You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Zelfcompassie, de weg naar zelfacceptatie

Zelfcompassie, de weg naar zelfacceptatie

Ik hou van je = Ik hou van mij

Als ouders hun kinderen het gevoel geven dat ze van ze houden en ze, wanneer ze verdrietig of bang zijn, worden getroost, leren ze hun ouders vertrouwen. Telkens als een moeder haar huilende baby oppakt en wiegt, zal het kind het gevoel krijgen dat de wereld een veilige plek is en dat het bij mama terechtkan als het steun nodig heeft. De ouders zijn dan een veilige basis van waaruit ze nieuwsgierig de wereld kunnen gaan verkennen. Bieden ouders nu eens wel en dan weer niet steun of zijn ze kil en afwijzend dan ervaren kinderen hun ouders als niet veilig. Ze vertrouwen niet dat hun ouders er zullen zijn als ze troost of steun nodig hebben. Het gevolg kan zijn dat ze moeite hebben om de wereld te gaan verkennen.

De eerste ervaringen in relatie tot de ouders laat een diepgeworteld, onbewust beeld achter of we geliefd zijn en wat we kunnen verwachten in de wereld. Of we ons vrij kunnen voelen of dat we op onze hoede moeten zijn. Het laatste zorgt voor chronische, vaak onbewuste, emotionele stress en een gebrek aan zelfcompassie.

Als kinderen een veilige hechting hebben ervaren, hebben ze het gevoel dat ze het waard zijn om van te houden en dat ze op steun en troost van anderen kunnen rekenen. Ze zijn ook in staat tot het ervaren van liefde voor zichzelf: zelfcompassie

Een liefdevolle relatie leidt tot herstel van vertrouwen

Een liefdevolle relatie kan je helpen om te ervaren dat je wel degelijk iemand bent om van te houden en dat je kunt vertrouwen op troost en steun. Maar gelukkig ben je niet afhankelijk van een partner om een positief beeld van jezelf te ervaren. Je kunt leren om jezelf steun, troost en liefde te geven. Je kunt zowel degene zijn die lijdt en degene die troost geeft. Bijvoorbeeld door jezelf vast te houden en liefdevol tegen jezelf te praten.

Verander zelfkritiek in zelfcompassie

Door een gebrek aan steun en troost in de kindertijd is de kans groot dat je als kind hebt gedacht dat je niet iemand bent om van te houden. Om jezelf te beschermen tegen mogelijke afwijzing of kritiek, ben je een innerlijke criticus gaan ontwikkelen, die je bij het minste geringste kritiek geeft. Op deze manier hoop je de kritiek van anderen voor te zijn. Dat is begrijpelijk maar niet bepaald liefdevol. De innerlijke criticus is wellicht al zo’n vanzelfsprekend onderdeel van je, dat je het niet eens in de gaten hebt wanneer je jezelf op je donder geeft. Let de komende tijd eens extra op wat je tegen jezelf zegt en ervaar hoe naar en onvriendelijk de woorden zijn. Je kunt tegen de innerlijke criticus praten. Zeg dat je zijn of haar intentie begrijpt maar dat het niet meer nodig is om dat je prima in staat bent voor jezelf te zorgen.

Het is een uitdaging om een beroep te doen op een deel in jou die je met zelfcompassie benaderd.

Ga op zoek naar de stem van zelfcompassie.

Misschien ken je iemand die liefdevol praat en kun je deze persoon in gedachten voor je zien. Hoe kun je op een hartelijke, vriendelijke manier begripvolle dingen tegen jezelf zeggen? Vraag een vriend(in) om met je mee te denken. Maak een lijst met liefdevolle opmerkingen die je tegen jezelf kunt zeggen in situaties waar je niet uit de verf kwam, iets bent nagelaten, je iets fout hebt gedaan of bent vergeten. Van die onhandige of onoplettende dingen die we allemaal wel eens doen.

Ga op zoek naar affirmaties die je een positief gevoel geven over jezelf.

Verander negatief verwoorde eigenschappen in positief verwoorde eigenschappen.

Een aantal coach cliënten vertelden dat ze als kind te horen kregen van hun ouders dat ze zo moeilijk waren. Sommigen kregen dat later ook te horen in hun relatie. Toen we dat zijn gaan analyseren werd duidelijk dat het gedrag dat door de ander ervaren werd als moeilijk, eigenlijk nieuwsgierigheid was en soms ook een scherp waarneming. De ander voelde zich dus min of meer bedreigd, geconfronteerd of ongemakkelijk. Je gaat de wereld vanuit een geheel ander perspectief zien als je begrijpt welke bril de ander op heeft, wanneer diegene jou negatief beoordeelt.

Een ander woord dat regelmatig voorbijkomt is “lui”. Ik geloof zelf niet zo in het woord lui. Het is interessant om te onderzoeken wat je voelt en wat je behoefte is wanneer je jezelf veroordeelt als “lui”.  Meestal komt daaruit; ik voel me moe of ik heb behoefte om dingen te laten bezinken of ik heb behoefte om even niets te doen.

We kennen allemaal wel het negatief beladen woord “egoïstisch”. “Wees niet zo egoïstisch.” Dit is een hele effectieve manipulatie strategie wanneer je wilt dat iemand iets voor je doet en diegene zegt nee. Veel mensen hebben in hun jeugd te horen gekregen dat ze niet zo egoïstisch moeten zijn, dat ze aan anderen moeten denken. De innerlijke criticus gebruikt dit om ervoor te zorgen dat je behulpzaam bent. Het kan nogal een verandering zijn als je besluit dat je niet egoïstisch bent maar dat je iets doet of laat uit zelfliefde.

Het accepteren van jezelf met al je normale, menselijke beperkingen

De innerlijke criticus kan als een hete adem werken die boven op je zit bij elke mogelijke misstap, Wat is een misstap? Een misstap is eigenlijk het normale leven waarin je niet perfect bent. Je hebt even niet gehoord wat je gesprekspartner zei, want je dwaalde af in je gedachten, is voor de innerlijke criticus al een misstap. Sommigen hebben naast de innerlijke criticus ook een Pleaser ontwikkeld, die ervoor moet zorgen dat iedereen je aardig vindt. Het is een extra strategie om te voorkomen dat je wordt afgewezen. Heel vermoeiend.

De uitdaging is om al die ongemakkelijke situaties waarin je het gevoel hebt dat kritiek op de loer ligt, te aanvaarden zoals het is, zonder oordeel. Je nieuwe motto wordt; “Het is zoals het is”.

Zelfreflectie moment aan het eind van de dag.

Sta de komende tijd elke dag even stil bij de momenten waar je je vervelend over voelde en jezelf om veroordeelde. Oefen acceptatie; ‘Het is zoals het is.’ Oefen zelfcompassie; ‘Ik was iets vergeten, dat was vervelend maar kan gebeuren.’ ‘Ik was geïrriteerd, dat is niet fijn maar wel begrijpelijk.’ Ik ben niet volmaakt en erger mij aan sommige mensen. Dat is een normale menselijke reactie. Het is niet het einde van de wereld.” Je kunt erkennen dat het leven moeilijk is en dat je niet alles onder controle kunt hebben.

Verander je negatieve zelfbeeld

Misschien besef je het nog niet, maar wanneer je zo hard bent tegen jezelf, kun je ervan uitgaan dat je een negatief zelfbeeld hebt. Ons zelfbeeld ontstaat in de kindertijd. Wanneer je weinig bevestiging, aandacht en liefde hebt gehad, heb je als kind geconcludeerd dat je niet de moeite waard bent, dat je er niet toedeed of zelfs dat je waardeloos bent. Dit is het fundament waarop je strategieën bouwt om wel geliefd en gewaardeerd te worden. Je kunt besluiten dat je goed bent zoals je bent.

Lees mijn andere artikelen over zelfbeeld.

Ruimte geven aan emoties en gevoelens.

Wanneer je last hebt van een innerlijke criticus, een Pleaser of een Perfectionist, allemaal delen die je willen helpen om niet afgewezen of bekritiseerd te worden, kom je niet aan jezelf toe. Je bent bezig met goed doen, beter doen en je stemt je voortdurend af op anderen. Maar wat jij voelt krijgt geen aandacht. De kans is groot dat jouw gevoelens in de kindertijd ook geen of weinig aandacht hebben gehad. Terwijl emoties en gevoelens je juist dichter bij jezelf brengen. Het is een uitdaging om meer stil te staan bij jouw gevoelens en bij je behoeften.

Vraag jezelf gedurende dag regelmatig af; “Wat voel ik nu”?

Hoe voelt het als je jezelf kritiek geeft?

Wat kun je doen om je fijner te voelen?

Zelfcompassie is een krachtige vorm van emotionele intelligentie

Je vergroot je vermogen om jezelf te accepteren en jezelf lief te hebben. Daarmee vergroot je ook je vermogen om anderen te accepteren met hun beperkingen.

Wat kun je doen om je gelukkiger te voelen?

Je kunt je gevoel van tevredenheid en geluk vergroten door dankbaar te zijn voor wat je hebt en wie je bent, moeilijke situaties niet moeilijker te maken, jezelf niet negatief met anderen te gaan vergelijken en te genieten van het leven.

Sta de komende tijd eens stil aan het einde van de dag of bespreek aan tafel met je gezinsleden wat fijne momenten waren en waar je plezier aan beleefde. Wanneer je het dagelijkse nieuws bijhoudt over alle ellende in de wereld, dan kun je zo tientallen zaken opnoemen waar je dankbaar voor kunt zijn. Genieten hangt nauw samen met dankbaarheid. Door meer zelfcompassie toe te passen kun je gemakkelijker genieten van je leven.

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit een positief zelfbeeld?

Door je familiegeschiedenis te onderzoeken, kun je helder krijgen welke loyaliteiten je belemmeren om jezelf te zijn. Als je wilt begrijpen waarom je steeds in dezelfde ongelukkige patronen terechtkomt, is het zinvol je te verdiepen in het verleden om je te bevrijden van oude loyaliteiten.

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl