You are here: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Omgaan met depressie

Omgaan met depressie

Niemand weet precies wat een depressie is en waardoor het ontstaat.

Er is veel geschreven over depressies.  Er zijn veel theorieën en evenveel vormen van medicatie en therapieën. Bij de ene persoon werkt therapie A en bij de ander werkt therapie B. Het vraagt een nederige houding, omdat we zoveel niet weten over de drijfveren van de psyché en de ziel.

Het is de moeite waard om meer inzicht te krijgen in jouw innerlijke drijfveren, blokkades, gewoontes die de kwaliteit van je leven ten goede of ten slechte beïnvloeden.

Andrew Solomon , een Amerikaanse journalist en schrijver, leeft met zware depressies. Hij heeft zijn ervaringen en zijn kennis beschreven in een letterlijk en figuurlijk zwaar boek over alle aspecten van depressie. Zijn inzicht gevende wijsheid zou jou kunnen helpen:

‘Luister naar de mensen die van je houden. Geloof dat zij de moeite waard zijn om voor te leven, zelfs als je dat niet gelooft. Ga op zoek naar de herinneringen die door de depressie zijn weggenomen, en projecteer ze op de toekomst. Wees dapper; wees sterk; slik je pillen. Doe aan lichaamsbeweging, want dat is goed voor je, zelfs als elke stap duizend kilo weegt Eet, zelfs wanneer het voedsel je tegenstaat. Dergelijke vermaningen klinken al te gemakkelijk, maar de zekerste manier om uit een depressie te komen is dat je er een hekel aan krijgt en dat je jezelf er niet aan laat wennen. Blokkeer de vreselijke gedachten die je geest binnenvallen.’

Lijdt eenzaamheid tot depressie of leidt depressie tot eenzaamheid?

 Wanneer je in een staat van depressie bent heb je meestal geen behoefte aan contact met andere mensen, want je hebt het gevoel dat je niets te bieden hebt . Je zult eerder het gevoel hebben dat je een last ben voor anderen of je schaamt je of voelt je schuldig dat je zo weinig te geven hebt. De depressie en je gedachtes hierover zorgen er eerder voor dat je je in eenzaamheid opsluit. Met als gevolg dat vrienden je uiteindelijk verwijten maken dat je alleen maar met jezelf bezig bent.

De invloed van onze huidige samenleving

‘Het tempo van het leven, de technologische chaos, de vervreemding van mensen van elkaar, de ondergang van traditionele gezinsstructuren, de eenzaamheid, de instorting van geloofssystemen (van religieuze, morele, politieke, sociale aard – alle dingen die ooit zin en richting aan het leven leken te geven) – het is allemaal catastrofaal geweest. Depressie is een steeds hogere prijs die onze maatschappij moet betalen. Gelukkig hebben we systemen bedacht om het probleem aan te pakken. We beschikken over medicijnen tegen de organische verstoringen en therapieën die zich bezig houden met de emotionele ontreddering van chronische ziekte.” 

Andrew Solomon

Wil je meer vat krijgen op je emoties?

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties. Dat is vreemd want emoties liggen aan de basis van onze persoonlijkheid en ze dragen zorg voor ons welzijn.

Tijdens de introductietraining Emoties wat moet ik ermee?, leer je in drie losse dagen alles wat je over emoties moet weten, word je je bewust hoe je zelf met emoties omgaat en hoe je omgaat met emoties van anderen.

Meer info over de introductie training

 

Wil je eerst gratis kennismaken om te kijken of dit iets voor je is?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

 

Ben je een professional die met mensen werkt?

Leer een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen zowel bij jezelf als bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

De Basisopleiding Emotioneel Meesterschap voor professionals is geaccrediteerd door verschillende beroepsorganisaties, waaronder:

Het Registerplein (62 registerpunten)

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) (58 punten)

NOBCO Nederlandse Orde van Beroepscoaches (54 p.e. uren)

Wil je eerst gratis kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl