You are here: Home » Artikelen over liefde » Wat is ware liefde?

Wat is ware liefde?

“Niets, zo blijkt uit onderzoek, is zo vitaal voor ons gevoel van welbevinden als het gevoel van verbondenheid, van te worden geliefd en lief te hebben, van ons deel te voelen van een groter geheel.”

David Servan-Schreiber

Ware liefde is groter, omvattender en van groot belang voor ieder van ons op aarde, want door haar vreugdevolle warmte voedt het onze ziel.

De eerste onvoorwaardelijke liefde ontvang je in verbinding met je moeder

De liefde van je moeder uit zich in de uitwisseling van blikken, geluiden en liefkozingen, wanneer je nog een baby bent. Deze (nog) onvoorwaardelijke liefde is nodig, zodat je een fundamenteel gevoel van eigenliefde ontwikkelt en je leert te hechten. Helaas zijn ouders ook maar mensen en zijn ze lang niet altijd in staat deze onvoorwaardelijke liefde te geven of vast te houden. In deze bijzondere relatie tussen ouder en kind zijn het vaak de ouders die weer leren liefhebben door de onvoorwaardelijke liefde van het kind.

De basis voor het leren geven en ontvangen van liefde in je volwassen leven, wordt in de kindertijd gelegd. Door de ouderlijke liefde krijg je het gevoel, dat je iemand bent om van te houden en automatisch krijg je de behoefte om liefde te geven. Wanneer je jezelf aan de ander geeft, is het fijn als de ander je kan ontvangen.

Op mijn twintigste kreeg ik een dochter. Ik was min of meer geschokt door haar levendigheid en door alle emoties die als vuurwerk uit haar knalden. Iets wat ik zelf met de jaren was kwijtgeraakt. Ik schrok van haar heftigheid en voelde de neiging dit te willen inperken. Maar ik realiseerde me dat zij normaal was en ik niet. Dus ik dwong mezelf om haar heftigheid in liefde te ontvangen. Door haar realiseerde ik me, dat ook in mij een emotionele wereld schuilging.

Wanneer een kind zich veilig heeft kunnen hechten aan de moeder en zich vervolgens langzaam van haar heeft kunnen losmaken, kan het vol vertrouwen de wereld verkennen. Dit is een essentiële ontwikkeling, omdat het er enerzijds voor zorgt dat je een gevoel van eigenwaarde ontwikkelt, waardoor je gezonde relaties kunt aangaan. Anderzijds zorgt het ervoor dat je nieuwsgierigheid ontwikkelt, zodat je de wereld om je heen wilt verkennen.

Moederliefde behelst een toegenegen liefde. Er is een toegewijde, onzelfzuchtige activiteit voor nodig die ‘altijd en overal’ paraat staat. Of ze nu zin heeft of niet ze moet elke nacht wel opstaan om bij haar huilende kind te kijken, ze moet het elk moment van de dag in het oog houden, en leren haar eigen vermoeidheid, ongeduld, woede en frustratie te beheersen.”

Karen Armstrong Uit: Compassie

 Je oefent het eerste met liefdesgevoelens in de relatie met je ouders.

Deze ervaring is een belangrijke imprint voor latere liefdeservaringen; op welke partners je valt, de manier waarop je liefde geeft en ontvangt, of je je kunt hechten en de mate van vertrouwen die je hebt in de liefde van je partner.

Elke relatie is een uitdaging om elkaar op een volwassen manier lief te hebben, waarbij je elkaar de ruimte en vrijheid geeft om te mogen zijn wie je bent, met al je eigenaardigheden.

In een volwassen liefdesrelatie claim je niet, eis je niet en domineer je niet. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je vaak onbewust hoopt dat je geliefde het kinderlijke gemis aan onvoorwaardelijke liefde zal vervullen. Het kan een proces van jaren zijn om tot een volwassen relatie te komen. Volgens Iteke Weeda, hoogleraar emancipatievraagstukken, zijn liefdesrelaties niet bedoeld voor blijvend geluk, maar voor het contact maken met en oplossen van oude pijn. Liefdesrelaties zijn volgens haar oefenplekken, die je uitnodigen om aan jezelf te gaan werken.

Volwassen liefde heeft een functionele kant

Je vult elkaar aan in kwaliteiten en je deelt de verantwoordelijkheid voor een gezin en huishouden. Als je een arm nodig hebt voor troost en steun, dan hoef je niet ver te zoeken. Wanneer je op een donkere winteravond thuiskomt, terwijl de kaarsjes branden en de maaltijd op tafel staat, is er een liefdesdaad verricht en hoef je niet eenzaam met een diepvriesmaaltijd apathisch voor de tv te zitten zappen.

De liefde kan zich verdiepen, doordat je lief en leed met elkaar deelt.

Je vertrouwen kan groeien in de uitwisseling van liefde, zodat er een balans ontstaat tussen geven en nemen. De liefde uit zich meestal in dagelijkse kleine gebaren: een knuffel, samen genieten van je kind, hond, poes of lekker voor elkaar koken. Ik bewonder de mannen die meegaan met hun vrouw om kleren te kopen, maar tegelijkertijd vraag ik me bij de aanblik van hun gezicht af of dat een vrijwillige keuze is. Op den duur weet je steeds beter waarvan de ander houdt en waarvoor hij/zij gevoelig is, en leer je rekening met elkaar te houden. Een stabiele relatie geeft je geborgenheid, gezelligheid en inspiratie om je te ontwikkelen. Maar in een langdurige relatie kan de hartstocht verdwijnen en de sleur zijn intrede doen, doordat de liefde vanzelfsprekend is geworden. Je hoeft je partner niet meer voor je te winnen. Je vertrouwt erop dat hij/zij blijft. Het ene paar neemt hiermee genoegen, voor een ander paar is het een reden de relatie te beëindigen. Weer anderen gaan aan de slag om de relatie nieuw leven in te blazen.

Wil je weten hoe je meer diepgang krijgt in je relatie? Lees artikel

Voel je weer verbonden met je partner met behulp van de Relatiescan

De Relatiescan bestaat uit 30 vragen die je eerst voor jezelf invult en vervolgens samen deelt en bespreekt.  De gesprekken zal jullie dichterbij elkaar brengen en meer diepgang in de relatie brengen.

 

Ja, ik meld me aan voor de Relatie scan

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Heb je te vaak ruzie met je partner?

Om ruzie te kunnen voorkomen moet je wel met elkaar kunnen praten.  Wanneer dat lukt, ervaar je een diepe emotionele band. Met behulp van de online cursus Probleemloos communiceren met je partner leer je om gestructureerd in alle rust, aandacht te besteden aan jullie relatie.  Samen werk je aan het herstellen en versterken van de wederzijdse liefde.

Probleemloos communiceren met je partner

 

Willen jullie alles uit je relatie halen en inzicht krijgen wat nodig is om optimaal van elkaar te kunnen genieten?

De online Relatie jaartraining voor meer verbinding krijg je een jaar lang ondersteuning voor een duurzame liefde.

De ultieme online relatie jaartraining

Heb je behoefte aan relatie coaching?

Ik, Marja Postema help jullie graag om je relatieproblemen op te lossen

Lees meer over relatiecoaching

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl