You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

 

We leven in een tijd  waarin vrijwel alles maakbaar lijkt en alles moet kunnen.

Als je iets wilt, kun je het bereiken. Je kunt worden wie je wilt zijn, hebben wat je wilt hebben, bereiken wat je wilt bereiken.

Dat is  een gevecht met jezelf om je leven onder controle te krijgen.

Vaak blijft er weinig tot geen ruimte en rust over om stil te staan bij wat je voelt en wat je, buiten praktische zaken, werkelijk bezig houdt. Het wordt steeds moeilijker die rust te vinden. Zelfs de zondagsrust gaat er langzaam aan, door de lokroep van de koopzondagen. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Maar of je daarmee je werkelijk ‘vervuld’ voelt, is maar zeer de vraag. De prijs die je betaald is dat je steeds verder afraakt van wat je voelt en daardoor het contact met jezelf en dieper liggende behoefteskwijt raakt.

Het rationele, controlerende deel in jezelf probeert het emotionele deel te beheersen 

Ieder mens heeft de fundamentele behoefte zich veilig en lekker te voelen. We willen wel fijne gevoelens ervaren; plezier, opwinding, spanning en verlangen. Deze gevoelens geven ons energie en zin in het leven. We willen geen vervelende gevoelens voelen zoals verveling, verdriet, boosheid, angst, wanhoop, schaamte, onzekerheid en machteloosheid. Deze emoties geven spanning en zijn moeilijk om mee om te gaan. Helaas laten gevoelens zich niet zo gemakkelijk negeren en zo begint het gevecht met jezelf.

We kunnen gevoelens onderdrukken, maar daarmee zijn ze nog niet weg. Door de onnatuurlijke, geforceerde scheiding die je hebt leren aanbrengen tussen denken en voelen kan het bijna niet anders dan dat je in zekere zin voortdurend in gevecht bent met jezelf. Het rationele, controlerende deel probeert het emotionele deel te beheersen. Je probeert jezelf als het ware te overwinnen. Je maakt een onderscheid tussen wat je acceptabel vind en wat je afkeurt in jezelf. Ook hier geldt dat je wel een scheiding in jezelf kunt aanbrengen, maar daarmee is het niet wenselijke deel niet verdwenen omdat je het met je ratio aan de kant hebt gezet.
Het kan een uitputtende strijd met jezelf worden. Een strijd tussen wie je wilt zijn en wie je bent. Je wilskracht kan sterk zijn, maar het zal je nooit lukken je gevoelens en gevoeligheden weg te nemen. Je kunt die hooguit tijdelijk onderdrukken of weg redeneren. Je kunt jezelf niet overwinnen, maar je kunt wel leren jezelf te accepteren met al je gevoelens en gevoeligheden.

HOE STAP JE UIT HET GEVECHT MET JEZELF?

Advies 1: Leer beter te luisteren naar je gevoelens

Niemand is emotieloos geboren. In het gezin waarin je bent opgegroeid heb je geleerd hoe je met emoties moet omgaan, deels door waardering en afwijzing en deels door het voorbeeld van je opvoeders. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je veronderstellingen en oordelen ten aanzien van de specifieke emoties. Wanneer je bepaalde emoties afkeurt zul je ze eerst weer moeten erkennen als waardevol voordat je ze kunt ervaren. Er zijn verschillende wegen die leiden naar je gevoelens; via je zintuigen, via je lichaam, en via je  gedachten.

Advies 2: Word je bewust van de functie van je zintuigen

Gevoelens zijn reacties op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en ervaart. Alles wat je zintuiglijk ervaart, reageer je meestal op met een oordeel. Je vindt een schilderij lelijk of mooi, je vindt klassieke muziek een genot om naar te luisteren of een onbegrijpelijke chaos, je vindt stamppot boerenkool lekker of niet te eten, je vindt schaatsen op natuurijs met 10 graden onder nul geweldig of ondragelijk. We beleven al deze zintuiglijke ervaringen verschillend omdat ieder mens zo zijn voorkeur en afkeur heeft. Je kunt je bewustzijn in zintuiglijke waarneming trainen door te kijken, luisteren, proeven en aanraken en jezelf de vraag te stellen hoe beleef ik dit in plaats van wat vind ik hier van.

Advies 3: Leer luisteren naar je signalen in je lichaam

Je lichaam vertelt je voortdurend hoe het met je gaat, wanneer je teveel van jezelf vraagt, wanneer je je grenzen aan moet geven, waar je van geniet en welke beslissingen goed voor je zijn of juist niet.Je hartslag, spierspanning, ademhaling, temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart. Het is de kunst om deze lichaamssignalen te herkennen en er betekenis aan te geven. Maar vaak komen deze lichaamssignalen niet over, ze worden genegeerd of het komt nu even niet uit.  Je hebt niet geleerd om er naar te luisteren of je denkt dat het jou niet aan gaat of  jouw wilskracht bepaald jouw leven. Maar het lichaam laat je nooit in de steek, het weet haarfijn wat je nodig hebt. Je hebt hoofdpijn maar dat komt even niet uit en je neemt een paracetamol. Lekker gemakkelijk. Maar stel dat je even stil zou staan bij de hoofdpijn? Want stilte is nodig om de betekenis te kunnen toestaan en gevoelens te kunnen ervaren.  Stel dat je de hele dag brandjes aan het blussen bent. Je hoofd is overspannen van het bedenken van oplossingen en krijgt pijn. Wanneer je hier bij stil staat, zie je wellicht dat jij je altijd verantwoordelijk voelt.

Advies 4: Word je bewust van de invloed van gedachten op gevoelens

Je kunt veronderstellingen hebben over toekomstige gebeurtenissen, maar ook over gebeurtenissen in het verleden en over een huidige situatie. Dus eigenlijk over alles wat je meemaakt. Deze veronderstellingen roepen bepaalde gevoelens op. Met andere woorden: gedachtes beïnvloeden je gevoel. Deze gevoelens beïnvloeden vervolgens je gedrag. Pessimistische gedachten leiden tot onaangename gevoelens en optimistische gedachten leiden tot prettige gevoelens. Een optimistische kijk zet je eerder aan tot actie terwijl je vanuit een pessimistische bril denkt dat het toch niets wordt. Ben je in de veronderstelling dat gevoelens nutteloos zijn of een teken van zwakte dan zul je er alles aandoen om emoties tegen te gaan of ze niet serieus te nemen. Je gedachten en gevoelens beïnvloeden vervolgens je gedrag, dat in het teken zal staan van aanvallen.

 Doe de gratis Zelfbeeldtest en krijg een spiegel voor hoe jij  jezelf  ziet en hoe je van jezelf moet zijn.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

Wil je meer zorg dragen voor jouw basisbehoeften?

Wil je los komen van oude patronen?

Wil je meer jezelf zijn?

Het vervullen van jouw basisbehoeften is de basis voor een gelukkig leven. Doordat je vast zit in oude patronen of  een zelfbeeld waarbij je je opoffert voor anderen of niet in staat bent om je te verbinden, kan het zinvol zijn om hulp te vragen of mocht je zo wie zo graag hulp bij dit proces, je bent altijd welkom.

De opleiding Emotioneel Meesterschap voor iedereen die meer eigenwaarde wil 

Wat levert het op om meer jezelf te zijn?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Meer informatie over de opleiding hier

Wil je eerst een kennismakingsgesprek?

Meld je aan via het contactformulier

 

Wil je liever in je eigen tempo online leren om meer jezelf te zijn?

Dan is de online cursus Ontspannen jezelf zijn iets voor jou.

Heb je vragen?

Stel ze gerust via het contactformulier

mm

Marja heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die leidt tot een diepgaande persoonlijke ontwikkeling met blijvend resultaat. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl