You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Hoe werken emoties

Hoe werken emoties

In dit artikel leg ik je uit hoe emoties werken.

Zonder dat je het echt in de gaten hebt heb je de hele dag door emoties en gevoelens. Meestal heb je een strategie ontwikkelt om je er niet bewust van te zijn,  bijvoorbeeld door de emoties te onderdrukken of te vermijden.

Het onderdrukken van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid, het beperkt je in sociale relaties en in de kwaliteit van leven. Daarnaast kan het leiden tot cynisme,  vervreemding of depressie. Er zijn veel manieren om niet te hoeven voelen. Zo kun je emoties weg rationaliseren of bagatelliseren.

Wil je ontdekken welke strategie jij hebt om emoties te vermijden?

Stuur mij de lijst met 17 strategieen om emoties te vermijden

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Gevoelens die je probeert te onderdrukken houden juist langer aan.

Helaas zijn emoties sterker dan jouw wil. Dat je emoties niet echt kunt onderdrukken is ook wetenschappelijk aangetoond. Emoties zoeken op een andere manier een weg in jouw lichaam. Des te groter jouw verzet, des te groter zal de tegendruk zijn. Wellicht in de vorm van vermoeidheid, depressie, irritatie of spanning in je lichaam. Je denkt dat je overweldigd wordt door emoties maar jij bent het die dit zelf veroorzaakt. Stel je voelt veel spanning (=angst) voor een belangrijk gesprek of een presentatie.  Vervolgens wil je van deze spanning afkomen. Je wilt het van je afslaan. Je probeert het te negeren. Niets werkt. Je kunt emoties niet tegenhouden of controleren. Waarom doen we dit? Het grote antwoord is we willen geen spanning, pijn of andere onaangename gevoelens ervaren. We willen ons goed voelen, zeker van onszelf en gelukkig zijn. Ik ga je belangrijke informatie geven over emoties.

Wat is een emotie?

Hoe werkt het?

Wat is een valkuil bij emoties

Emotie is een golfbeweging

Veel mensen zijn bang dat ze verdrinken in hun gevoelens maar een emotie heeft een natuurlijke verloop. Net als een golf zwelt het aan en laat het los. Dat kan van een paar seconden tot een paar minuten duren. Wanneer je deze natuurlijke beweging tegen houdt, krijg je past problemen. Het vraagt wat uithoudingsvermogen om een gevoel van angst, onzekerheid, machteloosheid, verdriet, jaloezie of boosheid uit te houden.  Maar als je deze werking eenmaal in de gaten hebt zal het je geen enkele moeite meer kosten.

Emoties activeren bepaalde gedachten

Ga maar na voor jezelf wanneer je ergens tegen op ziet (=angst) ga je al snel bedenken wat als het niet goed gaat dan…….  Maar elke situatie die een tegenslag of jouw leven uit balans brengt kan leiden tot ramp gedachten. Wat als  mijn partner mij verlaat….. Angst gedachten leiden vaak tot rampscenario’s.

Wanneer je boos bent komen er vanzelf gedachten om de boosheid om te zetten in actie; ik zal diegene wel eens de waarheid zeggen, ik pik dit niet etc. Gevoelens van boosheid leiden vaak tot oordelen over anderen en het bedenken van wraakacties.

Schuld en schaamte gevoelens kunnen leiden tot zelfkritische gedachten; wat ben ik stom geweest, dat had ik niet moeten doen.

Zowel rampgedachten als oordelen genereren opnieuw emoties. Op die manier kom je in een oneindige loep terecht. Je hebt het idee dat je vast zit in emoties of dat de emoties jou gevangen houden maar het tegenovergestelde is waar. Jij zorgt er zelf voor dat deze emoties zich herhalen door jouw gedachten.

Emoties maken zich kenbaar in jouw lichaam

Angst verkrampt je lichaam; je krijgt buikpijn, wordt misselijk of je voelt spanning in je hele lichaam. Bij boosheid stijgt je adrenaline, je wordt heet, je voelt de spanning in je hele lichaam. Bij schaamte lijkt het alsof het bloed uit je lichaam trekt, je voelt je verlamd. Verdriet komt omhoog uit je buik en wil je via je ogen je lichaam verlaten door te huilen. Als je dit tegenhoudt voel je spanning in je keel (een brok in je keel) of achter je ogen.

Emoties zetten ons aan tot actie

(emoverre = emotie in beweging)  Angst waarschuwt ons voor een dreiging, woede zet ons aan om te vechten tegen een bedreiging, verdriet helpt ons om verlies en teleurstelling te verwerken, schaamte en schuld helpt ons om geaccepteerd te worden door de groep waar we bij horen. Emoties hebben dus een functie. Dit klinkt heel aannemelijk maar wat als de angst niet reëel is en de woede gebaseerd is op een misverstand en jouw schuldgevoel is aangepraat. De impulsen waartoe een emotie je aanzet is lang niet altijd een constructieve keuze

Conclusie

Emoties en gevoelens maken zich dus kenbaar in je lichaam. Ze activeren ons manier van denken. Bij onaangename emoties ga je al snel op een onaangename manier denken. Pessimistisch en negatief. Emoties zetten aan tot actie maar dat is gevaarlijk als dit voortkomt uit verkeerde aannames die je hebt.

Wil je een idee hebben hoe je met emoties omgaat?

Vraag de gratis emotionele intelligentie test aan:

 

Test je Emotionele Intelligentie
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan zich gemakkelijker verplaatsen in de emoties van anderen.

Daardoor verbetert de kwaliteit van je relaties. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd leer je jezelf beter kennen en krijg je meer vat op je emoties.

 

Training Emoties wat moet ik ermee?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

In drie losse dagen behandelen we alles wat je over emoties moet weten en word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat en met die van de ander.

Meer info over de training

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is? Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl