You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Waarom is het zo moeilijk om jezelf te zijn?

Waarom is het zo moeilijk om jezelf te zijn?

         Ga je vaak in op allerlei verzoeken?

     Heb je moeite om ‘nee’ te zeggen

Wil je graag anderen helpen?

Wanneer je te vaak instemt, ben je een trouwe hond voor anderen, maar laat je jezelf in de steek.

De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf als je jezelf niet meer aardig vindt. Doordat je geen grenzen aangeeft, raak je overbelast en kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet de hele tijd je best en doet dingen, die je eigenlijk niet wilt doen. Tegelijkertijd mis je steeds meer het plezier in je leven. Misschien krijg je last van sombere buien of ga je piekeren. Om ruimte voor jezelf te kunnen creëren, is het nodig dat je je grenzen aan geeft tegen over anderen. Dat betekent dat je duidelijk zegt wat je niet wilt. Hier ligt vaak het probleem. Je vindt het lastig ‘nee’ te zeggen of op te komen voor jouw wensen.

WAAROM IS HET ZO MOEILIJK OM JEZELF TE ZIJN?

Angst voor afwijzing

Veel mensen laten hun leven leiden door de goedkeuring van anderen. Ze willen koste wat kost aardig gevonden worden. Herken je dat? Door bijvoorbeeld nee’ te zeggen tegen een verzoek, zou men je wel eens heel vervelend kunnen vinden of ze zullen teleurgesteld in je zijn. Dit wil je blijkbaar voorkomen. Hier ligt een diepe kernovertuiging aan ten grondslag, dat je alleen de moeite waard bent, als je het anderen naar de zin maakt. Wanneer je mensen teleurstelt, voel je je totaal afgewezen. Je gaat er vanuit dat afwijzing het allerergste is dat je kan overkomen.

Angst voor kritiek

Weinig eigenwaarde en angst voor kritiek gaan hand in hand. Wanneer je afhankelijk bent van de mening en goedkeuring van anderen, zul je huiveren voor diens kritiek en je onderdanig opstellen. Je gevoel van eigenwaarde ligt in de handen van een ander. Hier ligt een diepe kernovertuiging ten grondslag, dat je niet goed genoeg bent. De focus verleggen van een ander naar jezelf vraagt moed, vooral als je je hier onzeker in voelt.

Angst voor conflicten

Veel mensen hebben angst voor boosheid en ruzie, enerzijds omdat ze ooit te veel hebben meegemaakt en anderzijds omdat ze nooit geconfronteerd zijn met gevoelens van boosheid. De spanning van boze mensen is moeilijk te verdragen. Hierdoor ben je gemakkelijk te manipuleren, vooral wanneer iemand op een dwingende manier aandringt.

Schuldgevoel

Een bekend boek uit de jaren zeventig “Als ik ‘nee’ zeg voel ik me schuldig”, is nog steeds aan de orde van de dag. Schuldgevoel ontstaat, doordat je verkeerde veronderstellingen hebt. Je hebt het idee dat je anderen iets schuldig bent. Dat is meestal niet het geval, maar mensen kunnen je dat gevoel wel geven, bijvoorbeeld wanneer ze zeggen dat ze het zonder jou niet redden. Dat is een van de vele manipulatietechnieken. Blijkbaar ga je ervan uit dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen. Daardoor voel je je snel aangesproken om andermans problemen op te lossen. Daarnaast denk je dat je je keuzes moet rechtvaardigen, voor het geval je voor jezelf kiest. Hierdoor ga je jezelf steeds verdedigen.

Te hoge eisen aan jezelf stellen

Ben je iemand die alles aan moet kunnen?  Een baan en carrière, een leuk sociaal leven en een gezin met kinderen met een huishouden. Wanneer je alles aan moet kunnen, heb je een strenge houding ten aanzien van jezelf. Je mag waarschijnlijk niet zwak zijn. Elk probleem is een uitdaging en niets is te moeilijk om aan te pakken. Wat je vergeet, is dat ieder mens zo zijn kwaliteiten en beperkingen heeft. Voor je eigen welzijn en geluk is het goed om te weten waar je goed in bent en waar niet en te beseffen dat een dag maar 24 uur heeft.

Jezelf willen bewijzen

Vanuit een gebrek aan eigenwaarde of eigenliefde wil je aan de omgeving bewijzen dat je ergens goed in bent of dat je een goed mens bent. Daardoor neem je te veel hooi op je vork en stel je te hoge eisen aan jezelf. Door je bewijsdrang word je perfectionistisch en faalangstig. Je gaat daardoor voorbij aan je grenzen, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Je bent te gericht je op de goedkeuring van je omgeving.

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel

Ben je iemand die zich het lot van anderen aantrekt en zich verantwoordelijkheid voelt voor het geluk van anderen? Een nobele karaktertrek, maar er zit een addertje onder het gras. Al die mensen die zich graag afhankelijk maken of gered willen worden komen op jou af, als bijen op honing. Je bent geneigd daardoor meer te dragen, dan je aan kunt. Op het werk laat je je wellicht verleiden taken van collega’s over te nemen, omdat je je verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat of de tevredenheid van de klant.

In de gratis test je zelfbeeld krijg je een spiegel voor, waarin helder wordt hoe je jezelf ziet.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wil je eindelijk eens tijd hebben voor jezelf?

Ben je het zat om altijd maar anderen te pleasen?

Trekt je lichaam aan de bel?

Wil je van je schuldgevoel af?

Wat levert het op om meer jezelf te zijn?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Wil je de rode draad ontdekken in je leven?

Wil je een andere richting geven aan je leven?

Als je wilt begrijpen waarom je steeds in dezelfde ongelukkige patronen terechtkomt, is het zinvol je te verdiepen in het verleden om je te bevrijden van oude loyaliteiten.

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl