U bent hier: Home » Artikelen over omgaan met emoties » Wanneer ben jij emotioneel manipuleerbaar?

Wanneer ben jij emotioneel manipuleerbaar?

manipulatie technieken
Manipulatietechnieken

We zijn allemaal manipuleerbaar, omdat iedereen een gevoelige snaar heeft. Misschien ga je in de benen voor iemand die zijn charmes in de strijd gooit; je voelt je dusdanig gevleid dat je graag iets terug doet. Of je voelt je aangesproken als iemand op je schuldgevoel werkt. Maar het is ook mogelijk dat je niet tegen de spanning van een mogelijk conflict kunt.

Een manipulator speelt in op jouw angsten, behoeften en onzekerheden. Dat kan op een charmante manier gebeuren maar ook op een intimiderende dreigende manier. Het heet emotioneel manipuleren omdat iemand misbruik maakt van je emotionele kwetsbaarheid; de angst voor afwijzing, kritiek, een conflict of de gevoeligheid voor waardering, bevestiging of acceptatie.
Wanneer je emotioneel gemanipuleerd bent zul je je daar nooit goed over voelen. Er blijft een nare smaak in je mond hangen. Het is nooit fijn als je voelt dat je op de een of andere manier gedwongen werd.

Waar ben jij gevoelig voor?

•Iemand geeft je complimenten, maakt vleiende opmerkingen, spreekt zijn waardering uit over wat je allemaal hebt gedaan, waar je goed in bent, dat je onmisbaar bent etc.
•Iemand is aardig tegen je, haalt koffie voor je, neemt bloemen mee.
•Iemand dreigt met uitsluiting, afwijzing of andere vervelende consequenties. Als je dit niet voor maandag af hebt ga ik je hier niet meer voor vragen. Als je dit niet voor mij wilt doen ga ik jou ook niet meer helpen met… Een van de ergste dreigementen die ik hoorde was: ‘Als je mij verlaat, pleeg ik zelfmoord’.
•Iemand werkt op je schuldgevoel door bijvoorbeeld te zeggen: Je gaat me toch niet vertellen dat je dat nog niet hebt gedaan? of Als je van me hield zou je dat niet doen
•Iemand spreekt je aan op je verantwoordelijkheidsgevoel.
•Iemand stelt zich hulpeloos op en maakt zichzelf kleiner en jou groter.
•Iemand geeft je kritiek op gedrag waar je zelf ook niet trots op bent
•Iemand wordt verongelijkt en boos.
•Iemand dwingt je, eist van je om iets te doen.
•Iemand bagatelliseert het verzoek door te zeggen dat het een kleine moeite is.
•Iemand daagt je uit of je het wel kunt.
•Iemand belooft je iets.
•Iemand chanteert je met iets wat hij van je weet.
•Iemand maakt een normatieve opmerking zoals: Iedereen moet wel eens tegen zijn zin in iets doen of zo doen we dat hier.
•Iemand maakt een kleinerende opmerking zoals: Ik wist niet dat je zo kleinzielig was
•Iemand zegt tussen neus en lippen of je nog even iets wilt doen.
•Iemand imponeert door te strooien met feitenkennis en vakjargon.
•Iemand stelt een retorische vraag; Hier zijn we het toch allemaal over eens

Wanneer iemand je manipuleert, misleidt hij je en verdoezelt de waarheid.
Vaak gebruikt men bepaalde woorden bijvoorbeeld, ‘Wil je dit even doen? De misleiding zit in het woordje even, dat aangeeft dat het niet veel tijd kost. Dezelfde misleiding ontstaat bij het woordje ‘maar’, bijvoorbeeld Het kost je maar 10 minuten. Ik hoef je maar een paar vragen te stellen. Bij deze woorden is het goed om wakker te worden en uit te zoeken hoeveel tijd het in werkelijkheid vraagt.Een andere term dat kan misleiden is ‘echt waar’ bijvoorbeeld Dit is alles wat ik voor je kan doen, echt waar of ‘Ik hou echt van je.’ Ook in dit geval is het goed je intuitie aan te zetten of hier de waarheid wordt misleid. Het woordje ‘toch’ aan het eind van een zin kan heel dwingend zijn. Vaak gebruikt men dit in een vraag. Maar de vraag blijkt geen vraag te zien maar eerder een eis. Bijvoorbeeld , Dat ben je toch met mij eens? Dat vind jij toch ook belangrijk? Of ‘Ben je het ook niet met me eens dat…’? ‘We zijn het hier toch allemaal over eens?’ of ‘Waarom doen we dat morgen niet? Dit zijn retorische vragen; hierin wordt min of meer verwacht het met de vraag eens te zijn of de vraagsteller legt zijn mening op door middel van een vraag, bijvoorbeeld Vind je dat ook een goed voorstel?

Veel mensen vinden het lastig om op een open manier een verzoek te doen. Ze zijn bang voor iemand met een andere mening, voor een mogelijke afwijzing of voor een conflict.

Copyright: Marja Postema      Emotionele Intelligentie Academie

WIL JE VOORKOMEN DAT JE WORDT GEMANIPULEERD?

Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat je gemanipuleerd wordt. Veel mensen beseffen dat niet. Ze begrijpen niet goed wat er gebeurt. Wellicht word je boos, maar een volgende keer kan het weer gebeuren en ga je denken dat er geen eerlijke mensen meer bestaan. Daarom is het belangrijk dat je bewust wordt waardoor jij manipuleerbaar bent.

Lees meer over de irreële veronderstellingen die er voor zorgen dat je een makkelijk prooi bent in het artikel: De geheimen van manipulatie.

Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat er een aantal assertieve rechten zijn, waardoor je weerbaar wordt voor manipulatie. Vraag de Checklist Assertieve rechten aan

Copyright: Marja Postema      www.omgaanmetemoties.nl

Wat kan de opleiding Emotioneel Meesterschap voor je betekenen?

De opleiding Emotioneel Meesterschap is een gedegen training die je op een diep niveau inzicht geeft  in jezelf en die je helpt om  zorg te dragen voor jezelf, voor jezelf op te komen en in je kracht te komen. Tijdens de opleiding word je bewust van de strategieën die je hebt ontwikkeld om geaccepteerd te worden. Het is belangrijk om eerst jouw patronen helder te krijgen, zodat je deze bewust los kunt laten om meer ruimte te geven aan delen van jezelf die nu geen ruimte krijgen.

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR IEDEREEN

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

Wil je eerst kennismaken?

Dat kan. Meld je aan via het contactformulier.

mm

Marja heeft twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' Marja heeft een methode ontwikkeld die zich richt op vier niveaus van leren: rationeel, emotioneel, fysiek en gedragsmatig. Dit leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl