You are here: Home » Artikelen over in je kracht staan » Hoe bevrijd je jezelf van gepieker?

Hoe bevrijd je jezelf van gepieker?

We piekeren wat af in de hoop dat al dat gepieker ons verlossing brengt of antwoorden geeft op nare situaties, waar we mee in onze maag zitten. Maar het brengt ons juist verder van huis.

Wat houdt piekeren in?

Piekeren is een manier van denken waarin je verdwaalt. Het is een doolhof waaruit je geen uitweg meer vindt. Je draait in rondjes. Vervolgens bouw je steeds meer stress op omdat je geen uitweg kunt vinden, waardoor je je machteloos gaat voelen en wellicht in paniek raakt.

In veel gevallen ga je piekeren wanneer er iets naars gebeurt in je leven of wanneer je een teleurstelling of  tegenslag meemaakt. Eigenlijk heeft iets je geraakt of gekwetst. Maar in plaats van geruststelling of het vinden van een oplossing, zit je vast in cirkels van gedachten die nergens toe leiden. In je hoofd speelt de nare situatie zich telkens weer opnieuw af. Je bedenkt allerlei scenario’s waarin het anders had kunnen lopen.

Als ik maar………….dan……………

Wat zijn de symptomen van piekeren?

Je bent voortdurend aan het denken over de situatie

Je hebt geen oplossing

Je vraagt je af waarom dit is gebeurt

Je vraagt je af of je dit had kunnen voorkomen

Je wordt onrustig van al dit denken

Je kunt niet meer ontspannen en genieten

 

Wat is het effect van piekeren?

Het gepieker houdt je uit de slaap en verstoort je concentratie.

Het gepieker leidt tot negatieve gedachten en wanhopige gevoelens.

Omdat het moeilijk is om het gepieker te stoppen loop je het risico om naar andere middelen te zoeken, zoals drinken, overeten of andere zinloze afleidingen om maar verlost te zijn van het gepieker.

Je blijft hangen in negatieve gedachten

Je voelt je hulpeloos en wanhopig en maakt je zorgen

Het vreet energie

Het tast je vermogen aan om rationeel problemen op te lossen

Het tast je concentratievermogen aan

De mensen in je omgeving kunnen je niet bereiken en verliezen hun geduld wanneer je hun advies niet aanneemt. Op een gegeven moment ervaren ze jouw gepieker als gezeur of vinden ze dat je in het slachtofferschap blijft hangen. Wat eigenlijk ook waar is.

Jouw zelfbeeld trilt op zijn grondvesten

Een andere reden waarom het moeilijk is om het piekeren los te laten is dat jouw zelfbeeld wordt aangetast. Bijvoorbeeld je ziet jezelf als iemand die succesvol is en vervolgens krijg je ontslag. Het lukt je niet om een nieuwe baan te krijgen. Jouw beeld staat nu ter discussie. Ben je wel succesvol of ben je nu een looser?

Onbewust willen we voldoen aan bepaalde verwachtingen. Vaak zijn deze verwachtingen al jong ontstaan. Voor jou zijn ze vanzelfsprekend. Maar nu het leven anders loopt krijg je deze verwachtingen als een boemerang terug doordat je denkt dat je nu niets waard bent of een mislukking bent.

 

Hoe bevrijd je jezelf van gepieker?

Herken en erken dat je aan het piekeren bent

Je kunt totaal vastgeklampt zitten aan het gepieker omdat je absoluut een oplossing wilt vinden, die er niet is. Neem even afstand en neem dit waar in jezelf. Dus herken dat je aan het piekeren bent en dat dit je geen oplossing gaat geven.

Maak contact met je gevoel

Wanneer het gepieker een reactie is op een pijnlijke ervaring, tegenslag of een teleurstelling vermijd je dat je gaat voelen wat deze ervaring gevoelsmatig met je heeft gedaan. Je wilt niet voelen. Met het piekeren blijf je in je hoofd zitten. Als je dat loslaat komen de gevoelens vanzelf: verdriet, teleurstelling, onmacht, boosheid, angst. Het kan van alles zijn. Het is spannend om hierbij te blijven. Vooral wanneer je dat niet gewend bent.

Laat ik je geruststellen: emoties hebben een natuurlijke verloop, ze komen en gaan. Het piekeren houd dan vanzelf op. Dat is een wonderbaarlijke ervaring

Kalmeer jezelf

Zelfkalmering is elke activiteit die je ontspanning en plezier geeft zoals muziek luisteren, met dieren omgaan, in de tuin werken, een bad nemen, wandelen, mediteren, yoga of een massage nemen. Kies wat bij jou het beste werkt. Bij de een werkt muziek het beste omdat het een sterke invloed op je gemoedsrust heeft. Bij een ander werkt ontspanningsmassage het beste omdat de aanraking het lichaam geruststelt en daarmee de geest.

Wanneer je overstuur bent gaat je ademhaling sneller en wordt oppervlakkiger. Door je ademhaling bewust te vertragen en te verdiepen, breng je je lichaam tot rust. Zoals je weet zijn lichaam en geest met elkaar verbonden. Op deze manier krijgt je geest de boodschap dat je  je kunt gaan ontspannen. Je stress vermindert hier door.

Sluit je ogen dicht. Adem langzaam en diep in via de neus. Leg je hand op je buik terwijl je inademt en voel hoe je buik uitzet en bij de uitademing weer naar binnen beweegt. Tel de ademhaling bij elke inademing. Op deze manier kun je vanuit concentratie ademhalen.

Deel je zorgen met een vriend(in)

Deel je zorgen met iemand waar je kwetsbaar bij kunt zijn. Zeker niet iemand die met snelle zogenaamde oplossingen komt. Maar iemand die je uitnodigt om stil te staan bij jouw gevoelens. Dus iemand waar je bij kunt ontspannen en iemand die goed kan luisteren.

Herken en erken dat je aan bepaalde verwachtingen moet voldoen

We hebben allemaal een zelfbeeld waaraan we onbewust voldoen. Bijvoorbeeld dat je niet mag falen, dat alles perfect moet zijn of dat je alles aan moet kunnen.

Lees hier meer over in de volgende artikelen:

Afleiding kan tijdelijk goed werken om je los te maken van het gepieker

Ga iets doen wat je leuk vindt om te doen of wat je volledige aandacht vraagt. Dat kan zijn dat je naar een spannende film of serie gaat kijken of dat je een ingewikkelde puzzel gaat maken of gaat sporten.

Heb je ondersteuning nodig?

Lukt het je niet om het gepieker los te laten of heb je moeite om bij je gevoelens te komen?

Ik help je graag.

Wil je een gratis adviesgesprek neem contact met me op via het contactformulier.

Een andere optie is de  online cursus Ontspannen jezelf zijn waarin je leert om ongezonde verwachtingen los te laten.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl