U bent hier: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Omgaan met depressie

Omgaan met depressie

 

Niemand weet precies wat een depressie is en waardoor het ontstaat.

Er is veel geschreven over depressies.  Er zijn veel theorieën en evenveel vormen van medicatie en therapieën. Bij de ene persoon werkt therapie A en bij de ander werkt therapie B. Het vraagt een nederige houding, omdat we zoveel niet weten over de drijfveren van de psyche en de ziel.

Het is de moeite waard om meer inzicht te krijgen in jouw innerlijke drijfveren, blokkades, gewoontes die de kwaliteit van je leven ten goede of ten slechte beïnvloeden.

Andrew Solomon , een Amerikaanse journalist en schrijver, leeft met zware depressies. Hij heeft zijn ervaringen en zijn kennis beschreven in een letterlijk en figuurlijk zwaar boek over alle aspecten van depressie. Zijn inzichtgevende wijsheid zou jou kunnen helpen:

‘Luister naar de mensen die van je houden. Geloof dat zij de moeite waard zijn om voor te leven, zelfs als je dat niet gelooft. Ga op zoek naar de herinneringen die door de depressie zijn weggenomen, en projecteer ze op de toekomst. Wees dapper; wees sterk; slik je pillen. Doe aan lichaamsbeweging, want dat is goed voor je, zelfs als elke stap duizend kilo weegt Eet, zelfs wanneer het voedsel je tegenstaat. Dergelijke vermaningen klinken al te gemakkelijk, maar de zekerste manier om uit een depressie te komen is dat je er een hekel aan krijgt en dat je jezelf er niet aan laat wennen. Blokkeer de vreselijke gedachten die je geest binnenvallen.’

Lijdt eenzaamheid tot depressie of leidt depressie tot eenzaamheid?

 Wanneer je in een staat van depressie bent heb je meestal geen behoefte aan contact met andere mensen, want je hebt het gevoel dat je niets te bieden hebt . Je zult eerder het gevoel hebben dat je een last ben voor anderen of je schaamt je of voelt je schuldig dat je zo weinig te geven hebt. De depressie en je gedachtes hierover zorgen er eerder voor dat je je in eenzaamheid opsluit. Met als gevolg dat vrienden je uiteindelijk verwijten maken dat je alleen maar met jezelf bezig bent.

De invloed van onze huidige samenleving

‘Het tempo van het leven, de technologische chaos, de vervreemding van mensen van elkaar, de ondergang van traditionele gezinsstructuren, de eenzaamheid, de instorting van geloofssystemen (van religieuze, morele, politieke, sociale aard – alle dingen die ooit zin en richting aan het leven leken te geven) – het is allemaal catastrofaal geweest. Depressie is een steeds hogere prijs die onze maatschappij moet betalen. Gelukkig hebben we systemen bedacht om het probleem aan te pakken. We beschikken over medicijnen tegen de organische verstoringen en therapieën die zich bezig houden met de emotionele ontreddering van chronische ziekte.” 

Andrew Solomon

Wat kan de opleiding Emotioneel Meesterschap voor je betekenen?

De opleiding Emotioneel Meesterschap is een gedegen opleiding die je op een diep niveau inzicht geeft  in jezelf en die je helpt om  met emoties om te gaan. Tijdens de opleiding word je bewust van de strategieën die je hebt ontwikkeld in het vermijden van emoties. Het is belangrijk om eerst jouw patronen helder te krijgen, om meer ruimte te kunnen geven aan gevoelens en emoties.

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR IEDEREEN

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Wil je eerst kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

 

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl