You are here: Home » Artikelen over jezelf zijn » Hoe een zelfbeeld positief en negatief kan zijn

Hoe een zelfbeeld positief en negatief kan zijn

 

 

 

 

 

Paul kreeg als oudste kind in een gezin met zes kinderen al jong verantwoordelijkheid voor de zorg van zijn broertjes en zusjes.

Er werd ook van hem verwacht een voorbeeld te zijn. Hij leerde dat het erg belangrijk was om voor anderen te zorgen en dat er mensen zijn die dit niet aankunnen, zoals zijn ouders en mensen die dat wel aankunnen, zoals hij. Dit verantwoordelijkheidsgevoel is als een rode draad in zijn leven. Hij ontwikkelde een positief zelfbeeld van serieuze hardwerkende man met veel verantwoordelijkheidsgevoel

Als je het verhaal van Paul leest dan klinkt dat allemaal logisch en denk je, dat is toch een prima vent. Precies, dat denkt zijn werkgever ook.  Paul is nu 45 jaar, hij heeft het laatste jaar nogal wat gezondheidsproblemen en is steeds vaker geïrriteerd. Zijn baas adviseert hem een coach te nemen. Zo komt hij bij mij. Het wordt hem helder dat hij altijd de sterkste moest zijn en hij dacht ook dat hij sterk was. Maar het wordt hem ook duidelijk dat hij altijd meer verantwoordelijkheid op zich nam dan goed voor hem was. Het voelt niet als een keuze, het moet anders voelt hij zich slecht en ontstaat er een schuldgevoel. Hier wordt het positieve zelfbeeld negatief omdat het hem beperkt in zijn eigen geluk.

Hij is altijd een steun voor anderen maar zelf heeft hij nooit geleerd steun te ontvangen.

Er verandert dus nogal wat in zijn zelfbeeld. Hij is nog steeds een serieuze, hardwerkende man met veel verantwoordelijkheidsgevoel maar hij ontdekt dat hij ook iemand is die niet alles aankan en die ook steun nodig heeft. Sinds Paul ontdekt dat hij meer is dan de serieuze verantwoordelijke man, is hij nieuwsgierig geworden naar zichzelf.  Er valt van alles te ontdekken. Emoties bestonden niet in het gezin waarin hij opgroeide. Hij dacht altijd dat hij een nuchtere, rationele man was. Ik trek mijn wenkbrauw op als hij dat zegt. “Ik weet niet of ik dit verder wel wil onderzoeken. Straks blijkt dat ik een echte ‘softie’ ben.” zegt hij. “Dat is je goed recht”, zeg ik.

Zo hebben we allemaal een zelfbeeld ontwikkeld.

We hebben een beeld over wie we zijn. Regelmatig hoor ik in een coaching, ‘Ja zo ben ik nu eenmaal’. Maar dat is maar de vraag of je zo bent of dat je zo bent geworden. Misschien ben je inderdaad gewoon nuchter maar misschien ben je ook wel gevoelig en onderdruk je dat.  Ik ga er van uit dat iedereen gevoelige kanten heeft.

Je trekt al jong in je leven conclusies over hoe je hoort te zijn.

Deze conclusies zijn weinig genuanceerd want je leefwereld is maar klein en je bent nog niet in staat complexe analyses te maken. Dus de eerste indrukken krijgen een absoluut karakter. Als vader regelmatig uitgeput thuiskomt van zijn werk uit de grote stad dan kan een kind denken dat het leven in de grote stad wel heel zwaar moet zijn. Daarnaast hebben kinderen de neiging alles op zichzelf te betrekken. Dus als moeder vaak zucht en klaagt kan het kind denken dat het een last is en besluit niet meer lastig te zijn. Deze conclusies bepalen je zelfbeeld en hoe je in het leven staat. Dat verandert niet vanzelf, want je denkt dat je nu eenmaal zo bent.

 Doe de zelfbeeld test en krijg een spiegel voorgehouden. Je ziet hoe je jezelf beoordeelt en wellicht hoe je moet zijn van jezelf.

Ik meld me aan voor de gratis Zelfbeeld test
dit veld niet invullen s.v.p.

Meer artikelen over zelfbeeld:

Wat is een zelfbeeld?

Wat is een onrealistisch zelfbeeld?

Wat is een negatief zelfbeeld?

Wat levert het op om een positief zelfbeeld te hebben?

  • Een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontspanning omdat je mag zijn wie je bent
  • Een levendig gevoel dat zorgt voor spontaniteit
  • Zelfvertrouwen in je mogelijkheden

Wordt het niet tijd om eindelijk eens te leven vanuit jezelf?

Training Wie ben ik?

Met maximaal zes deelnemers onderzoeken we de betekenis die je uit jouw levensgeschiedenis kunt halen. Het is een enorme meerwaarde om de verhalen van anderen te leren kennen, omdat het twee kanten op werkt. Op de eerste plaats heb jij een frisse, andere kijk op het verhaal van je medecursisten. Op de tweede plaats houden zij jou die spiegel voor en krijg jij daardoor nieuwe inzichten over jezelf. Door met elkaar verhalen te vergelijken zie je wat bijzonder is aan jouw geschiedenis.

Op deze manier ga je ontdekken wat jouw drijfveer is om tot een zinvol leven te komen.

In een klein groepje krijg je alle aandacht en expertise van mij om antwoorden te krijgen op jouw vragen.

Lees meer over deze training van drie losse dagen. Wie ben ik?

Woon je te ver weg maar wil je hier wel mee aan de slag gaan? Of wil je liever in je eigen tempo online leren om meer jezelf te zijn?

Dan is de onlinecursus Ontspannen jezelf zijn wellicht iets voor jou

Meer info vind je hier

 

Wil je liever een intensieve individuele begeleiding?

Dat kan ook. Mijn praktijk is in Amersfoort. Neem contact met mij op via het contactformulier

Wil je eerst een (gratis) kennismakingsgesprek om te kijken wat het beste bij jou aansluit?

Neem contact met mij op via het contactformulier

 

Ben je een professional die met mensen werkt of leidinggevende?

De training Wie ben ik?, is onderdeel van de Basisopleiding Emotioneel Meesterschap. In de opleiding leer je een effectief stappenplan om emotionele intelligentie te ontwikkelen bij jezelf en bij je cliënten. De opleiding is geaccrediteerd bij verschillende beroepsopleidingen. Meer info vind je hier:

BASIS OPLEIDING EMOTIONEEL MEESTERSCHAP VOOR PROFESSIONALS

 

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft bijna dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectieve stappenplan ontwikkeld die je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl