You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

In gevecht met jezelf om te zijn wie je wilt zijn!

We leven in een tijd waarin vrijwel alles maakbaar lijkt en alles moet kunnen.

Als je iets wilt, kun je het bereiken. Je kunt worden wie je wilt zijn, hebben wat je wilt hebben, bereiken wat je wilt bereiken.

Als dat niet lukt zoals je het in je hoofd hebt voel je je schuldig of je schaamt je.

Het wordt een gevecht met jezelf om je leven onder controle te krijgen.

Vaak blijft er weinig tot geen ruimte en rust over om stil te staan bij wat je voelt en wat je, buiten praktische zaken, werkelijk bezighoudt. Het wordt steeds moeilijker die rust te vinden. Zelfs de zondagsrust gaat er langzaamaan, door de lokroep van de koopzondagen. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Maar of je daarmee je werkelijk ‘vervuld’ voelt, is maar zeer de vraag. De prijs die je betaald is dat je steeds verder afraakt van wat je voelt en daardoor het contact met jezelf en dieper liggende behoeftes kwijt raakt.

Het rationele, controlerende deel in jezelf probeert het emotionele deel te beheersen 

Ieder mens heeft de fundamentele behoefte zich veilig en lekker te voelen. We willen wel fijne gevoelens ervaren; plezier, opwinding, spanning en verlangen. Deze gevoelens geven ons energie en zin in het leven. We willen geen vervelende gevoelens voelen zoals verveling, verdriet, boosheid, angst, wanhoop, schaamte, onzekerheid en machteloosheid. Deze emoties geven spanning en zijn moeilijk om mee om te gaan. Helaas laten gevoelens zich niet zo gemakkelijk negeren en zo begint het gevecht met jezelf.

We kunnen gevoelens onderdrukken, maar daarmee zijn ze nog niet weg.

Door de onnatuurlijke, geforceerde scheiding die je hebt leren aanbrengen tussen denken en voelen kan het bijna niet anders dan dat je in zekere zin voortdurend in gevecht bent met jezelf. Het rationele, controlerende deel probeert het emotionele deel te beheersen. Je probeert jezelf als het ware te overwinnen. Je maakt een onderscheid tussen wat je acceptabel vindt en wat je afkeurt in jezelf. Ook hier geldt dat je wel een scheiding in jezelf kunt aanbrengen, maar daarmee is het niet wenselijke deel niet verdwenen omdat je het met je ratio aan de kant hebt gezet.
Het kan een uitputtende strijd met jezelf worden. Een strijd tussen wie je wilt zijn en wie je bent. Je wilskracht kan sterk zijn, maar het zal je nooit lukken je gevoelens en gevoeligheden weg te nemen. Je kunt die hooguit tijdelijk onderdrukken of wegredeneren.

Je kunt jezelf niet overwinnen, maar je kunt wel leren jezelf te accepteren met al je gevoelens en gevoeligheden.

HOE STAP JE UIT HET GEVECHT MET JEZELF?

Advies 1: Leer beter te luisteren naar je gevoelens

Niemand is emotieloos geboren. In het gezin waarin je bent opgegroeid heb je geleerd hoe je met emoties moet omgaan, deels door waardering en afwijzing en deels door het voorbeeld van je opvoeders. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je veronderstellingen en oordelen ten aanzien van de specifieke emoties. Wanneer je bepaalde emoties afkeurt zul je ze eerst weer moeten erkennen als waardevol voordat je ze kunt ervaren. Er zijn verschillende wegen die leiden naar je gevoelens; via je zintuigen, via je lichaam, en via je gedachten.

Advies 2: Word je bewust van de functie van je zintuigen

Gevoelens zijn reacties op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en ervaart. Alles wat je zintuiglijk ervaart, reageer je meestal op met een oordeel. Je vindt een schilderij lelijk of mooi, je vindt klassieke muziek een genot om naar te luisteren of een onbegrijpelijke chaos, je vindt stamppot boerenkool lekker of niet te eten, je vindt schaatsen op natuurijs met 10 graden onder nul geweldig of ondragelijk. We beleven al deze zintuiglijke ervaringen verschillend omdat ieder mens zo zijn voorkeur en afkeur heeft. Je kunt je bewustzijn in zintuiglijke waarneming trainen door te kijken, luisteren, proeven en aanraken en jezelf de vraag te stellen hoe beleef ik dit in plaats van wat vind ik hiervan.

Advies 3: Leer luisteren naar je signalen in je lichaam

Je lichaam vertelt je voortdurend hoe het met je gaat, wanneer je te veel van jezelf vraagt, wanneer je je grenzen aan moet geven, waar je van geniet en welke beslissingen goed voor je zijn of juist niet. Je hartslag, spierspanning, ademhaling, temperatuur reageren allemaal op de emoties die je ervaart. Het is de kunst om deze lichaamssignalen te herkennen en er betekenis aan te geven. Maar vaak komen deze lichaamssignalen niet over, ze worden genegeerd of het komt nu even niet uit. Je hebt niet geleerd om ernaar te luisteren of je denkt dat het jou niet aan gaat of  jouw wilskracht bepaald jouw leven. Maar het lichaam laat je nooit in de steek, het weet haarfijn wat je nodig hebt. Je hebt hoofdpijn maar dat komt even niet uit en je neemt een paracetamol. Lekker gemakkelijk. Maar stel dat je even stil zou staan bij de hoofdpijn? Want stilte is nodig om de betekenis te kunnen toestaan en gevoelens te kunnen ervaren.  Stel dat je de hele dag brandjes aan het blussen bent. Je hoofd is overspannen van het bedenken van oplossingen en krijgt pijn. Wanneer je hierbij stil staat, zie je wellicht dat jij je altijd verantwoordelijk voelt.

Advies 4: Word je bewust van de invloed van gedachten op gevoelens

Je kunt veronderstellingen hebben over toekomstige gebeurtenissen, maar ook over gebeurtenissen in het verleden en over een huidige situatie. Dus eigenlijk over alles wat je meemaakt. Deze veronderstellingen roepen bepaalde gevoelens op. Met andere woorden: gedachtes beïnvloeden je gevoel. Deze gevoelens beïnvloeden vervolgens je gedrag. Pessimistische gedachten leiden tot onaangename gevoelens en optimistische gedachten leiden tot prettige gevoelens. Een optimistische kijk zet je eerder aan tot actie terwijl je vanuit een pessimistische bril denkt dat het toch niets wordt. Ben je in de veronderstelling dat gevoelens nutteloos zijn of een teken van zwakte dan zul je er alles aandoen om emoties tegen te gaan of ze niet serieus te nemen. Je gedachten en gevoelens beïnvloeden vervolgens je gedrag, dat in het teken zal staan van aanvallen.

 Doe de gratis Zelfbeeldtest en krijg een spiegel voor hoe jij  jezelf  ziet en hoe je van jezelf moet zijn.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Wat levert het op om meer jezelf te zijn?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Persoonlijke kracht omdat je niet over je heen laten lopen of je laat gebruiken
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Heb je het idee dat je een rol speelt, dat je alleen maar geeft en niets krijgt of dat je je voortdurend aanpast aan de verwachtingen van anderen?

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Heb je zin om op avontuur te gaan en jezelf beter te leren kennen?

Wil je de rode draad ontdekken in je leven?

Wil je een andere richting geven aan je leven?

Ik, Marja Postema, help je graag d.m.v. individuele coaching 

Neem contact op via het contactformulier dan gaan we kijken wat voor jou  de beste aanpak is.

 

OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP

Voor iedereen die bezig wil zijn met bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die behoefte heeft aan verdieping, verheldering en aan het oplossen van hardnekkige patronen.

Voor iedereen die vat wil krijgen op verschillende vormen van conditionering en loyaliteit

De opleiding is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen.

Meld je aan via het contactformulier voor een gratis intake/kennismakingsgesprek

 

Woon je te ver weg maar wil je hier toch mee aan de slag? 

    Online cursus Ontspannen jezelf zijn.

Ik leer je allerlei beelden en ideeën over jezelf, die niet bijdragen aan jouw levensgeluk, los te laten.  Ik biedt je een stappenplan aan waar ik al meer dan 20 jaar mee werk en wat zijn effectiviteit heeft bewezen.

Lees meer over de  online cursus Ontspannen jezelf zijn

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl