Voel je de behoefte van mensen goed aan?
Wil je mensen graag helpen?
Vindt je het fijn als mensen je aardig vinden?
Is het antwoord JA? Dan is het handig om dit artikel te lezen.
Je krijgt inzicht waarom het zo moeilijk is om grenzen aan te geven.
Wanneer je empathisch bent en goed kunt luisteren dan dan zullen mensen gemakkelijk hun hart luchten en je om hulp vragen. Wanneer je mensen graag helpt zullen mensen je fantastisch vinden en je de hemel in prijzen.
Het is een kracht om de behoefte van anderen aan te voelen maar uiteindelijk wordt je kracht je zwakte!
Want als je te vaak in stemt, ben je een trouwe hond voor anderen, maar niet voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf, als je jezelf niet meer aardig vindt. Doordat je geen grenzen aangeeft, raak je overbelast en kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je bent voortdurend bezig dingen te doen, die je eigenlijk niet wilt doen. Je loopt het risico steeds meer het plezier in je werk te verliezen. Misschien krijg je last van sombere buien of ga je piekeren over hoe je hier verlost van kunt worden. Vluchten? Op een gegeven moment laat jouw lichaam je weten dat je te ver gaat; je krijgt hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen.
De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan.
Dat betekent dat je duidelijk moet zeggen wat je niet wilt. Hier ligt het probleem. Je vindt het lastig ‘nee’ te zeggen of op te komen voor jouw eigen wensen en behoeften.
Maar waarom is het dan zo moeilijk om grenzen aan te geven?
Je beseft het waarschijnlijk niet omdat je focus zo op anderen ligt maar veel angsten spelen een rol:
Angst voor afwijzing
Veel mensen laten hun leven leiden door de goedkeuring van anderen.Ze willen koste wat kost aardig gevonden worden. Herken je dat? Door bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen tegen een verzoek, zou men je wel eens heel vervelend kunnen vinden of ze zullen teleurgesteld in je zijn. Dit wil je blijkbaar voorkomen. Hier ligt een diepe kernovertuiging aan ten grondslag dat je alleen de moeite waard bent als je het anderen naar de zin maakt en dat je er alles aan moet doen om te voorkomen dat je wordt afgewezen. Je gaat er vanuit dat afwijzing het allerergste is dat je kan overkomen.
Angst voor kritiek
Weinig eigenwaarde en angst voor kritiek gaan hand in hand. Wanneer je afhankelijk bent van de mening en goedkeuring van anderen zul je huiveren voor diens kritiek en je onderdanig opstellen. Je gevoel van eigenwaarde ligt in de handen van een ander. Hier ligt een diepe kernovertuiging ten grondslag dat je niet goed genoeg bent. De focus verleggen van een ander naar jezelf vraagt moed, vooral als je je hier onzeker in voelt.
Angst voor conflicten
Veel mensen hebben angst voor boosheid en ruzie, enerzijds omdat ze ooit teveel hebben meegemaakt en anderzijds omdat ze nooit geconfronteerd zijn met gevoelens van boosheid. De spanning van boze mensen is moeilijk te verdragen. Hierdoor ben je gemakkelijk te manipuleren vooral wanneer iemand op een dwingende manier aandringt.
Het ultieme gereedschap tegen manipulatie zijn de assertieve rechten. Vraag de checklist assertieve rechten aan om je te wapenen tegen manipulatie:
Schuldgevoel
Een bekend boek uit de jaren zeventig “Als ik ‘nee’ zeg voel ik me schuldig” is nog steeds aan de orde van de dag. Schuldgevoel ontstaat doordat je verkeerde veronderstellingen hebt. Je hebt het idee dat je anderen iets schuldig bent. Dat is meestal niet het geval maar mensen kunnen je dat gevoel wel geven door bijvoorbeeld aan te geven dat ze het zonder jou niet redden. Dat is een van de vele manipulatietechnieken. Je hebt de veronderstelling dat je verantwoordelijk bent voor het geluk van anderen zodat je de problemen van anderen gaat oplossen. Daarnaast ga je er vanuit dat je je keuzes moet rechtvaardigen voor het geval je voor jezelf kiest. Hierdoor ga je je steeds verdedigen.
Te hoge eisen aan jezelf stellen
Ben je iemand die alles aan moet kunnen of iemand die alles uit het leven wil halen? Beide levensstijlen eisen veel van je; zowel emotioneel als fysiek. Wanneer je alles aan moet kunnen heb je een strenge houding ten aanzien van jezelf. Je mag waarschijnlijk niet zwak zijn, elk probleem is een uitdaging en niets is te moeilijk om aan te pakken. Wat je vergeet is dat ieder mens zo zijn kwaliteiten en beperkingen heeft. Voor je eigen welzijn en geluk is het goed om te weten waar je goed in bent en waar niet. Wanneer je alles uit het leven wilt halen heb je de illusie dat je zowel een baan en carrière een gezin met kinderen en een huishouden, vriendschappen, sport, familiecontacten en maatschappelijke betrokkenheid aan kunt.
Jezelf willen bewijzen
Vanuit een gebrek aan eigenwaarde of eigenliefde wil je aan de omgeving bewijzen dat je ergens goed in bent of dat je een goed mens bent. Daardoor neem je teveel hooi op je vork en stel je te hoge eisen aan jezelf. Door je bewijsdrang wordt je perfectionistisch en faalangstig. Je gaat daardoor voorbij aan je grenzen, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Je bent te ge richt je op de goedkeuring van je omgeving.
Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel
Ben je iemand die zich het lot van anderen aantrekt en zich verantwoordelijk voelt voor het geluk van anderen. Een nobele karaktertrek maar er zit een addertje onder het gras. Al die mensen die zich graag afhankelijk maken of gered willen worden komen op jou af als bijen op honing. Je bent geneigd daardoor eer te dragen dan je aan kunt. Op het werk laat je je wellicht verleiden taken van collega’s over te nemen omdat je je verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat of de tevredenheid van de klant.
Wil je voor eens en altijd leren grenzen stellen?
Ben je het zat om steeds maar rekening te houden met anderen?
Coaching mogelijkheden voor particulieren, professionals en leidinggevenden