You are here: Home » Artikelen over liefde » De ultieme oplossing om relatieproblemen te voorkomen met jouw extraverte of introverte partner

De ultieme oplossing om relatieproblemen te voorkomen met jouw extraverte of introverte partner

Omgaan met verschillen in relaties betekent dat er nogal wat uitdagingen zijn.

Meestal voelen we ons aangetrokken door mensen die tegengesteld aan je zijn. Dus een extravert persoon voelt zich aangetrokken door de rust en diepgang van de introvert en de introvert voelt zich aangetrokken door de levendigheid en wellicht avontuurlijkheid van de extravert. Het is ook heerlijk voor een introvert als de extraverte partner alles regelt en organiseert als dingen gedaan moeten worden in de buitenwereld.

Wat zijn de uitdagingen en valkuilen wanneer een introverte persoon samenleeft met een extraverte partner?

Als introverte partner kun je je overdonderd voelen door jouw extraverte partner. Als extraverte partner kun je het gevoel hebben dat je de motor bent van de relatie en altijd en overal het initiatief moet nemen. Als introverte partner heb je behoefte aan intimiteit. Dat is voor extraverte mensen vaak lastig en kwetsbaar. Hij/zij praat niet zo gemakkelijk over gevoelens en kan het moeilijk vinden om eigen behoeftes te verwoorden.

Hoe voorkom je irritaties, verwijten, beschuldigingen, ruzies, kritiek, of dat je elkaar gaat negeren?

Het eenvoudige antwoord is door elkaar te gaan begrijpen. Een relatie goed onderhouden is niet gemakkelijk. Door verschillende verwachtingen, karakters en behoeftes kunnen voortdurend misverstanden of irritaties ontstaan. De extraverte partner wil van alles ondernemen, ontdekken en meemaken en de introverte partner wil liever thuisblijven en een goed boek lezen of lekker in de tuin werken.

Ken elkaars verschillen en probeer deze niet te veranderen

In plaats van elkaar te willen veranderen, wat bijna iedereen verwacht van de ander is het de grootste uitdaging om het anders zijn van je partner te zien als een kans om van te leren. Dat klinkt misschien oneerlijk of heb je helemaal geen zin in maar ik geloof dat het de meest praktische oplossing is. Er zijn mensen die geloven dat je je partner moet zien als jouw spirituele leraar. Maar dat hoeft voor mij niet, ook al zit er wel wat in. Je kunt je natuurlijk afvragen wat je van je partner kan leren. Want door de verschillen heeft hij of zij iets wat jij niet hebt en niet kunt. Ik begrijp dat dit spirituele idee ook heel veel weerstand op kan roepen. Ik houdt zelf meer van een nuchtere kijk op deze emotionele band die je met elkaar hebt. Je houdt van elkaar (hopelijk), je voelt je tot elkaar aangetrokken (of ooit) maar er zijn verschillen die tot vreselijke conflicten kunnen leiden.

Hoe voorkom je dat?

Stop met vechten en elkaar verwijten maken of elkaar de schuld geven

Stop er ook mee om het gedrag van je partner te zien als een aanval op jouw persoonlijkheid of dat hij of zij met opzet zich zo gedraagt om jou dwars te zitten. Dat is in 99% van de gevallen niet aan de hand. Dat je dat zo ervaart komt omdat de ander tegengestelde behoeftes heeft. Als jij graag van alles onderneemt en je partner wil thuisblijven dan kan dat voelen alsof hij/zij je dwarsboomt. Stop met deze gedachtes of andere gedachtes als, je houdt niet echt van me als je niet meegaat of niet thuisblijft. Ik ben niet goed genoeg voor je dat je steeds op stap wilt. Je vat de verschillen persoonlijk op.

STOP MET DEZE NEGATIEVE GEDACHTES EN HET PERSOONLIJK MAKEN

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens samen deelt en bespreekt.  De gesprekken zal jullie dichterbij elkaar brengen.

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

De introverte man met een extraverte vrouw

Als introverte man kun je je overweldigd en geïntimideerd voelen door jouw extraverte vrouw. Ik ga uit van heterostellen maar voor homostellen kun je onderzoeken in welke combinatie je je het meest herkent.

Hans is al meer dan 30 jaar getrouwd met zijn extroverte Margriet. De eerste confrontatie kwam toen ze een jaar getrouwd waren. Margriet vond Hans een slappeling die moeilijke situaties uit de weg ging en niet voor haar op kwam. Ze zocht een krachtige man die haar beschermde, terwijl ze dat als extroverte vrouw helemaal niet nodig had.  Hans vond het daarentegen heel vermoeiend dat ze altijd op stap wilde en op bezoek bij elke verjaardag van een familielid. En dat was vaak want ze kwam uit een grote familie. Ze vond dat hij het niet kon maken om niet mee te gaan dat zou uitgelegd worden als desinteresse en als afwijzing van haar familie. Het gevecht liep uit op; waarom ga je niet mee en van zijn kant; waarom blijf je niet eens een keer thuis. Ze probeerden elkaar tegemoet te komen en te veranderen maar dat was een doodlopende weg. Hans vond het verschrikkelijk al die verjaardagsfeestjes met veel lawaai en babbeltjes die nergens over gingen en mijn schoonzus werd er gek van als ze thuis moest blijven. Hans maakte het liefst muziek alleen in zijn zelfgemaakte studio op zolder. Daar vertoefde hij het liefst. Hij voelde zich hier wel schuldig over en zij voelde zich schuldig dat ze geen thuiszittende vrouw was.

Hun relatie kwam op een punt dat ze geen heil meer zagen in hun huwelijk. Beiden branden af door dingen te doen die ze vervelend vonden en beiden voelden ze zich voortdurend bekritiseerd. Beiden hadden ze het gevoel dat ze niet tot hun recht kwamen en dat ze niet goed waren zoals ze waren. Je wilt in een relatie niet steeds het gevoel hebben dat je niet goed bent zoals je bent.

Wat zorgde ervoor dat ze niet uit elkaar gingen?

In een eerste goed gesprek zonder verwijten en beschuldigingen, bespraken ze wat hun verwachtingen waren aan het begin van het huwelijk en hoe deze verwachtingen eindigden in frustratie, irritatie en teleurstelling. Vervolgens gingen ze na wat nu precies de verschillen in hun persoonlijkheid waren; Introvert en extrovert.

Wat betekent het als je deze verschillen gaat accepteren?

Is er dan nog sprake van een relatie?

Wat is er nodig om te ervaren dat er nog een relatie is?

Wat is de bandbreedte om mee te veren met de ander, zonder verwijt.

Het is een mooi ideaal wanneer je in een gelijkwaardige relatie probeert af te stemmen op elkaars behoeftes, want dan heb je het gevoel dat je partner om je geeft. Maar is dat voor jullie haalbaar?

Spreek een vast tijdstip af in de week dat jullie met elkaar gaan praten.

Gesprek 1

Welke verwachtingen had je in het begin van de relatie?

Welke rol of gedrag verwachtte je van je partner?

Wat heb je van je ouders geleerd? Spelen bepaalde normen en waarden een rol in jouw verwachtingen?

Spreek maximaal 30 minuten zonder dat je elkaar onderbreekt. Nadat een van jullie is uitgepraat gaat de ander het verhaal samenvatten. Het lijkt wat geforceerd maar het is heel belangrijk omdat je je dan echt gehoord voelt. En je kunt verkeerd gehoorde zaken recht zetten. Ga niet in discussie, in verdediging of in gevecht.

Je mag de komende week reageren op het verhaal van je partner in de zin van, wat het effect van het verhaal op jou is. Dus niet vanuit verwijt of negatieve kritiek maar vanuit het effect op jou. Wat het met jou heeft gedaan; bijvoorbeeld, verbazing, pijnlijk, schuldgevoel etc.

Gesprek 2

Bespreek wat je elkaars sterke punten vindt en waar je in het begin van de relatie op bent gevallen en wat het effect op jou was. Wat deed dat met jou. Wat kreeg je van je partner door hoe zij/hij is.

Gesprek 3

Een gesprek over gemis, pijn en teleurstelling zonder elkaar te verwijten. Bespreek wat je door de verschillen hebt gemist maar ook wat jouw uitdaging is. Wat kun je van elkaar leren?

Voor de extraverte partner is het vaak een uitdaging om tijd en rust te nemen om samen te zijn en even niets te moeten. Voor de introverte partner is het vaak een uitdaging om meer te delen en zich meer en vaker uit te spreken en samen er op uit te gaan.

Gesprek 4

Bespreek hoe je allebei omgaat met je uitdaging. Als het moeilijk gaat bemoedig elkaar in plaats van kritiek te geven. Kijk hoe je elkaar kunt helpen. Geef complimenten voor de moeite die je partner doet om elkaar beter te begrijpen en voor de motivatie om te willen veranderen. Bijvoorbeeld: Ik vindt het fijn dat je vertelt over….. of Ik vindt het fijn dat je even de rust en tijd neemt om naar mij te luisteren. Wordt de tijd goed verdeeld tussen vertellen en luisteren? Hier ligt natuurlijk een megagrote valkuil voor beiden.

Gesprek 5

Ga brainstormen over uitjes waar je samen plezier aan beleefd. Als dat moeilijk is om dat jullie verschillen zo groot zijn, maak dan beiden een lijstje met favoriete uitjes. Die geef je aan elkaar en vervolgens kijk je bij welke uitjes je de minste moeite mee hebt en je bereid bent om mee te gaan omdat je je partner daar een groot plezier mee doet.

Eens per week/maand een gesprek plannen

Steeds weer is het een uitdaging de wereld van elkaar te begrijpen. Dat begint bij nieuwsgierigheid en betrokkenheid. Twee belangrijke voorwaarden om überhaupt een relatie in stand te houden. Bevraag elkaar; hoe is het voor jou wanneer…… Wat vind je er leuk aan of niet leuk aan. Zo kun je leren genieten dat je partner ergens van geniet.

 Veel succes!

Marja

PS Misschien ook interessant voor jou het artikel over: Introvert mensen: Stille waters hebben diepe gronden

 

Heb je te vaak ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Probleemloos communiceren met je partner

Willen jullie alles uit je relatie halen?

En inzicht krijgen wat nodig is om optimaal van elkaar te kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

 

Heb je behoefte aan relatie coaching?

Ik, Marja Postema help jullie graag om je relatieproblemen op te lossen

Lees meer over relatiecoaching

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl