mensen die het belangrijk vinden dat je komt? Wat je ook kunt onderzoeken is hoeveel mensen er komen en of er mensen zijn die je kent, waar je je bij op je gemak voelt.

Tip 3    Zorg voor momenten om op te laden

Onderzoek waar en hoe je kunt opladen. Wat zijn jouw beste oplaad momenten; alleen in een kamer, naar muziek luisteren, in de natuur, sporten, naar buiten staren etc.

Tip 4    Schat in wat bepaalde situaties van je vragen.

Op een gegeven moment kun je inschatten wat bepaalde situaties van je vragen. Als je de hele dag in een vergadering zit dan weet je zeker dat je in de avond niet meer uit wilt gaan, waar veel mensen zijn. Des te meer bewustzijn je hebt des te beter kun je een week overzien. Wanneer je dan uitgenodigd wordt om mee te gaan naar een sociale bijeenkomst kun je van te voren inschatten of je daar geestelijke ruimte voor hebt.

Tip 5    Leer Nee te zeggen met behoud van een goede relatie

Grenzen stellen en zorg dragen voor je eigen behoeften is voor veel mensen al een uitdaging. Omdat dit vaak lastig is wordt er geïrriteerd ‘nee’ gezegd want je voelt je er ongemakkelijk of schuldig bij. Wat je vergeet is het effect op de ander. Je komt over als een kil iemand die geen interesse heeft in zijn medemens terwijl het tegendeel waarschijnlijk waar is. Het helpt als je laat merken dat je het waardeert dat je uitgenodigd wordt en dat je graag had willen komen. Maar…… en dan komt een leugentje om bestwil. De bestwil voor een goede relatie.

Tip 6    Minder moeten van jezelf

Ga eens voor jezelf na wat je allemaal moet van jezelf om bij de extroverte wereld te horen. Kun je daar wat eisen laten vieren?

Ik moet overal heen waar ik voor uitgenodigd wordt, veranderen in: Als het niet heel belangrijk is mag ik vriendelijk nee zeggen

Ik moet tot het einde blijven, veranderen in; Ik mag na een half uur/ uur weer weg gaan, zolang als ik het zelf nog aangenaam vind

Ik moet erbij horen, veranderen, Ik hoef niet overal bij te horen. Gun jezelf de tijd om de kat uit de boom te kijken

Ik moet genieten omdat anderen zichtbaar genieten, veranderen in, ik mag sociale bijeenkomsten vervelend of vermoeiend vinden

Misschien ook interessant voor jou het artikel:

De ultieme oplossing om relatieproblemen te voorkomen met jouw extroverte of introverte partner

Nieuwsgierig hoe introvert en extravert je bent? 

Doe de test:

Ja, ik meld me aan voor de test
Ben ik meer introvert of meer extravert?

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je loskomen van jouw belemmeringen om jezelf meer te laten zien?

Training Wie ben ik?

Met maximaal zes deelnemers onderzoeken we de betekenis die je uit jouw levensgeschiedenis kunt halen. Het is een enorme meerwaarde om de verhalen van anderen te leren kennen, omdat het twee kanten op werkt. Op de eerste plaats heb jij een frisse, andere kijk op het verhaal van je medecursisten. Op de tweede plaats houden zij jou die spiegel voor en krijg jij daardoor nieuwe inzichten over jezelf. Door met elkaar verhalen te vergelijken zie je wat bijzonder is aan jouw geschiedenis.

Op deze manier ga je ontdekken wat jouw drijfveer is om tot een zinvol leven te komen.

In een klein groepje krijg je alle aandacht en expertise van mij om antwoorden te krijgen op jouw vragen.

Lees meer over deze training van drie losse dagen. Wie ben ik?

Woon je te ver weg maar wil je hier wel mee aan de slag gaan? Of wil je liever in je eigen tempo online leren om meer jezelf te zijn?

Dan is de onlinecursus Ontspannen jezelf zijn wellicht iets voor jou

Meer info vind je hier

 

Wil je liever een intensieve individuele begeleiding?

Dat kan ook. Mijn praktijk is in Amersfoort. Neem contact met mij op via het contactformulier

Wil je eerst een (gratis) kennismakingsgesprek om te kijken wat het beste bij jou aansluit?

Neem contact met mij op via het contactformulier

 

Ben je een professional die met mensen werkt of leidinggevende?

De training Wie ben ik?, is onderdeel van de Basisopleiding Emotioneel Meesterschap. In de opleiding leer je een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij jezelf en bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft bijna dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl