Van een negatieve naar een positieve kijk op jezelf
Waarom is een positief zelfbeeld belangrijk?
Door een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf. Daardoor is het gemakkelijker om angst te overwinnen en uitdagingen aan te gaan. Door een positief zelfbeeld ben je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Je wordt niet belaagd door overmatig zelfkritiek. Dat maakt het leven heel wat aangenamer en gemakkelijker.
Vind je uitdaging
Omdat een negatief zelfbeeld meestal jong is ontstaan is het onderdeel van je basishouding geworden. Dat kun je niet even deleten, maar je kunt wel je focus verleggen naar een positief zelfbeeld. Uiteraard moet dit gevoed worden door positieve input. Als je helder hebt welke denkbeelden jouw negatief zelfbeeld in stand houden, weet je ook welke gedachten er nodig zijn om een positief zelfbeeld te voeden. Bijvoorbeeld
- ‘Ik beteken niets’ wordt ‘Ik heb betekenis’ of ‘Ik ben OK’
- ‘Ik ben nergens goed in’ wordt ‘Ik heb bijzondere kwaliteiten zoals….’
- ‘Niemand vind mij aardig’ wordt ‘Er zijn verschillende mensen die mij graag mogen’
- ‘Ik moet me aanpassen’ wordt ‘Ik mag zijn zoals ik ben’
Bij deze voorbeelden heb je in één zin helder wat de kern van het negatieve zelfbeeld is en door het tegenovergestelde te benoemen weet je wat de uitdaging is. Dus bedenk welke negatieve kernzin voor jou van toepassing is en bedenk vervolgens wat het tegenovergestelde hier van is.
Hoe verander je een negatief zelfbeeld in een positief zelfbeeld?
Het negatief zelfbeeld is vaak stevig verankerd in jezelf. Stel je bent rond de dertig. Vergelijk een boom van dertig jaar eens met een boompje van een jaar. Dat betekent dat je niet om die boom van dertig jaar heen kan en dat je dat kleine boompje extra voeding moet geven om snel te kunnen groeien. Met andere woorden het gaat niet vanzelf. Maak een scheiding tussen jou zelf en dit oude negatief zelfbeeld. Je bent meer dan dit negatieve beeld. Je gaat je er niet meer 100% mee identificeren. Je gaat je meer verbinden met het deel dat positief over jezelf denkt en gemakkelijker in beweging komt. Focus op positieve gevoelens, gedachten en gedrag. Het lijkt in het begin wat overdreven en niet geloofwaardig. Dat is een fase waar je doorheen moet. Des te vaker je zaken positief benadert des te eerder ga je het geloven. Benoem positief gedrag:
- Ik ben behulpzaam, aardig want voorbeeld.
- Ik kan goed organiseren want…..
- Ik geniet van fietsen, wandelen
- Ik ben OK
Door positief over jezelf te denken ga je je beter voelen. Daardoor krijg je meer zin om iets te ondernemen of initiatieven te nemen. Je doorbreekt een negatieve cirkel. Volg je verlangens. Hoe wil je dat jouw leven erover vijf jaar uitziet? Visualiseer je verlangens en ervaar hoe dat voelt. Dat kan een sterke motivatie zijn.
Van het positieve zelfbeeld waarheid maken
Dit positieve beeld heeft input nodig. Dat zal in het begin hard werken zijn, omdat je gewend bent je doen en laten negatief te beoordelen. Stel je voor dat je tijdens het negatieve oordelen een zwarte bril op hebt. Het gaat er om dat je een andere bril op zet, rood, blauw, het maakt niet uit. Kies een kleur waar je vrolijk van wordt. Door deze bril bekijk je jouw doen en laten op een positieve manier. Stel dat je afwachtend bent in een gesprek dan kun je ook zeggen dat je goed over zaken na wilt denken voordat je met je mening komt, maar je kunt daardoor waarschijnlijk ook goed luisteren. Neem steeds aan het eind van een dag jouw activiteiten door d.m.v. jouw gekleurde bril. Het zal eerst geforceerd voelen en klinken. Het deel in jou dat negatief is zal het onderuit willen halen, maar dat moet je niet toestaan. Beëindig je evaluatie met tegen jezelf te zeggen dat je trots bent op jezelf.
Je stemt je gedrag overeen met jouw positieve gedachten
Stel je voor hoe iemand met een positief zelfbeeld zich gedraagt. Iemand met een positief gevoel over zichzelf spreekt zich uit, zegt wat hij wil en wat hij niet wil, reageert spontaan, heeft plezier. Ook al voelt het nog niet helemaal zo en is het spannend, ga je eerder iets zeggen of vragen, enthousiast ergens over zijn, een initiatief nemen. Door je anders te gedragen ga je je anders voelen en heb je weer een ervaring waar je positief en trots op kunt zijn. Het enige wat nodig is, is het verlangen om je goed te willen voelen en de moed om het aan te gaan.
In plaats van kritiek geef je jezelf complimenten
Wellicht denk je dat je eerst grote stappen moet zetten voordat je een compliment verdient, maar dat is ook maar een opvatting. Je mag doen wat je wilt dus je mag jezelf zoveel complimenten geven als je wilt voor de kleinste dingen. Eigenlijk voor alles waar je jezelf positief over beoordeeld verdiend een compliment, maar ook voor al die kleine momenten waarin je je nek uitstak. Dat kan zijn dat je een vraag stelde, je mening gaf of een voorstel deed, iemand hielp.
Genieten van zijn in plaats van doen
Mensen met een negatief zelfbeeld zijn eigenlijk altijd kritisch naar zichzelf. Dat maakt het moeilijk om te genieten of je trots te voelen. Je kunt niet vaak genoeg tegen jezelf zeggen dat je goed bent zoals je bent, dat betekent dat je niet altijd hoeft te presteren maar ook gewoon mag zijn en genieten van het moment, van de zon, de natuur, het lezen van een boek, het uitgaan met vrienden.
Inspiratieboekje
Koop voor jezelf een mooi schrijfboekje waarin je al je positieve ervaringen en de complimenten die je jezelf geeft, beschrijft. Het staat nu zwart op wit en is een gegeven wat je niet meer kan worden ontnomen. Wanneer je de neiging hebt om weg te zakken in een negatief beeld, kun je jezelf opbeuren door al deze positieve gebeurtenissen en gevoelens te lezen.
Doe de gratis Zelfbeeld test waarin je een spiegel voorgehouden krijgt.
Wat levert het op om meer jezelf te zijn?
- Een gevoel van eigenwaarde.
- Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
- Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
- Zelfvertrouwen in je mogelijkheden
Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit een positief zelfbeeld?
Training Wie ben ik?
Met maximaal zes deelnemers onderzoeken we de betekenis die je uit jouw levensgeschiedenis kunt halen. Het is een enorme meerwaarde om de verhalen van anderen te leren kennen, omdat het twee kanten op werkt. Op de eerste plaats heb jij een frisse, andere kijk op het verhaal van je medecursisten. Op de tweede plaats houden zij jou die spiegel voor en krijg jij daardoor nieuwe inzichten over jezelf. Door met elkaar verhalen te vergelijken zie je wat bijzonder is aan jouw geschiedenis.
Op deze manier ga je ontdekken wat jouw drijfveer is om tot een zinvol leven te komen.
In een klein groepje krijg je alle aandacht en expertise van mij om antwoorden te krijgen op jouw vragen.
Lees meer over deze training van drie losse dagen. Wie ben ik?
Woon je te ver weg maar wil je hier wel mee aan de slag gaan? Of wil je liever in je eigen tempo online leren om meer jezelf te zijn?
Dan is de onlinecursus Ontspannen jezelf zijn wellicht iets voor jou
Wil je liever een intensieve individuele begeleiding?
Dat kan ook. Mijn praktijk is in Amersfoort. Neem contact met mij op via het contactformulier
Wil je eerst een (gratis) kennismakingsgesprek om te kijken wat het beste bij jou aansluit?
Neem contact met mij op via het contactformulier
Ben je een professional die met mensen werkt of leidinggevende?
De training Wie ben ik?, is onderdeel van de Basisopleiding Emotioneel Meesterschap. In de opleiding leer je een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij jezelf en bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:
BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS