You are here: Home » Artikelen over vreugde en geluk » Wat belemmert jouw geluk?

Wat belemmert jouw geluk?

 

Je gelukkig voelen en plezier kunnen ervaren zijn als vitamines voor je ziel.

Het helpt je mentale en emotionele weerstand te vergroten, zodat je goed met tegenslag om kunt gaan en het geeft je een gevoel van zelfvertrouwen, waardoor het makkelijker is om mensen te ontmoeten en uitdagingen aan te gaan. Iemand die plezier heeft, is toegankelijker voor anderen en gemakkelijker in de omgang. Mensen komen eerder naar je toe, om iets met je te delen en om samen plezier te hebben.

Gelukkig zijn beïnvloedt je fysieke gezondheid in positieve zin. Vreugde geeft naast een fijn gevoel ook energie en zin om activiteiten te ondernemen.

Heb je moeite om je gelukkig te voelen?

Herken je dat, dat je je over het algemeen  neutraal voelt; niet gelukkig en niet ongelukkig. Wanneer je een succes hebt, spring je niet in de lucht van vreugde maar ervaar je het meer gelaten. Soms lijkt het of geluk je overkomt, je wordt verliefd of krijgt een top baan, maar vaak komt het geluk je niet vanzelfsprekend aanwaaien. Je verdient te weinig, je kunt de juiste partner niet vinden of je bent bang om je saaie baan los te laten. Je worstelt misschien met angsten om initiatieven te nemen en voelt je onzeker over je kwaliteiten. Het kan ook zijn dat je helemaal niet weet wat je gelukkig kan maken.

Wat kan het geluksgevoel belemmeren?

We leven in een maakbare samenleving, waarin ons word voorgehouden dat alles mogelijk is, als je maar je best doet. Zo fixeren we ons steeds meer op grote beloftes; een droombaan, een droom huis, een droom relatie, een droomvakantie en het grootste plasma scherm. We zien steeds minder het kleine geluk van dagelijkse fijne momenten; een goed gesprek, mooie bloemen, lekker eten, je hond die blij is om je te zien, vrienden die met je meeleven. Aan de ene kant jagen we het geluk na en aan de andere kant gaat het aan ons voorbij, door al dit gejaag. Wanneer we ons even niet lekker voelen, zijn er allerlei snelle oplossingen voor handen; winkelen, televisie kijken, roken, eten, drinken en seks. In de reclames wordt ons voorgehouden dat er altijd iets is om je op te peppen en dat je daar recht op hebt of omdat je het jezelf gunt. Je wordt niet gelukkiger door het aantal vluchtige geluksmomenten te verhogen. Het is vrij gemakkelijk om meer te eten, drinken, snoepen en shoppen. Maar daar voel je je eerder slecht door, omdat je je hebt laten gaan en deze vormen van kortstondige vreugde zullen je nooit een echt goed gevoel geven over jezelf.

Het zijn aan de ene kant de dagelijkse, gemakzuchtige verleidingen die je weerhouden je algemene geluksgevoel onder de loep te nemen en daarnaast zijn het vaak saboterende patronen die er voor zorgen dat je het gevoel van gelukkig zijn, niet kunt omarmen.

Wellicht herken je je in een van de onderstaande belemmerende patronen:

  • Je legt voortdurend de lat hoog. Dus het maakt niet uit wat je bereikt, het kan altijd beter.

  • Je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen. Wanneer zij tevreden zijn, ben jij tevreden. Maar dat maakt je niet blij, het maakt je eerder gespannen in afwachting van goedkeuring.

  • Je bent rationeel ingesteld en hebt niets met emoties. Dat maakt het moeilijk om plezier te ervaren.

  • Je vindt jezelf niet echt de moeite waard, daardoor stel je je vaak kleiner op.

  • Je bent heel kritisch, wellicht naar anderen maar vooral naar jezelf. In wezen heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, zoals je bent.

  • Je wilt alles perfect doen, daardoor ben je bang om fouten te maken en te falen.

  • Je voelt je overal verantwoordelijk voor en je hebt het gevoel dat anderen je nodig hebben. Dat kan een last zijn.

  • Je hebt last van onverwerkt verdriet. Dat kan zijn het verlies van een dierbare persoon of iets anders dat je dierbaar was. Het drukt je stemming.

  • Je gaat er vanuit dat het leven altijd tegenzit.

  • Je bent wantrouwig ingesteld naar alles en iedereen.

  • Je hebt het gevoel dat je geen invloed hebt op je leven, dat maakt dat je alles gelaten accepteert.

  • Je bent vaak onzeker over je mogelijkheden.

De meeste patronen worden door angst aangestuurd; de angst om te falen, niet goed genoeg te zijn, niet serieus genomen te worden, te worden afgewezen of de angst er niet bij te horen. Daarnaast worden ze aangestuurd door je manier van beoordelen en interpreteren van situaties. De kans is groot dat een bepaalde veronderstelling, bijvoorbeeld, ‘ik ben niet interessant’, er voor zorgt dat je bang bent om contact te leggen. Vervolgens heeft de gedachte en de emotie effect op je gedrag. Wanneer je bang bent om contact te leggen zul je eerder sociale situaties vermijden.

Gelukkig voelen was niet een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven vanaf mijn jeugd. Wanneer je de leeftijd hebt bereikt dat je je ouders niet meer de schuld kan geven en zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk zijn er verschillende manieren omdat te bereiken. Dat heb ik zelf met vallen en opstaan bereikt en daar help ik je graag mee.

Wil je jouw belemmerende patroon voor eens en altijd achter je laten?

Wil je meer geluk ervaren in je leven?

Individuele coaching

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl