You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Hoe kun je beter omgaan met frustratie?

Hoe kun je beter omgaan met frustratie?

Omgaan met frustratie

Iedereen maakt wel eens een periode mee dat je het niet meer ziet zitten, dat alles je lijkt tegen te werken of dat je niets voor elkaar krijgt. De moed zakt je dan in de schoenen.

Iedereen heeft wel eens klussen waar je enorm tegen opziet en in plaats van het aan te pakken ga je allerlei onzinnige dingen doen. Soms vraagt het leven gewoon even te veel van je en heb je zin om even heel hard te gaan gillen of met borden te gaan gooien of iets dergelijks. Dat kan iedereen eens overkomen en hoort er gewoon bij.

In dit artikel ga ik het hebben over de betekenis van een lage frustratietolerantie en bespreek ik de verschillende oorzaken van een lage frustratietolerantie

Wat is de betekenis van frustratietolerantie?

Als je te vaak het idee hebt, dat niets lukt en je te vaak aan het uitstellen bent en je te vaak denkt dat je wordt tegengewerkt, dan wordt het een probleem en word jij een probleem voor je omgeving. Dan is je frustratietolerantie laag. Dat betekent dat je maar weinig frustratie kunt verdragen.

Bij weinig frustratietolerantie ga je vluchten of vechten

Ieder mens kan instinctmatig gaan vluchten of vechten, net als bij dieren, bij lastige en bedreigende situaties. Het is een overlevingsmechanisme; vechten, vluchten of bevriezen.

Je gaat vluchten bij een lage frustratietolerantie, door je steeds te laten afleiden. Stel je werkt thuis en het lukt niet. Dan zijn er al snel allerlei uitgestelde huishoudelijke taakjes die aantrekkelijk zijn.  Of je ziet ineens leuke YouTube filmpjes voorbijkomen. Of het is prachtig weer en je denkt, laat ik vandaag eens gezond doen en gaan fietsen. Je doet er alles aan om niet geconfronteerd te worden met het gevoel van frustratie dat iets niet lukt.

Maar er zijn ook mensen die gaan eerder vechten bij frustratie dat zaken niet gaan zoals je verwacht. Dan word je boos, ga je het afreageren of geef je alles en iedereen om je heen de schuld.

Ben jij een vluchter of een vechter?

Wat zijn oorzaken van een lage frustratietolerantie?

Frustratie kan ontstaan wanneer je jezelf overschat of onderschat

We hebben allemaal onze kwaliteiten en beperkingen. Tijdens je eerste werkervaring weet je dat meestal nog niet, maar op een gegeven moment loop je tegen je grenzen van je mogelijkheden aan en ontdek je waar je wel en niet goed in bent.

Maar dat wil je niet altijd weten.

Denk je wel eens; Dat doe ik wel even en dan valt het halverwege toch behoorlijk tegen. Je bent te trots om hulp te vragen en dan zit je vast. Als dit vaker gebeurt is het een patroon aan het worden en leidt het tot voortdurende frustratie. De omgeving krijgt steeds meer het idee dat je niet opgewassen bent tegen bepaalde uitdagingen en dat is waarschijnlijk ook zo. Maar zolang je dit niet onder ogen wilt zien lijkt het of je een lage frustratietolerantie hebt. Maar het probleem is dat je geen realistisch zelfbeeld hebt.

Of ben je iemand die zichzelf vaak onderschat?

Ga je er al snel vanuit dat iets je toch niet gaat lukken of dat je het niet kunt?

Het kan zijn dat je je eigen mogelijkheden nog niet goed hebt verkend of je bent bang om fouten te maken (falen) dat je er zelfs niet aan begint. Als je jezelf onderschat, heb je een lage dunk van jezelf of een negatief zelfbeeld en zie je tegen veel dingen op, waardoor je zaken gaat uitstellen of niet aangaat. Je gaat niet solliciteren op een baan die je leuk lijkt. Je gaat niet daten met iemand die je aantrekkelijk vindt. Je gaat niet naar een feestje omdat je denkt dat niemand een gesprek met je aangaat.

Zie je hoe je jezelf tekortdoet?

Je loopt het risico dat je gaat klagen en de wereld de schuld geeft om maar niet te voelen dat je bang bent om stappen te nemen. Het is zinvol om hier hulp bij te zoeken want dit kun je overwinnen.

Ben je iemand die weinig kan hebben?

Weinig kunnen hebben kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je veel stress (emotionele spanning) hebt door bepaalde gebeurtenissen in je leven zoals een scheiding, ziekte, ontslag of veel zorg voor kinderen en ouders, kan de last die je draagt een tijd groter zijn dan wat je aan kunt. In dat geval kun je weinig hebben en raak je snel geïrriteerd of ga je snel huilen, omdat je overbelast bent.

Wanneer je tijdens je hele leven al weinig kon hebben, is het een deel van jouw persoonlijkheid geworden. Dan zou de oorzaak eerder kunnen liggen in een te beschermde opvoeding. Wanneer ouders te veel voor hun kinderen doen en ze voor van alles beschermen, bouw je geen zelfvertrouwen op dat je het leven met zijn kleine en grote obstakels aan kunt.

Daarnaast hebben mensen die last hebben van Post Traumatische Stress een lage frustratietolerantie. Omdat hun zenuwstelsel constant in een staat van alertheid en waakzaamheid is, is er voortdurend te veel spanning in het lichaam. Elke obstakel of tegenvaller geeft, zonder dat je dat in de gaten hebt, een mate van spanning. Wanneer je al overspannen bent, kun je er geen enkele (in)spanning bij hebben. Dat geldt dus ook voor mensen die tijdelijk overspannen zijn of een burn-out hebben.

Overspannen reacties zie je in het verkeer, overal waar mensen haast hebben, overal waar mensen snel geholpen willen worden.

Ben je iemand die weinig motivatie heeft om in beweging te komen?

Motivatie betekent dat je een reden hebt om op te staan. Je hebt zin om naar je werk te gaan of voor je gezin te zorgen. Met andere woorden je hebt zin om te leven. Bij gebrek aan motivatie heb je geen zin om dingen te doen of voel je de zin (het nut) er niet van. Wanneer er vervolgens een beroep op je wordt gedaan of je wordt ergens in tegengewerkt, dan heb je geen emotioneel immuunsysteem opgebouwd en wordt iets snel teveel. In deze staat van zijn heb je weinig frustratietolerantie. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor depressieve buien, dan lijkt de zwaarte van het leven alleen maar toe te nemen.

Perfectionisme leidt tot frustratie want er bestaat geen perfect

Ben je perfectionistisch? Moet je perfect werk leveren? Moet je huis er perfect uitzien? Moet je er zelf perfect uit zien? Moeten je kinderen het perfect doen op school?

Voel je al hoeveel spanning dit geeft. Je stelt hoge eisen aan jezelf en wellicht ook aan je omgeving. Dan is het logisch dat dat allemaal niet lukt want geen mens is perfect en de wereld is ook niet perfect. Dat levert veel frustratie op. Dat levert te hoge verwachtingen op die lang niet altijd uitkomen. Het is dus ook een vorm van zelfoverschatting.

Ben je iemand die hoge verwachtingen heeft?

Verwachtingen van jezelf worden vaak eisen die je aan jezelf stelt zoals, de beste zijn, succesvol zijn of overal tegen moeten kunnen. Daarnaast kun je verwachtingen hebben over het leven, dat het moeiteloos moet gaan of dat alles mogelijk moet zijn. Het beeld van een maakbare samenleving. Als er zaken gebeuren die niet in jouw plaatje passen raak je gefrustreerd. Als je verwachtingen onrealistisch zijn of te hoog gegrepen raak je vaak gefrustreerd.

Ook kun je verwachtingen of eisen aan anderen stellen; hoe mensen met je zouden moeten omgaan en hoe ze zouden moeten zijn, bijvoorbeeld vriendelijk, belangstellend, behulpzaam of verantwoordelijk. Deze verwachtingen worden beïnvloed door de normen en waarden die je aanhangt en kunnen ook wel eens onrealistisch zijn.

 Het risico van klagen bij een lage frustratietolerantie

Los van de verschillende oorzaken van een lage frustratietolerantie, lijkt het vaak een vanzelfsprekende reactie om te gaan klagen. Het is een gevolg van de frustratie die je voelt. Dat is een onaangenaam gevoel want iets lukt je niet of je ziet ergens tegen op. Allerlei gevoelens kunnen zich aandienen; machteloosheid, wanhoop, verdriet, angst en irritatie. En wat doen de meeste mensen dan; klagen en anderen de schuld geven, want je wilt niet het gevoel hebben dat het aan jou ligt. Je denkt: “Dat heb ik weer. Waarom moet mij dat nou overkomen?”

Dat is de ultieme klaagzang van een slachtoffer die er zelf niets aan kan doen.

Blijkbaar is dat makkelijker dan te kijken naar jouw aandeel in dit gebeuren. Natuurlijk zijn we wel eens het slachtoffer van besluiten van de omgeving, maar we hebben het nu over een patroon in je leven waarin je de oorzaak van de lage frustratietolerantie bij anderen legt.

Zoals je ziet zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen bij een lage frustratietolerantie

Jezelf overschatten, jezelf onderschatten, posttraumatische stress, overgevoelig zijn, gebrek aan motivatie, perfectionisme en faalangst, hoge verwachtingen hebben en normen en waarden.

Al deze factoren hebben hun oorsprong in hoe je bent opgegroeid, (behalve PTSS dit kan ook later ontstaan zijn) en dan bedoel ik niet alleen opvoeding. Dat is maar een klein onderdeel.

Vooral tijdens de eerste levensfase (tot 12 jaar) word je gevormd door je omgeving. Als kind is het van levensbelang dat je geliefd en geaccepteerd wordt. Ieder kind zal zich aanpassen aan de omstandigheden.

13 effectieve tips om frustratietolerantie te vergroten.

Per oorzaak krijg je een effectieve tip om frustratietolerantie te vergroten.

Ja, ik ontvang graag de tips
om frustratietolerantie te vergroten

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je fundamenteel je lage frustratietolerantie aanpakken?

Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De opleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

NBTP Nederlandse beroepsvereniging voor Toegepast Psychologen

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl