You are here: Home » Klik hier voor meer verlegenheid artikelen » Verlegenheid hoe raak ik het kwijt?

Verlegenheid hoe raak ik het kwijt?

 

 

 

 

 

Dit artikel is een vervolg op het artikel

Verlegen? ‘Dat ben ik nu eenmaal’ en andere aannames die jouw verlegenheid in stand houden . 

In het vorige artikel heb ik het gehad over de stoorzenders die jouw verlegenheid in stand houden en je belemmeren in je ontwikkeling. In dit artikel geef ik een alternatief voor deze belemmerende manieren van denken.

Neutraliseer jouw belemmerende aannames over jezelf

Wij mensen zijn sociale dieren; we gedijen beter wanneer we gezien worden en we ons welkom voelen. We hebben vriendschappen nodig om ons niet alleen te voelen en niet overal alleen voor te staan. Het is hartverwarmend wanneer er mensen zijn die aan je verjaardag denken, je helpen met verhuizen of in de zomer samen gezellig met je op een terrasje zitten. Voedende contacten versterken ons immuunsysteem. Reden genoeg om jouw belemmerende manier van denken te veranderen.

Aanname: Ik ben nu eenmaal zo of Ik ben verlegen geboren

Een kind wordt niet verlegen geboren. Hoge uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel angst heeft ervaren kan het kind deze spanning in de baarmoeder al overgenomen hebben. Maar de meeste baby’s en kleine kinderen zijn vrij in hun spontaniteit. Ze hebben nog geen oordelend bewustzijn die hun spontaniteit remt. Ze voelen zich goed zoals ze zijn. Dat veranderd meestal wanneer ouders gaan opvoeden of wanneer de omstandigheden er voor zorgen dat ze ‘kiezen’ voor verlegenheid’ als een beschermingsstrategie. Ieder mens kan veranderen, maar je moet er wel iets voor doen. Ik was zelf tot mijn dertigste ernstig verlegen maar mijn verlangen om iets te betekenen was ook sterk aanwezig. Gebruik jouw verlangens om je angst te overwinnen! Voel je trots op elke kleine stap die je maakt en zeg tegen jezelf: Ik ben trots op het feit dat ik…..

Aanname: Ik ben niet bijzonder

Iedereen is bijzonder. Er is geen mens precies zoals jij. Je bent uniek en je bestaat. Dit leven is jouw gegeven. Het is aan jou om iets van het leven te maken. Omdat je denkt dat je niet bijzonder bent zie je ook niet wat er goed gaat in je leven en daar ligt je grote uitdaging. Verleg je focus naar die zaken die goed gaan en waar je goed in bent, want dat zorgt voor een goed gevoel en een positief zelfbeeld. Leer stil te staan bij de complimenten die mensen je geven en aanvaard ze! Herhaal het compliment in jezelf, want het gaat er om dat je jezelf positief kunt voeden.

Aanname: Arme ik

In plaats van medelijden te hebben met jezelf, verplaats je aandacht  naar buiten. Laat je voeden door schoonheid. Dat kan de schoonheid van de natuur zijn maar ook van gebouwen, kunst of mensen die bijvoorbeeld plezier hebben. Adem de schoonheid als het ware in en ervaar de lichtheid en de liefde in deze schoonheid.  Weet je waarom je je aandacht moet verplaatsen? Het arme ik denken brengt je nergens. Het is een doodlopende weg. Je aandacht naar buiten brengen is een hulpmiddel om in een andere stemming te komen.

Aanname: Anderen zijn altijd beter, mooier, slimmer, sneller

Iedereen vergelijkt zichzelf wel eens met anderen. Wanneer jij beter uit de bus komt dan de ander, krijg je een goed gevoel en wanneer je slechter uit de bus komt, kan het je motiveren om iets te veranderen. Iemand die iets kan wat jij niet kan, kan ook een voorbeeld zijn. Wanneer je merkt dat je jezelf voortdurend negatief vergelijkt, stop ermee. Je kunt je gedachten besturen. Je hebt hierin altijd een keuze. Voed jezelf met positieve affirmaties bijvoorbeeld Ik ben goed zoals ik ben of Geen mens is perfect.

Aanname: Ik heb niets interessants te melden

In het Groningse gezin waarin ik opgroeide werd bijna nooit iets gezegd. Het was er vaak stil. Dat heb ik nooit als een probleem ervaren tot dat ik na de middelbare school de wijde wereld introk. Toen kreeg ik het idee dat het fout was wanneer er een stilte viel. Uiteindelijk waardeer ik de stilte weer in een gesprek. Ik geef mezelf de tijd om over het gesprek na te denken en mijn gedachten en gevoelens te formuleren. Gebruik de stilte om bij een gebeurtenis stil te staan. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Je mag gewoon zijn zoals je bent. Wanneer je in sociale situaties erg terughoudend bent, kun je in plaats van te praten, voorstellen om samen iets te doen.

Aanname: Ik schaam me voor mijn verlegenheid

Schaamte zorgt er voor dat je je verlegenheid afwijst. Het brengt je nergens. Een van de allerbelangrijkste stappen is dat je jouw verlegenheid accepteert. Niet omdat je er nooit meer van af komt maar omdat dit de huidige realiteit is. Wanneer je verlegen bent, wat lastig genoeg is en je vecht er ook nog tegen, wordt het leven dubbel zwaar. Doe dat je zelf niet aan. Wees aardig tegen jezelf en accepteer hoe je je voelt.

Aanname: Iedereen moet mij aardig vinden

Besef dat je dit streven nooit gaat bereiken, want er zijn altijd mensen die je niet mogen of geen klik met je hebben. Daarnaast is het doodvermoeiend omdat je je voortdurend aanpast aan de ander en doet alsof. Het eenvoudige antwoord is dat je helemaal jezelf mag zijn met al je gevoelens van onzekerheid. De meeste mensen vinden het helemaal niet erg dat je iets niet weet of dat je onzeker bent of dat iets niet lukt. Probeer hier juist open over te zijn. Doen alsof is gevaarlijk, want vaak is je gedrag niet congruent. Dat zien mensen of ze hebben het gevoel dat er iets niet klopt.  Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Je hoeft alleen maar te benoemen wat je voelt en denkt.

Aanname: Ik moet voortdurend bewust zijn van mezelf

Door jouw zelfkritische houding houd je jezelf in de gaten of je geen verkeerde dingen zegt of doet. Je gaat er vanuit dat mensen jou voortdurend in de gaten houden. Is het niet een grote opluchting om te beseffen dat mensen helemaal niet met jou bezig zijn.  De meeste mensen zijn, net als jij, met zichzelf bezig; met hun onzekerheden en doelstellingen. Dus je kunt dit overmatige zelfbewustzijn gewoon los laten. Is het niet een mooie uitdaging om eens te kijken waar anderen zich druk overmaken. Dan bereik je twee vliegen in een klap; je laat jezelf los en je toont interesse in anderen. Op die manier kun je gemakkelijker een gesprek aangaan.

Aanname: Ik moet zoveel mogelijk het contact met mensen vermijden

Door situaties te vermijden ga je jouw verlegenheid nooit oplossen. Het kan juist nog meer problemen geven; eenzaamheid, kritiek op jezelf, teleurstelling. In plaats van te vluchten, kun je de spanning beter gebruiken om in actie te komen. Door stress maak je adrenaline aan. Dat zorgt er voor dat je alert blijft. Dat kun je juist gebruiken om een situatie goed in te schatten. Dat voelt eerst heel tegenstrijdig maar als je dat een paar keer hebt gedaan krijg je een energiekick.

Daarnaast is het belangrijk dat je je leert te ontspannen. Ga op yoga of koop een boekje met ontspanningstechnieken.  Train jezelf in het ontspannen worden en blijven. Dan kun je gemakkelijker een praatje gaan maken. Je denkt misschien, maar dat vindt ik juist zo moeilijk. Je vindt het moeilijk en gaat vluchten of je vindt het moeilijk en gaat de uitdaging aan. Praten kun je leren en oefenen. Er wordt op internet ontzettend veel uitgewisseld. Kies een aantal onderwerpen die je aanspreken en schrijf een aantal verhalen op over deze onderwerpen. Dit ga je min of meer uit je hoofd leren en gebruiken in willekeurige ontmoetingen. Je kunt beginnen het onderwerp te introduceren door er eerst een vraag over te stellen.

Aanname: Ik wordt toch afgewezen

Jouw manier van denken, de interpretaties die je maakt, de conclusies die je trekt in situaties bepalen hoe jij je gaat voelen. Wanneer je denkt dat iemand iets tegen je heeft voel je  gelijk naar, verdrietig of boos.  Het is belangrijk dat je gaat zien dat deze manier van denken irrationeel is.  Het is niet gebaseerd op de werkelijkheid en je doet jezelf er pijn mee. Ga voor je zelf na bij negatieve interpretaties, hoe je  zeker weet dat jouw conclusies kloppen. Waar baseer je dat op?

Aanname: Ik kan het niet

Ik kan het niet is nogal een verstrekkende conclusie.  Je weet bijvoorbeeld niet wat je moet zeggen tijdens een date. Vervolgens denk je dat het je nooit gaat lukken om een relatie te krijgen. Daardoor haak je heel snel af. Vooral wanneer je termen gebruikt als: altijd, nooit, alles, iedereen, niemand etc. Je geeft jezelf geen kans om te oefenen en fouten te maken. Wellicht denk je dat het leven bij anderen vanzelf gaat.  Maar dat is niet zo. Ieder mens kan alleen maar groeien als hij uit zijn comfort-zone stapt en dat gaat altijd gepaard met spanning en onzekerheid.

Spanning verdragen

Wanneer je aan de slag gaat met het overwinnen van je verlegenheid zul je geconfronteerd worden met spanning. Wanneer je er vanuit gaat dat je deze spanning niet kunt verdragen, zul je niets ondernemen en geen stappen zetten. Dat is doodzonde want het is maar een veronderstelling. Je kunt leren stapje voor stapje de spanning te verdragen en na een periode sta je er versteld van welke stappen je hebt genomen. Ik weet er alles van. Veel mensen willen geen enkele spanning ervaren. Ze gaan er vanuit dat het leven gemakkelijk moet zijn zonder angst en onzekerheid. Dat is een illusie. Het werkt veel effectiever om er vanuit te gaan dat bepaalde situaties nu eenmaal spanning met zich meebrengen.  Aanwezige spanning onderdrukken werkt averechts, want dat geeft nog meer spanning. Spanning accepteren als een gegeven kan je helpen om verlegenheid te overwinnen.

Ben je verlegen in specifieke situaties of voel je je altijd en overal verlegen? 

Doe de gratis Test je verlegenheid en krijg helder hoe verlegen je bent en welke gedachten en gevoelens een rol spelen bij jouw verlegenheid.

  Ja, ik ontvang graag de Test je verlegenheid
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Online Cursus Overwin je verlegenheid

Deze cursus is ontwikkeld om je in twaalf weken te helpen jouw verlegenheid te overwinnen en je te helpen om met meer plezier en ontspanning aanwezig te zijn in verschillende situaties. Elke les bestaat uit een stuk theorie om je inzicht te vergroten, zodat je jezelf beter leert begrijpen. Dat is nodig om vat te krijgen op jouw verlegenheid.  Daarnaast krijg je zelfreflectie vragen, oefeningen en opdrachten om je te helpen  de belemmerende en destructieve aspecten van verlegenheid los te laten, zodat je meer aanwezig kunt zijn en je meer je verlangens kunt volgen en zorg kunt dragen voor je behoeftes. De opdrachten en oefeningen zijn concreet en haalbaar zodat je in staat bent om in de praktijk te oefenen en direct het resultaat merkt. Daarnaast krijg je hulpbronnen, die ik jarenlang bij cliënten gebruik en hun effectiviteit hebben bewezen, aangeboden.

Lees meer over de Online Cursus Overwin je verlegenheid

INTERESSANT ARTIKEL? Wil je het delen met je netwerk?

Marja heeft dertig jaar ervaring in het begeleiden van mensen bij de ontwikkeling van hun Emotionele Intelligentie en het loskomen van vroegkinderlijk trauma. Zij is auteur van het boek 'Emoties wat moet ik ermee?' en 'ABC van 15 emoties'. Marja heeft een effectief stappenplan ontwikkeld dat je helpt om emoties beter te herkennen, te accepteren en te uiten. Ze is getrouwd, heeft een volwassen dochter en woont en werkt in Amersfoort.

https://www.omgaanmetemoties.nl