You are here: Home » Mensenkennis voor leidinggevenden » Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?

Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?

Slecht nieuws ziet niet iedereen aankomen

Slecht nieuws op het werk kan zijn dat je tijdelijke contract niet wordt verlengd, dat je onvoldoende functioneert, dat je geen promotie gaat maken of dat je ontslagen wordt. Het slechte nieuws kan iemand in veel gevallen zien aankomen, vooral wanneer het gaat over slecht functioneren en dit al eerder tijdens beoordelingsgesprekken aan de orde is gekomen. In veel andere gevallen heeft iemand het slechte nieuws niet zien aankomen; een contract dat niet wordt verlengd, geen promotie of in het ergste geval ontslag. Slecht nieuws dat onverwacht komt heeft meestal niet met het functioneren van iemand te maken maar eerder met allerlei andere  omstandigheden. In dat geval kan de klap hard aankomen en is de kans groot dat iemand emotioneel reageert. Dat kan variëren van ongeloof, teleurstelling, verdrietig worden of heel boos.

Ongeloof

Iedereen kent wel een situatie waarin er iets totaal onverwachts en vervelends is gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je fiets of nog erger je auto is gestolen. Een menselijke reactie bij dit soort situaties is dat je dit eigenlijk niet wilt geloven. Je denkt dat je je vergist en dat je fiets of auto waarschijnlijk ergens anders staan. Eigenlijk stel je het moment van de waarheid uit waarop je het verlies moet gaan incasseren.

Incasseren van verlies

Het slechte nieuws heeft meestal tot gevolg dat iemand iets gaat verliezen; promotie, vaste baan of zijn baan. Het is een menselijke reactie om emotioneel te reageren op verlies. Dat kan zijn een gevoel van teleurstelling, verdriet of boosheid. De ene persoon begint zachtjes te huilen en een ander schreeuwt je van je stoel. Dat kun je misschien inschatten als je die persoon goed kent. Iemand die gemakkelijk kritiek geeft zou wel eens boos kunnen worden en iemand die je kent als bescheiden of verlegen zal eerder verdrietig worden.

Hulpeloosheid

Wanneer het slechte nieuws iemand overvalt kan hij plotseling allerlei problemen op zich af zien komen; te weinig geld, problemen met het aflossen van de hypotheek, plannen die niet door kunnen gaan of werkloosheid. Daar heeft iemand niet gelijk een oplossing voor. Het is een menselijke reactie om bij het plotselinge besef van problemen die er gaan komen, zich hulpeloos te voelen.

Wil je leren om op een professionele manier met emoties om te gaan in een slechtnieuwsgesprek?

Wil je een idee hebben van jouw soft skills en jouw ontwikkelpunten? Doe de emotionele intelligentie test voor leidinggevenden.

Ja,stuur mij de EQ test voor leidinggevenden
dit veld niet invullen s.v.p.

In een individuele coaching traject kan ik je helpen je soft skills te ontwikkelen.

Emotionele intelligentie coachingtraject

Basisopleiding emotioneel meesterschap voor professionals

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl